Autor Wątek: Prosty klucz dynanometryczny własnej roboty  (Przeczytany 503431 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Czy ktoś używa klucza dynanometrycznego własnej roboty?

Pewno część osób słyszała że można mieć dokładny klucz dynamometryczny o wartościach 0-500Nm z imbusa, przedłużki i zwykłej małej wagi bagażowej elektronicznej.

Tą metodą też można kalibrować dobre klucze dynometryczne. Wystarczy trochę matematyki, wywiercenie odpowiedniej dziurki na imbusie/przedłużce i prosta waga elektroniczna umieszczona pod kątem 90 stopni. Z tego co przeczytałem dokładność kluczy dynanometrycznych wynosi 3-4% w zależności od modelu i potwierdzą ją fabryczny certyfikat kalibracji jeśli jest na opakowaniu i jest idywidualny dla każdego klucza. Jak klucz nie kosztuje kilkaset złotych, czyli jest rowerowy i wychyłkowy to ma torencje do 15%. Domowy sposób na klucz dynanometryczny ustawi a klucz rzędu < 10%.

Chętnie bym zrobił sobie taki klucz czy zeskalował z moim T-TPS-SP07 topeak COMBOTORQ
« Ostatnia zmiana: 7 Maj 2022, 09:15 8850 »

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Ktoś już wyważyl te drzwi. Po co kombinować jak można kupić zwykły klucz dynamometryczny. Będziesz dokręcał głowicę w rowerze i chcesz zaoszczędzić?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
@kawerna: dzięki, wcześniej nie widziałem tego linka, chodzi mi o wartości których nie ma kluczu topeaka. Super link!
@hansglopke: mam zwykły wychyłkowy klucz dynanometryczny o wątpliwej wycenie, napisałem wyżej jaki model. Czytaj ze zrozumieniem lub ściąg kombinezon i ubierz okulary aby przeczytać wyżej do końca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum