Cześć,
Planuję w tym roku wybrać się na 7 dniową wyprawę po Polsce na rowerze szosowym.
Temat zakładam w celu uzyskania informacji jakie drogi polecacie wybrać (lubię gładki, idealny asfalt) oraz jakie miejscówki polecacie zwiedzić/przejechać przez nie. Preferuję:
a) ładne krajobrazy (sporo fotografuję)
b) urokliwe miasteczka, które mają np. ładny rynek;
c) obiekty, miejsca historyczne;
d) wszystko co godne zobaczenia, przejechania.
Jak zatem widać, interesuje mnie wszystko co ciekawe, ładne, mające klimat i fajny asfalt
Trasa może przebiegać przez każdego rodzaju drogi (nie ma dla mnie problemu w jeździe po DK). Spać będę w hotelach/agroturystkach, w skrócie, pod dachem.
Dziennie planuję po 200-250 km (jak będzie mało atrakcji to o 300), może też wypaść dzień na np. 130 km, co ewentualnie nadrobię innego dnia.
Zatem limit na 7 dni to około 1400-1600 km.
Tutaj jest BARDZO WSTĘPNY projekt trasy (nie zaznaczyłem na nim jeszcze nic co konkretnie mnie interesuje, ani nawet trasy przyjazdu):
https://www.komoot.com/tour/641274287?ref=atdNa czym mi zależy i z czym mam problem w rysowaniu trasy:
1) Chcę przjechać przez Kłodzko, Wambierzyce;
2) Karkonosze - co tutaj zwiedzić, jak jechać?
3) NAJWIĘKSZY PROBLEM to zachodnia granica. Są to kompetnie obce dla mnie tereny i nie wiem co mają do zaoferowania.
Zależy mi żeby nie przekraczać granic Polski.
Co więc fajnego mogę zobaczyć na zachodzie? Jakie drogi wybrać? Jechać bardziej przy granicy (tak bym wolał) czy lepiej czasami odbić w kierunku np. Iłowa, Żagań, Zielona Góra, Świebodzin, Gorzów Wlkp?
4) Chciałbym zahaczyć o Szczecin;
5) Następnie kierunek Koszalin/Mielno (celowo omijam dużą część wybrzeża w zachodniopomorskim).
6) Chcę odwiedzić Darłowo i następnie jechać w kierunku Helu. Mogę zahaczyć o Słupsk, ale fajnie by było jeszcze coś przy wybrzeżu pojechać.
7) Z Helu w kierunku Torunia, ale lekkim objazdem, żeby pojechać w okolicach Lęborka, Bytowa.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi