Autor Wątek: Czarnogóra =>Polska  (Przeczytany 1208 razy)

Offline Mężczyzna donk

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 07.11.2019
Czarnogóra =>Polska
« 1 Cze 2022, 23:31 »
Hej,
W tym roku postanowiłem zapewnić dziecku wakacje w stylu „one way ticket” -  za miesiąc lecimy samolotem do Podgoricy i wracamy rowerami do kraju. Musimy wyrobić się w dwa tygodnie. W planie do zaliczenia: Kotor, most ta Tarze (spływ i tyrolka), Sarajewo, Balaton. Spanie głównie w kwaterach ale w razie problemu, namioty i śpiwory bierzemy ze sobą. Planując trasę po Czarnogórze mam dylemat: czy z Zabljak’a w stronę granicy z Bośnią wybrać drogę P14 czy też lepiej wybrać się drogą przez kanion/rzekę Susica? Liczą się walory zarówno widokowe jak i obecność miejsc do uzupełnienia wody/prowiantu. Ponad to czy ktoś orientuje się gdzie w Podgoricy można dostać gaz (kartusz z gwintem) do kuchenki msr?

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Odp: Czarnogóra =>Polska
« 1 Cze 2022, 23:54 »
Jeśli chodzi o gaz to są sklepy Intersport w Podgoricy, a oni chyba mają w ofercie
https://www.google.pl/maps/search/intersport+podgorica+/@42.4413734,19.2303142,14.25z?hl=pl

edyta. Ponoć Intersport to wcale nie jest pewniak. Na NGT polecają
 https://ngt.pl/thread-3564-page-8.html post z listopada 2019
"Sprzęt znany, ale najpopularniejsze są jednak przebijane. W Podgoricy do dostania w markecie budowlanym Okov (przebijane i nakrecane). Cena cos ok. 8 jurków za duzy gwintowany Ja kupowałem w tym na tyłach dworca kolejowego ul. J.Broza Tita
Przebijane to widywalem w zwyklych marketach.
"
https://www.google.com/maps/search/Okov+podgorica/@42.4370464,19.2398863,14z/data=!3m1!4b1
« Ostatnia zmiana: 2 Cze 2022, 00:07 R_och »
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 1 Cze 2022, 23:54 »
Planując trasę po Czarnogórze mam dylemat: czy z Zabljak’a w stronę granicy z Bośnią wybrać drogę P14 czy też lepiej wybrać się drogą przez kanion/rzekę Susica? Liczą się walory zarówno widokowe jak i obecność miejsc do uzupełnienia wody/prowiantu.
Przejechałem obie trasy z Žabljaka (piszemy bez apostrofu) i mając taki wybór, pojechałbym przez kanion Sušicy. Dostęp do wody jest podobny na obu trasach (kilka źródełek), podobnie z prowiantem. Ponadto na północnej trasie jest mniej samochodów. Na trasie przez kanion Sušicy jest kapitalny nowy schron turystyczny z pięknym widokiem na kanion Tary. Znajduje się na wysokości ok 1900 m. npm. 12 km od Žabljaka. Można przenocować bez obawy o spotkanie z niedźwiedziem albo odpocząć po podjeździe.

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 2 Cze 2022, 11:32 »
Praktykował ktoś z was może przewóz rowerów  pomiędzy Mojkovac-Podgorica?
Niby istnieje w wyszukiwarce przewoźnik "Bozur" ale ani słowa o przewozie rowerów, nie odpowiadają też na emaile.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum