Autor Wątek: Edge 1040  (Przeczytany 45013 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Edge 1040
« 6 Cze 2023, 23:26 »
Mokrą ręką jest ten sam problem co mokrą rękawicą. Nawet dobre przetarcie ekranu jest problemem w dużej zlewie (i w 830 niewiele pomaga jak operujesz mokrą dłonią/rękawicą), nie mówiąc o dłuższej operacji, typu zmiana kursu. W takich warunkach obsługa klawiszami to byłby game changer w tym urządzeniu.

Guziki na pewno by się przydały, guzikowce zawsze sobie dużo lepiej radzą na deszczu, więc to na pewno jest bardzo fajny dodatek w 840. Ale ja nie podzielam Twojej oceny, u mnie na deszczu nie ma wielkich problemów, da się z tym wytrzymać, a na ultra niestety trzeba jeździć często długie odcinki w deszczu, bo pogody się nie wybiera. Ale też ja nie używałem 830, może tam są większe problemy z ekranem na deszczu. O niebo bardziej na deszczu wkurza mnie ten wysokościomierz.

Offline Mężczyzna Chrabu

• Miasto: Serock
  • Na forum od: 13.09.2017
« 7 Cze 2023, 05:14 »
Na ten moment jak ktoś ma problem np.  z przewijaniem ekranów w deszczu lub rękawiczkach to pewnym rozwiązaniem jest skorzystanie z pilota do Edge.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2023, 10:28 »
Na ten moment jak ktoś ma problem np.  z przewijaniem ekranów w deszczu lub rękawiczkach to pewnym rozwiązaniem jest skorzystanie z pilota do Edge.

Dokładnie - jest jeszcze pilot Edge, który ma 3 guziki, z czego jeden programowalny:

Kosztuje to obecnie deczko ponad 200zł.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 7 Cze 2023, 11:52 »
Czy te guziki można zaprogramować do powiększania/oddalania mapy?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Cze 2023, 11:56 »
Czy te guziki można zaprogramować do powiększania/oddalania mapy?

Niestety nie, można tu wprowadzić jedynie te same funkcje co do guzików Di2:

Start and Stop Timer
Start Timer
Stop Timer
Turn Backlight On
Show Map
Show Compass
Show Elevation Profile
Show Lap Summary1
Show Virtual Partner1

Kontroli zoomu bardzo tu brakuje, bo to jest już dotykowo upierdliwa operacja.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 26 Lip 2023, 12:48 »
Chyba nie poruszono tu jeszcze jednej istotnej kwestii (albo nie pamiętam) - na długość działania na baterii bardzo mocno wpływa to, z ilu czujników satelitarnych korzystamy. Jak pisałem tutaj niedawno jak długo mi wytrzymuje, to istotną informacją jest, że to przy włączonym jedynie GPSie.
Włączenie dodatkowo np Glonas (czy co tam jeszcze jest) znacząco wpływa na skrócenie czasu działania na baterii.
Włączyłem to sobie ostatnio przypadkiem podaczas wyprawy w trzecim dniu i o ile przez pierwsze dwa dni czerpało mi około 11% dziennie, tak trzeciego dnia zjadło mi jakieś 2x więcej.
Potem wyczaiłem, że każdy profil nawigacji ma indywidualnie ustawiane to, z jakich czujników korzysta, no i na profilu z GPS + Glonas okazało się, że już nie jest tak różowo.
Osobiście nie widze potrzeby korzystania z czegoś więcej niż GPS, ale może ktoś lubi / chce / ma potrzebę - wtedy ta informacja mu się przyda.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2023, 13:45 »
To tak nie do końca. Coś więcej mocnoejszy GPS ciagnie, ale na pewno nie dwa razy tyle. Osobiście jeżdżę na najmocniejszej opcj (multi cos tam) i osiągi na baterii są bardzo przyzwoite. Znacznie więcej to ciagnie np. kontakt z telefonem i live tracking.

Natomiast zauważam cos obecnego w wielu urządzeniach - odczyt stanu baterii nie jest liniowy. W dolnej części (poniżej 50%) schodzi to jednak szybciej niz w górnej, a poniżej 20% to już powiedzialbym sporo szybciej.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 26 Lip 2023, 21:55 »

...
Natomiast zauważam cos obecnego w wielu urządzeniach - odczyt stanu baterii nie jest liniowy. W dolnej części (poniżej 50%) schodzi to jednak szybciej niz w górnej, a poniżej 20% to już powiedzialbym sporo szybciej.

To jest typowy wykres napięcia dla akumulatorów li-ion. Czyli te procenty nie pokazują pojemności a napięcie, ktoś "zapomniał" dodać jednego dodatkowego równania do obliczenia najprawdopodobniej
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 26 Lip 2023, 22:03 »
odczyt stanu baterii nie jest liniowy. W dolnej części (poniżej 50%) schodzi to jednak szybciej niz w górnej, a poniżej 20% to już powiedzialbym sporo szybciej.

Ogólnie temat dość skomplikowany, bo charakterystyka ogniw nie jest liniowa, do tego dochodzi bardzo zmienne obciążenie, wpływ temperatury, zużycia baterii, nierównego obciążenia jeśli bateria ma kilka ogniw itd. Jest cała linia dedykowanych układów, które zajmują się mierzeniem pojemności baterii ("battery fuel gauge"):

https://www.ti.com/power-management/battery-management/fuel-gauges/overview.html

w zależności od potrzeb i ceny stosują różne techniki pomiaru ilości zużytego prądu:

https://en.wikipedia.org/wiki/State_of_charge#Determining_SoC

Trudno powiedzieć czy taki garmin czy jakiś producent taniego telefonu wyda 2 dolary na najprecyzyjniejszy układ, jeśli tańszy może mieć za 50 centów (nie mówiąc o innych czynnikach takich jak wielkość takiego układu)...

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
« 26 Lip 2023, 23:38 »
kolejnej osobie padł 1040 na trasie, tym razem Czarek Urzyczyn stracił nawigację na North4000.
ciekawe czy wstanie nawigacja
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Lip 2023, 12:41 »
A dziala wam synchronizacja w czasie aktywności? Bo to na 100% działało wcześniej na 1040, ale na firmware z rodziny 17 już nie widzę tej możliwości i nie da się wgrać nowych śladów w trakcie trwania aktywności. Te ostatnie firmware to jest tragedia, kupa głupich bugów.

Offline Mężczyzna ramzes

« 27 Lip 2023, 12:53 »
A dziala wam synchronizacja w czasie aktywności? Bo to na 100% działało wcześniej na 1040, ale na firmware z rodziny 17 już nie widzę tej możliwości i nie da się wgrać nowych śladów w trakcie trwania aktywności. Te ostatnie firmware to jest tragedia, kupa głupich bugów.

No właśnie - byłem przekonany, że to już kiedyś działało, a teraz dupa i już nie byłem pewien, czy mi się ta funkcja nie przyśniła...

Offline Mężczyzna MarekMTB

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 20.02.2023
« 27 Lip 2023, 15:37 »
Ja też uważam że ostatni update softu to kaszana - regularnie tracę wyświetlanie dwóch pól danych, które sobie ustawiłem wraz z ekranem mapy. Gdy wejdę w tryb przesuwania palcem mapy - pola znikają - ale po powrocie powinny się znów pojawić - a się nie pojawiają :(
jest sama mapa.
M

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Lip 2023, 15:42 »
Tez to mam z tą mapą.
Ale to jest powiedzmy drobiazg, natomiast utrata możliwości synchronizacji w czasie aktywności - to już powazna utrata funkcjonalności. Jak np. nie masz zasięgu na noclegu (a to w górach często się zdarza) - to ani nie zgrasz aktywności, ani nie wrzucisz czegoś nowego. Jeszcze na firmware w okolicy 16 to było, bo pamiętam że ns trasie musiałem przerabiać ślad i go się dalo wgrać.

Offline Mężczyzna ramzes

« 27 Lip 2023, 15:44 »
...regularnie tracę wyświetlanie dwóch pól danych, które sobie ustawiłem wraz z ekranem mapy...
Mam to samo :(

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum