Autor Wątek: Litwa, Łotwa, Estonia sierpień 2010  (Przeczytany 1163 razy)

WojciechD

• Gość
Litwa, Łotwa, Estonia sierpień 2010
« 19 Lip 2010, 12:35 »
Witam serdecznie,

Szukam chętnego (lub chętnych) na tegoroczną wyprawę rowerową po krajach nadbałtyckich, którą planuje w okolicach 12(bądź od 14ego w zależności od decyzji szefa ;d) do 29 sierpnia. Do niedawna byłem niepewny mego tegorocznego wyjazdu, stąd mały okres czasowy między postem a wyjazdem. Także ze względu na brak spójności dni urlopowych moich i mojego wieloletniego Towarzysza Jakuba zamieszczam to ogłoszenie.

Trasa: zapewne z Suwałk na Litwę (bez Wilna, Trok itd), następnie starać się blisko wybrzeża trzymać, przez Łotwę do Tallina, stamtąd promem do Helsinek, a następnie rowerem do Turku, skąd wylot samolotem do Gdańska.

Dzienny przebieg, do którego jestem w stanie przywyknąć i coś przy okazji zobaczyć to 100-140 km w zależności od przewyższeń i pogody. Do przejechania z pobieżnej kalkulacji jest około 1500 km, ale jestem w trakcie jej dokładnego ustalania ze względu na chęć zobaczenia ciekawych miejsc po drodze.

Kasa: ekonomicznie. Największym kosztem będzie bilet lotniczy. Wyliczyłem, iż w sumie nie powinno się na niego przekroczyć 300PLN. Do tego należy dodać 200PLN na prom oraz bilety PKP po Polsce. Transport powinien się zamknąć w kwocie 500PLN. Do tego max. drugie tyle na żywność itp.

Nocowanie na dziko pod namiotami. Rzadko restauracje, kąpiele w rzekach, jeziorach i pod prysznicem słonecznym (informacja dla higienistów). Nie ukrywam, iż osoby winny mieć doświadczenie wyprawowe oraz zdolność do kompromisu.

Wszystkie informacje o mnie i o moich wyprawach dostępne na mej stronie:
www.wdaniun.yoyo.pl

Wyślij mail'a na wdaniun@o2.pl w sprawie szczegółów lub z pytaniami. Oczywiście przed decyzją o wspólnej jeździe preferuję osobiste spotkanie. Ze względu na rezerwację biletu  w tanich liniach lotniczych okres decyzyjny musi być stosunkowo krótki.

pozdrawiam,
WojciechD

WojciechD

• Gość
« 19 Lip 2010, 23:11 »
ostatni update/zmiana planów:
wylot z Gdańska o 05:40 11 sierpnia (w środę) do Tampere (na północny-wschód od Turku, do Helsinek podobnie - około 180 km). W Tampere o 08:15 czasu finlandzkiego. Jedna, dwie noce w Finlandii wypada.

Cena za bilet: 300-350 PLN.

pozdrawiam,
WojciechD
www.wdaniun.yoyo.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 26 Lip 2010, 21:17 »
Co to jest "Czas finlandzki"? :shock:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p