z dream team Grupetto i przyjacieleujechana jak koń po westernie ale był makaron i burgery w maczku a Wahoo dało popis u każdego użytkownikau mnie 3 x recovering ride"
Coś czuję, że sobie kupisz Solara. Będziemy mieli recenzję z pierwszej ręki.
A ja jestem troszeczkę zawiedziony. Liczyłem, że z nowego 1040 będzie można zadzwonić i napisać smsa oraz wysłać lokalizację.
dlatego jeśli posiadamy niezawodne urządzenie to nie ma się co tak spieszyć. Bo niezawodność i pewność nawigacji jest cechą sporo ważniejszą niż kupa fajnych bajerów.
Ciekawa propozycja, szczególnie dla posiadaczy Wahoo i Karoo, bo ostatnio nie ma maratonu by te urządzenia jakiegoś numeru nie wykręciły. Tutaj opinia zwyciężczyni Podróżnika wśród kobiet Sylwii Kowalskiej: No i ten czas pracy - to na ultra jest bardzo pożądany parametr, Karoo co 12h ledwo pociągnie to nawet nie ma startu do tego modelu
Wahoo Roam i Bolt 1 będą się zwieszać i crashować większości ludziom, bo mają zbyt mało pamięci na zapisywanie gęstego tracka "w locie. Jeżeli ktoś po recovery kontynuuje jazdę i dalej zapisuje ten sam track to licznik znowu się zawiesi/ scrashuje/ straci zczytywanie prędkości z gps itd. Pisałem o tym z wahoo w tickecie już dawno temu - oni w ogole nie traktują priorytetowo długich jazd, bo przeznaczeniem głównym roama i bolta v1 są szosowcy, którzy rzadko robią wyjeżdzenia dłuższe niz 200 km.Obejściem na ten problem jest zapisywanie tracka co np. 12 h / 200 km i rozpoczynanie nowego. Innego wyjścia nie ma ponieważ Wahoo nie przyjmuje urządzeń fizycznie aby dolutować pamięć do każdego egzemplatrza. Wypięło się na klientów i sugerują zapisywanie tracka wcześniej a potem mergowanie wszystkich śladów w jeden.Bolt 2 ma więcej pamięci i podobno tam problem nie występuje (Shane Miller).Do decyzji każdego czy będzie ryzykował, czy zmieni. Ja zmieniam na 530 i zobaczymy co tam się wydarzy. Poza tą wpadką hardwarową z Roama byłem zadowolony.
A jakie numery wykrecily Karoo?
A Grzesiek jechał na tym reklamowanym przez influencerow Hammerhedzie, i w życiu tylu przeklenstw od niego nie słyszałam, momentami w ogóle mu nawigacje wywalało, a na sam koniec na mecie padła bateria w trakcie zapisywania i stracił ślad
Czas pracy po ostatniej aktualizacji to jedynie 16h, ale 90% uzytkownikow tyle w ciagu dnia nie przejezdza.
Aktualnie po 810 przerzedłem rok temu na 530 i bardzo żałowałem, że tak długo zwlekałem z zakupem. Postęp jest duży-czas pracy na baterii to 35 h - taki MP to zakończyłem z 49% baterii. Ale żałuję, że nie kupiłem 830 - bo operowanie w menu guzikami to tragedia.
Kusi - ciekawe kiedy będzie w sklepach
Cytat: Damian w 9 Cze 2022, 07:10Aktualnie po 810 przerzedłem rok temu na 530 i bardzo żałowałem, że tak długo zwlekałem z zakupem. Postęp jest duży-czas pracy na baterii to 35 h - taki MP to zakończyłem z 49% baterii. Ale żałuję, że nie kupiłem 830 - bo operowanie w menu guzikami to tragedia.Ale to też pytanie jak tego używasz, w jakiej konfiguracji. Bo przypuszczam że czas jaki podajesz to dotyczy trybu oszczędzania baterii, a to jest zupełnie inna rozmowa, bo większość jedziesz z wygaszonym ekranem.
Wahoo Roam i Bolt 1 będą się zwieszać i crashować większości ludziom, bo mają zbyt mało pamięci na zapisywanie gęstego tracka "w locie. Jeżeli ktoś po recovery kontynuuje jazdę i dalej zapisuje ten sam track to licznik znowu się zawiesi/ scrashuje/ straci zczytywanie prędkości z gps itd. Pisałem o tym z wahoo w tickecie już dawno temu - oni w ogole nie traktują priorytetowo długich jazd, bo przeznaczeniem głównym roama i bolta v1 są szosowcy, którzy rzadko robią wyjeżdzenia dłuższe niz 200 km.
Ja jechałem PW i MP z Edge 830. W obydwu przypadkach czas nieco poniżej 22h, w obu przypadkach nie musiałem podładowywać w trakcie jazdy. Jeśli chodzi o tryb - to nie korzystałem z trybu oszczędzania baterii (w sensie, że cały czas urządzenie wyświetlało właściwy ekran), natomiast podświetlenie włączało się tylko w momencie skrętów czy informacji nawigacyjnych, "lapów" oraz (na MP) przy ostrzeżeniach z radaru Varia. Notabene, na MP zeszło mi więcej baterii mimo cieplejszej aury, przypuszczam, że właśnie ze względu na korzystanie z Varii, na PW przez te 22h zostało mi niecałe 40%, teraz z 90% początkowych zszedłem do 10%, a więc znacząco więcej. Podobne zużycia raportuje mój brat, który korzysta z 530.
Tryb oszczędzania energii wyłącza ekran zupełnie, nie korzystam z tego, o ile nie muszę (przy spadku naładawania baterii poniżej 10% urządzenie samo notyfikuje o tym, sugerując przełączenie).
Co do samego 1040 - cieszy niewątpliwie USB-C oraz Solar (w wersji Solar ) - pozostałe rzeczy to raczej bajery jednak. Czas działania może i cieszy, ale cena jednak miażdży. Nie dla mnie takie fanaberie
Ja czekam jeszcze na premierę reszty urządzeń. Ciekawe czy 840 też będzie miało solarny panel. 1040 jest fajny - ale większości funkcji treningowych i tak bym nie używał.
Ale żałuję, że nie kupiłem 830 - bo operowanie w menu guzikami to tragedia.
Obejściem na ten problem jest zapisywanie tracka co np. 12 h / 200 km i rozpoczynanie nowego. Innego wyjścia nie ma ponieważ Wahoo nie przyjmuje urządzeń fizycznie aby dolutować pamięć do każdego egzemplatrza. Wypięło się na klientów i sugerują zapisywanie tracka wcześniej a potem mergowanie wszystkich śladów w jeden.
Ale to też pytanie jak tego używasz, w jakiej konfiguracji. Bo przypuszczam że czas jaki podajesz to dotyczy trybu oszczędzania baterii, a to jest zupełnie inna rozmowa, bo większość jedziesz z wygaszonym ekranem. Porównania czasu pracy mają sens w pełnym trybie, żeby zobaczyć ile urządzenie ciągnie przy normalnej pracy (dla takich trybów producenci podają ów czas), bo jednak w trybie oszczędzania baterii to jest mocno ograniczony zakres pracy. Wg parametrów to E530 ma czas pracy 20h.