Autor Wątek: Edge 1040  (Przeczytany 44989 razy)

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Edge 1040
« 26 Lip 2022, 13:27 »
Wilku
A ten bug naprawili?
https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-830/170624/autozoom-problem

W 530 też się nie da nic ustawić, żeby autozoom po skręcie wracał do poprzednich ustawień, ani żeby zamiast 80m wskakiwał na np 200m. 300m przed skrętem zoomuje do 80m i już. Notabene te 80m to trochę za mało i w przypadku bardzo dużych rond, gdzie nie mieści się całe rondo w okienku mapy przyzoomowanej na 80m to się nie raz pogubiłem.

« 26 Lip 2022, 14:07 »
W 530 też się nie da nic ustawić, żeby autozoom po skręcie wracał do poprzednich ustawień, ani żeby zamiast 80m wskakiwał na np 200m. 300m przed skrętem zoomuje do 80m i już. Notabene te 80m to trochę za mało i w przypadku bardzo dużych rond, gdzie nie mieści się całe rondo w okienku mapy przyzoomowanej na 80m to się nie raz pogubiłem.

Też mam 530:-)
No mega mnie irytuje ten bug. Pewnie bym z autozoomu nie korzystał, ale bez niego jadąc na ekranie mapy (a z niego prawie cały czas korzystam podczas jazdy na nawigacji) nie ma dużego zbliżenia przy manewrze i czasem jest problem z ustaleniem gdzie jechać. Robiłem jeszcze tak, że przy pierwszym piśnięciu (bodjaże 200 m przed manewrem) przełączałem się na inny ekran i czekałem aby przy kolejnym zbliżeniu do manewru pokazał ekran z dużym przybliżeniem - ale metoda ta też jest mocno irytująca.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2022, 14:59 »
Ale to o czym mówicie to chyba występuje tylko przy szczegółowej nawigacji i tych "mini-mapkach" przy skręcie? Ja akurat rzadko szczegółowej nawigacji używam. W każdym razie w 1030 to nie występowało, jak będę jechać jakąś dłuższą trasę z nawigacją to sprawdzę to w 1040.

W 530 tu musi być mocno denerwujące, bo tam zmiana zoomu mapy to już bardziej upierdliwa operacja niż w dotykowcu.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 26 Lip 2022, 15:20 »
Ale to o czym mówicie to chyba występuje tylko przy szczegółowej nawigacji i tych "mini-mapkach" przy skręcie? Ja akurat rzadko szczegółowej nawigacji używam. W każdym razie w 1030 to nie występowało, jak będę jechać jakąś dłuższą trasę z nawigacją to sprawdzę to w 1040.

W 530 tu musi być mocno denerwujące, bo tam zmiana zoomu mapy to już bardziej upierdliwa operacja niż w dotykowcu.

Nie, to jest problem jak używasz włączonej funkcji autozoom i jak jedziesz na widoku mapy, kiedy jesteś 300m od skrętu to ta mapka automagicznie zmienia zoom na 80m.
Ja w zasadzie jeżdżę na widoku mapy z jednym polem danych "mapDashboard" z iq.
Fakt w 530 zmienić zoom upierdliwe na kiepskiej nawierzchni jest bardzo, ale do przeżycia.

A te minimapki to w ogóle jeszcze inna kwestia. Nie używam tego, bo zauważyłem, że bardzo często pokazują się na nich głupoty, zupełnie co innego niż na mapie normalnej.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2022, 15:32 »
Autozomu to zupełnie nie używam, za bardzo denerwująca ta funkcja dla mnie jest, wolę sam wszystko przestawiać, w dotykowcu zmiana zoomu jest dość wygodna

« 26 Lip 2022, 17:47 »
Autozomu to zupełnie nie używam, za bardzo denerwująca ta funkcja dla mnie jest, wolę sam wszystko przestawiać, w dotykowcu zmiana zoomu jest dość wygodna
A dałbyś radę przetestować czy to naprawili? Generalnie trzeba by włączyć autozooma na nawigacji, ustawić ekran mapy na dowolnej skali może być 200,500,800m, dojechać do jakiegoś manewru żeby zadziałał autozooom i po manewrze zerknąć czy mapa wróciła do tego pierwotnego przyblizenia czy ustawiła się z automatu na 80m.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2022, 19:48 »
A dałbyś radę przetestować czy to naprawili? Generalnie trzeba by włączyć autozooma na nawigacji, ustawić ekran mapy na dowolnej skali może być 200,500,800m, dojechać do jakiegoś manewru żeby zadziałał autozooom i po manewrze zerknąć czy mapa wróciła do tego pierwotnego przyblizenia czy ustawiła się z automatu na 80m.

Spróbuję przy okazji. Ale to musi być do tego wybrana szczegółowa nawigacja, czy tez i na zwykłej ten autozoom powinien tak przy skrętach działać? Bo ja tej funkcji to nigdy nie używałem

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 26 Lip 2022, 20:13 »
Ale to musi być do tego wybrana szczegółowa nawigacja, czy tez i na zwykłej ten autozoom powinien tak przy skrętach działać?
Co rozumiesz przez szczegółową nawigację? Bo nie do końca rozumiem, może to jakaś funkcja 1030, której nie ma w 530. Startuję z jazdą, wybieram wcześniej wgrany ślad, chwilę przelicza i mam nawigowanie z alertami o skrętach, białymi strzałkami na śladzie itp.

« 26 Lip 2022, 20:19 »
Hmm trudno powiedzieć bo nie za bardzo wiem która jest ta minimapka. Na 530 robię tak że na urządzenie wrzucam trasę z connecta wybieram nawigacja odpowiedni kurs i jedź i mam uruchomionæ trasę turn by turn. No i wybieram ten ekran gdzie mapa pokrywa większość ekranu. Opcje autozoom można z tego co pamiętam włączyć/wyłączyć również w trakcie nawigowania w ustawieniach. A potem dojechać trzeba do pierwszego manewru gdzie funkcja autozoom zadziala i mapa automatycznie się powiększy do skali 80m. I pytanie co stanie się po przejechaniu manewru, czy ekran z mapą wróci do poprzedniej skali jaka była przed manewrem czy zostanie na 80m

« 26 Lip 2022, 20:21 »
Zamiast minimapka miała być szczegółowa

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lip 2022, 21:17 »
Ale to musi być do tego wybrana szczegółowa nawigacja, czy tez i na zwykłej ten autozoom powinien tak przy skrętach działać?
Co rozumiesz przez szczegółową nawigację? Bo nie do końca rozumiem, może to jakaś funkcja 1030, której nie ma w 530. Startuję z jazdą, wybieram wcześniej wgrany ślad, chwilę przelicza i mam nawigowanie z alertami o skrętach, białymi strzałkami na śladzie itp.

Szczegółowa nawigacja to jest właśnie turn by turn - czyli dostajesz wskazówki co do skrętów, za tyle i tyle będzie zakręt, rondo itd. może to być w formie mini-mapek lub napisów. Ale ta opcja we wszystkich Edge tak się nazywa "szczegółowa nawigacja" właśnie, to się włącza lub wyłącza w menu kursów.

Gdy mam tę funkcję wyłączoną - nie ma żadnych wskazówek, natomiast dalej jest odległość do końca, profil wysokościowy drogi przed nami, climb pro, alarm zejścia ze śladu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Lip 2022, 15:22 »
Sprawdziłem ten auto-zoom.

W skrócie - chyba wiele się nie zmieniło ;). Działa to tak, że w miarę zbliżania się skrętu automatycznie zwiększa się zoom, dochodząc do 50m przed samym skrętem. Po skręcie zwiększa zoom do 80m - i na nim już zostaje, chcąc przywrócić wartości sprzed skrętu trzeba to zrobić ręcznie. Nie wiem czy to nawet klasyfikować jako bug, czy Garmin po prostu tak zaprojektował tę funkcję i taką ma jej wizję, raczej wygląda, że to może być to drugie. A w takim wypadku to mała szansa by to mieli naprawiać.

« 27 Lip 2022, 17:12 »
Dzięki wielkie za sprawdzenie. Szkoda że tego nie naprawili.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Lip 2022, 17:47 »
Nie wiem czy to nawet klasyfikować jako bug, czy Garmin po prostu tak zaprojektował tę funkcję i taką ma jej wizję, raczej wygląda, że to może być to drugie.
Na starym etrexie autozoom jednak wraca po manewrze do poprzedniej wartości (stopniowo w miarę oddalania się od punktu z manewrem)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum