Autor Wątek: Edge 1040  (Przeczytany 45014 razy)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Odp: Edge 1040
« 5 Lip 2024, 10:17 »
tylko ustawienia, firmware zostaje ten, co jest

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Lip 2024, 10:18 »
Dziekuję

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 8 Lip 2024, 20:23 »
Czy da się jakoś zaimportować punkty pośrednie inaczej niż przez doklikanie ich przy imporcie śladu na GarminConnect w internecie ?
Basecamp sygnalizuje, że nie może.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Lip 2024, 22:31 »
W czwartek zgrałem aktualizację, która wyskoczyła mi w Explorer 2. Popieprzyli coś z kolorami mapy i teraz wygląda to bardzo nieczytelnie... Wilk na stravie coś o tym pisał.

Wkleję do tego wątku, bo bardziej tu pasuje. Do niczego zupełnie ten firmware 21.18. Był duży problem z zaimportowaniem dużego śladu na 960km, próbowałem kilka razy i nie dało rady, przy włączonej szczegółowej nawigacji było to niemożliwe. To może dość rzadki problem, bo niewielu ludzi tak wielkie ślady włącza - ale wcześniej to jednak działało. Urządzenie mi się wywaliło kilka razy, w efekcie nie nagrało z 60km śladu, choć dane kilometrowe z czujnika prędkości są prawidłowe, gdybym go nie miał to pewnie i one by były ucięte. Do tego jeszcze wcześniej w trybie nocnym mapa była jednak wyświetlana w trybie dziennym, a teraz też jest w nocnym, który o ile do pól danych jest nocą wygodniejszy to na mapie jest mocno nieczytelny. Map Garmina akurat nie używam, ale jak widać i tam nieźle pochrzanili. Jednym słowem ten update to totalna porażka.

Jeszcze się taki myk pojawił, że po zrobieniu downgrade do starszego firmware - kilka pól danych z Connect IQ mi znikło, a ich ponowna instalacja jest możliwa tylko i wyłącznie na najnowszym firmware, więc chcąc używać starszego, stabilnego firmware tracimy owe pola (nie dotyczy to wszystkich pól, ale sporej ilości jak robiłem sobie testy). Diabli mnie podkusili, żeby to testować - porażka na całej linii, tylko straciłem możliwość używania paru pól Connect IQ.

A najbardziej wkurzające jest, że Garmin w każdym nowym firmware podaje szczegółową listę tego co poprawili - tylko dlaczego nie ma tam takich informacji jak np. to że mapa będzie w kolorystyce nocnej? Przecież to nie stało się przypadkiem, to musieli zmienić intencjonalnie. Ostatnimi czasy każdy upgrade jest obarczony coraz większym ryzykiem i masą małych, irytujących bugów. Jedną rzecz poprawią, a trzy zepsują...

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 9 Lip 2024, 09:42 »
tylko dlaczego nie ma tam takich informacji jak np. to że mapa będzie w kolorystyce nocnej?
A nie da się tego wyłączyć w ustawieniach? W sensie, żeby zostawiał kolorystykę dzienną/nocną? W 530 kojarzę taką opcję, bo od razu wyłączyłem to - nocny temat był totalnie nieczytelny.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 9 Lip 2024, 09:53 »
Ja doszedłem do opcji, że mogę włączyć dzienną opcję mapy (tę jasną), ale wtedy ekran danych także świeci się na biało. Wcześniej miałem tak, że mapa była na biało a ekran danych na czarno (z białymi znaczkami).

Teraz można mieć chyba tylko tryb nocny czarna mapa/czarne tło z literkami, lub tryb dzienny z białą mapą/białym tłem na dane.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 9 Lip 2024, 10:00 »
Czyli garmin sukcesywnie zabiera funkcjonalność. Ktoś im pewnie powiedział "musicie zrobić prostsze menu", ale nie powiedział im "ale to nie oznacza, że macie zabierać funkcje, które wcześniej były".

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Lip 2024, 13:05 »
Ja doszedłem do opcji, że mogę włączyć dzienną opcję mapy (tę jasną), ale wtedy ekran danych także świeci się na biało. Wcześniej miałem tak, że mapa była na biało a ekran danych na czarno (z białymi znaczkami).

Teraz można mieć chyba tylko tryb nocny czarna mapa/czarne tło z literkami, lub tryb dzienny z białą mapą/białym tłem na dane.

Dokładnie o to chodzi. Wcześniej był tryb nocny (wygodniejszy do jazdy nocą), ale z mapą w trybie dziennym. A teraz mamy do wyboru tylko albo wszystko w trybie nocnym, albo wszystko w trybie dziennym. Samej mapy nie da się osobno zmienić.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 9 Lip 2024, 13:43 »
Ech jak widzę Garmin w sofcie ma dobrą passę:-D
Ostatnio mnie zjeżyli, bo zmieniali aplikacje connect zarówno mobilną jak i webową. I jak dla mnie największy ból, to że na webowej w ekranie głównym mogę mieć tylko takie bloki/elementy jakie mogę mieć w mobilce. Stąd wszystkie raporty zbiorcze jakie miałem na głównej poszły się j...ć. Oczywiście mogę je dalej wyklikać na www, ale wcześniej miałem je od razu na pierwszym, głównym ekranie. Zdecydowanie wolałbym żeby poszli w drugą mańkę i do mobilnej dodali inne bloki z podsumowaniami przebiegów, czasów, liczby aktywności itp. Ale w sumie może jestem wyjątkiem, który korzystał z tych raportów.

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
« 12 Lip 2024, 08:05 »
Tak mi się przypomniało, na wycieczce z dzieciakami miałem taką sytuację, że EE2 po zatrzymaniu i uśpieniu i późniejszym wznowieniu nie zliczał przewyższeń. Jak teraz spojrzałem, temperaturę też ma taką samą po po wznowieniu. Takie kwiatki pojawiły się po aktualizacji do 21.17.

\m/

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 12 Lip 2024, 10:54 »
To chyba nie jedyne błędy... robię wpis z 3 dniowego wyjazdu z żoną. Standardowo chciałem połączyć tracki z 3 dni w jeden. Najpierw jak zwykle zmniejszałem liczbę punktów. Na łączeniu coś zwariowało i nie mógł ustalić czasu. Ostatecznie zamiast śladu wgram zaplanowaną w komoocie trasę... no słabo to Garminowi wyszło... i to w wakacje, kiedy ludzie nie mają czasu bujać się z takimi rzeczami.

Nauczka na przyszłość by jak wszystko działa, nie robić aktualizacji.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 13 Lip 2024, 06:22 »
Czy da się jakoś zaimportować punkty pośrednie inaczej niż przez doklikanie ich przy imporcie śladu na GarminConnect

Używa ktoś punktów pośrednich w edge (albo innym) ? Czy tylko ślady wgrywacie ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Lip 2024, 20:05 »

1o4o potaniał, 1o5o (mnie) nie przekonuje, 83o dla mych oczu już zbyt małe.

Proszę o potwierdzenie, folia ochronna nie blokuje ładowania urządzenia w wersji Solar, również,
nie wystąpiła żadna nowa okoliczność, która rzecz tę dyskwalifikuje.

Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna anszy

• Na forum od: 05.09.2023
« 29 Lip 2024, 20:25 »

Proszę o potwierdzenie, folia ochronna nie blokuje ładowania urządzenia w wersji Solar

Mam 1040 solar z folią m3k hydrożelową (?) - ładowanie energią z niebios działa.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Lip 2024, 08:18 »

Merci.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum