Autor Wątek: Edge 1040  (Przeczytany 45072 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Odp: Edge 1040
« 16 Wrz 2023, 18:08 »
[skąd bierzesz te pliki GPX?

Dziękuję za podpowiedź!
Oczywiście - problem był po mojej stronie. Nie brałem plików z przejechaną już trasą z connecta, tylko z synchronizowanej stravy - a tam niejako już z przyzwyczajenia wybierałem opcję "export GPX", zamiast "export oryginal". A oryginal jest własnie w *.fit, i jest około 10 razy mniejszy niż gpx.

Jeszcze raz - dziękuję.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Paź 2023, 15:17 »
Na MPP pierwszy raz pojawiła mi się dość dziwna akcja ze "szczegółową nawigacją" (czyli wskazówkami nawigacyjnymi przed skrętami). Po ok. 800km wskazówki częsciowo przestały działać, mianowicie pikało mi przed skrętem, ale zamiast strzałek miałem jedynie komunikat "kontynuuj jazdę" lub ""jedź ulicą Piłsudskiego" itd. Innymi słowy i tak musiałem to wszystko kontrolować ręcznie na mapie. Ale to była sytuacja specyficzna, ślad długości 1000km miałem w jednym pliku, więc uznałem, że po tych 800km mógł się wyczerpać limit obsługiwanych punktów pośrednich (choć w zeszłym roku nie miałem tego problemu).

Ale ostatnio robiłem trasę długośc ponad 400km i ten sam problem pojawił się zaledwie po 100km, więc tu już nie mogło dojść do przekroczenia limitu. Spotkał się ktoś z czymś takim?

A druga sprawa to kwestia Staminy. To generalnie na długich dystansach działa słabo, ale dotąd było tak, ze urządzenie "uczyło się" użytkownika i po paru dłuższych trasach lepiej tę wytrzymałość szacowało. A teraz po ostatnich update to mi ocenia, ze jestem w stanie zrobić 50-70km, więc szacunek zupełnie z d.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 24 Paź 2023, 17:32 »
Takie akcje dot. wskazówek nawigacyjnych miałem w 820 i teraz w 830. Po niezdefiniowanym czasie pojawia się komunikat "continue north" lub coś podobnego. Czasem się to samo "naprawiało". Miałem tak właśnie na MPP, ale moja trasa była podzielona na 2 części.
Większym problemem był dość częsty brak reakcji ekranu na dotyk. Nie wiem czy przeszkadzała mu niska temperatura, czy też wysoka wilgotność powietrza.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 24 Paź 2023, 23:53 »
"continue north" lub coś podobnego

To akurat na 530 mi się często zdarza jak po wiochach jeżdżę. Generalnie wydaje mi się, że wskazówki nawigacyjne garmin generuje jak zmienia się numer drogi lub nazwa ulicy, albo jest rondo. Zwróćcie uwagę, że czasem wojewódzka skręca, nie ma pierwszeństwa ale jak nią jedziemy to wskazówki nie ma. I tak sobie to tłumaczę, że jak jakaś droga nie ma numeru to właśnie pokazuje takie "continue north". To tam trwa zazwyczaj do kolejnego skrętu. Jak się przyjrzycie szczegółowym mapom to zauważycie, że większość dróg ma numery.

Zdarzyło mi się kilka razy w 530 też, że gdzieś na 700-800 km trasy garmin przestał w ogóle nawigować, a na ekranie pokazywał do mety od pewnego momentu linię prostą jasno fioletową i też trasę na ciemniejszy kolor taki jak w gpxie. Trzeba było ręcznie się pilnować, żeby jechać tam gdzie trzeba. Nie da się tego nijak ogarnąć. Dzielę zawsze dłuższe trasy zatem na kilka mniejszych i w razie takiej akcji odpalam jedną z krótszych. Wydaje mi się, że po którejś aktualizacji przestał tak robić.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 23 Lis 2023, 15:59 »
Pytanie do osób, które może przesiadały się z mniejszych modeli. Np. Edge 830.
Czy poza większym (czytelniejszym) wyświetlaczem oraz dłuższą pracą baterii są jeszcze jakieś istotne elementy, przez które warto przesiąść się na 1040?
Licznika używam do nawigowania po śladzie oraz rejestrowania przejazdu.
Ale czy np. W 1040 działa lepiej ClimbPro? Bo przy 830 mam trochę zastrzeżeń.
Czy system działa lepiej? Płynniej? Oraz czy dotyk działa lepiej?

Jestem podatny na te Black Frajdeje, a Edge 1040 za 1890 zł i walczę ze swoim sumieniem.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Lis 2023, 21:32 »
Skoro padło pytanie to muszę odpowiedzieć nie na temat ;)

Miałem już sporo Garminów: Etrex 30, Edge 520, Edge 1000 (tyle, że jeszcze nie uruchomiłem, Edge 1000 Explore, Edge 820, Edge 1030 i Edge 1030 Plus. Żadnego praktycznie nie używałem.

Nie wiem jaki jest procesor w 830, ale 1030 w porównaniu do wersji z Plusem działa moim zdaniem mułowato.

Gdybym faktycznie jeździł na rowerze, to wziąłbym 1040 ze względu na czas działania.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lis 2023, 21:57 »
Ale czy np. W 1040 działa lepiej ClimbPro? Bo przy 830 mam trochę zastrzeżeń.
Czy system działa lepiej? Płynniej? Oraz czy dotyk działa lepiej?

Niewielkie są te różnice, może jest nieco szybszy, ale i to co było wcześniej starczało. Dokładność Climb Pro to zależy znacznie bardziej od dokładności śladu i jego danych wysokościowych, nie urządzenia.

Natomiast ostatnie update'y softu to jest makabra, co jeden to gorszy. Po ostatnim koledze urządzenie co 3min zaczęło się restartować i w efekcie musiał je oddać na gwarancję, a na forach Garmina jest sporo informacji o tym, że drastycznie spadł czas pracy urządzenia po tym ostatnim firmware.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 24 Lis 2023, 08:58 »
No to chyba skutecznie zostałem odwiedziony od zakupu i zostanę przy swoim 830  :P

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 24 Lis 2023, 09:26 »
W tym roku na wiosnę przesiadłem się z 530 na 1030 plus i dla mnie zmiana bardzo duża na plus z powodu:
- większy ekran, na 530 musiałem już się bardziej wpatrywać gdy chciałem trochę szczegółów podpatrzyć, zwłaszcza na ekranie mapy,
- większa szybkość urządzenia, odczuwalna głównie na ekranie mapy: przewijanie jej, zmiana skali, działa to całkiem szybko, w porównaniu do 530,
- znacznie lepsza bateria, tu akurat mniej mi zależało, bo moje dni rowerowe mają maks. po 5-8h aktywności i po takim dniu w 530 zjadało połowę, a w 1030 1/4 baterii, trzy czujniki, no stop połączenie z telefonem po bluetooth,
- dotykowy ekran (to masz w 830), ale to dla mnie tez mega duża zmiana na +, w 530 zmiana skali czy tez przesunięcie mapy to już była konkretna gimnastyka.

Minusów nie zauważyłem. Odpukać żadne aktualizacje nic nie zepsuły - w sumie to chyba była tylko jedna.

Offline Mężczyzna lary

• Miasto: polska
  • Na forum od: 05.06.2013
« 31 Gru 2023, 12:20 »
Wczoraj jechałem z Garminem (explore2) , odpalone liczniki danych, bez nawigacji. W połowie trasy chcę jednak odpalić nawigacje, układam trasę w smartfonie (komoot), zapisuje trasę ale nie mogę jej znaleźć w Garminie w kursach,  włączam i wyłączam Garmina i nic. Dopiero w domu obczaiłem że musiałem zatrzymać aktywnoć, (zapisać lub odrzucić) i dopiero wtedy pojawiła się trasa w garminie której wcześniej nie widziałem. Rozumiem że to normalne i nie można zrobić tak aby w trakcie aktywności włączyć nawigacje bez kasowania aktywności którą włączyłem jak ruszałem w trasę.

Offline Mężczyzna c2c

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 08.06.2019
« 31 Gru 2023, 14:31 »
W Edge Explore 2 nie ma problemu z zamianą kursu bez kończenia aktywności. Jeśli w czasie aktywności zaplanuję nową trasę na Koomot to ta trasa od razu pojawia się na Garmin Connect, dzięki zsynchronizowaniu tych dwóch aplikacji. Następnie włączam owego Conecta i synchronizuję go z Explore, trasa pojawia się na urządzeniu, ładuję ją i jadę dalej.
Więc pewnie w trasie nie zsynchronizowałeś telefonu z gpsem.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 31 Gru 2023, 22:53 »
Rozumiem że to normalne i nie można zrobić tak aby w trakcie aktywności włączyć nawigacje bez kasowania aktywności którą włączyłem jak ruszałem w trasę.
Niestety, w Garminie się nie da. W 1040 się dało, ale z jakiegoś powodu już się nie da, w pozostałych starszych modelach nigdy takiej możliwości nie było.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 1 Sty 2024, 08:39 »
c2c, lary napisał o czymś innym. Jechał bez nawigacji i zapisywał ślad. W trakcie wycieczki chciał jednak włączyć opcję nawigowania, ale bez przerywania nagrywania trasy i to mu się nie udało.

Mam Explorer 2 i wiem, że jak od początku jedziesz na nawigacji, nagrywając ślad to w trasie da się podmienić na nową trasę. Nie próbowałem jednak włączać opcji nawigacji w trakcie nagrywania trasy. Z jakiegoś powodu, sądząc po poniższym wpisie, firma Garmin się na to nie zdecydowała lub nie przewidziała.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 1 Sty 2024, 12:10 »
Włączyć / wyłączyć / zmienić ślad się da. Nie da się zsynchronizować z zewnętrznym źródłem śladów co jest jakimś kuriozum.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Sty 2024, 12:41 »
Niestety, w Garminie się nie da. W 1040 się dało, ale z jakiegoś powodu już się nie da, w pozostałych starszych modelach nigdy takiej możliwości nie było.

Teraz znowu wróciła ta możliwość w 1040.
A Explore 2 to jest urządzenie dość nowe, wypuszczone na rynek w podobnym czasie co 1040. Osobiście go nie używałem, ale  z tego co napisał c2c to wynika, że jednak można synchronizować ten komputerek w czasie trwania aktywności.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum