Autor Wątek: Edge 1040  (Przeczytany 44986 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Edge 1040
« 27 Lip 2022, 18:25 »
Na starym etrexie autozoom jednak wraca po manewrze do poprzedniej wartości (stopniowo w miarę oddalania się od punktu z manewrem)

To u Garmina nie pierwszyzna - spieprzyć coś co dobrze działało :P
Ten algorytm na nachylenie podjazdu to jest najklasyczniejszy przykład. Do 1030 świetnie to działało, urządzenie reagowało szybko, błąd pomiaru nie był duży. To od serii 1030 Plus i 530/830 postanowili go "wygładzić" - i dzięki temu działa bardzo słabo, a Garmin wmawia, że tak powinno być, że dzięki temu odczyt jest stabilniejszy i mniej skacze.

A ten algorytm to jest czysta matematyka, to nie zależy od jakości pomiaru, bo ten w 1040 jest na podobnym poziomie jak we wcześniejszych modelach. Zepsuli to tylko software'm

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 27 Lip 2022, 18:34 »
Dokładnie, na jakimś forum Garmina wyczytałem, że ten autozoom działał poprawnie bodajże jeszcze w serii 520/820 a dopiero od 530/830 go zepsuli. No nic trza będzie dotykowca zakupić to chociaż zmiana tego zooma będzie szybka

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 27 Lip 2022, 18:57 »
W 810 też działał autozoom poprawnie. W deszczu i w zimie to teraz jest irytujące. Mam 1030 plus.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 28 Lip 2022, 22:34 »
Inna sprawa, że ja jestem zaawansowanym użytkownikiem, korzystam z wielu funkcji jakie urządzenie daje, dlatego bardziej od innych irytują mnie liczne niedociągnięcia. Użytkownik oczekujący podstawowej funkcjonalności myślę, że oceni urządzenie sporo lepiej

Myślę że masz wystarczająco dużo powodów, by oddać go w ramach rękojmi. No chyba że ryzykujesz i czekasz te pół roku na upgrade softu i bugfixy. Ja bym programistom tak nie ufał ;)

A przy okazji spytam, jako świeży użytkownik 530, czy da się Virtual Pedała jakoś wyłączyć permanentnie? Mogę zastrzelić, jeśli trzeba. Ustawienie mu prędkości na 0,0 km/h nie pomaga. Głupszej funkcji nie widziałem.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lip 2022, 22:51 »
Myślę że masz wystarczająco dużo powodów, by oddać go w ramach rękojmi. No chyba że ryzykujesz i czekasz te pół roku na upgrade softu i bugfixy. Ja bym programistom tak nie ufał ;)
Nie jest aż tak źle, jednak funkcje stanowiące o prawdziwej użyteczności urządzenia działają. Zrobiłem z nim trasę 900km i dało się spokojnie jechać. Kupiłem zewnętrzny czujnik Tempe - więc problem termometru właściwie rozwiązałem. Nachylenie też się da rozwiązać polem Garmin IQ, choć na razie są tylko takie z dokładnością do dziesiątych, a tego nie lubię (bardzo to skacze), dokładność do 1% zupełnie starczy.

To Garmin IQ to jest spora przewaga Garmina nad innymi firmami, pozwala na duży stopień customizacji urządzenia. Na 1040 na razie niewiele jest dostępnych pól, ale na starsze modele jest tego setki. A Ty jako programista mógłbyś sobie pewnie stworzyć to samemu. Z tego co rozumiem to działa na zasadzie opensource i każdy może sobie tworzyć takie widżety, aplikacje czy pola danych.
A przy okazji spytam, jako świeży użytkownik 530, czy da się Virtual Pedała jakoś wyłączyć permanentnie? Mogę zastrzelić, jeśli trzeba. Ustawienie mu prędkości na 0,0 km/h nie pomaga. Głupszej funkcji nie widziałem.

Nie - to jest funkcja nie do ruszenia w żadnym Edge, w najnowszych ma się tak samo dobrze, najwyraźniej Garmin ją naprawdę kocha :lol:
Ale to właściwie nic nie przeszkadza, jedynym tego objawem jest komunikat, gdy zbliżamy się do końca śladu, że praca Virtual Trainer dobiegła końca. Jakoś inaczej Ci się to objawia?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 28 Lip 2022, 22:56 »
To Garmin IQ to jest spora przewaga Garmina

Czekaj czekaj, o czym piszesz? Nie pamiętam bym gdzieś widział taki termin.

jedynym tego objawem jest komunikat, gdy zbliżamy się do końca śladu, że praca Virtual Trainer dobiegła końca. Jakoś inaczej Ci się to objawia?

Tak, przypomina mi jak się wolno wlokę ;)

A serio, to gdyby jeszcze uwzględniał przewyższenia, to może miałby jakąś użyteczność, np. jako wzorzec na zawodach. W obecnej postaci to tylko marnowanie cykli procesora i pojemności baterii.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lip 2022, 23:01 »
Czekaj czekaj, o czym piszesz? Nie pamiętam bym gdzieś widział taki termin.
https://apps.garmin.com/pl-PL/

Do Garmina możesz wgrywać dziesiątki pól/ widżetów itd. Np. wiele osób drażni, że na ekranie mapy możesz dać tylko 2 pola danych. A z polem IQ możesz to sobie zmienić. I z tego co się orientuję to jest to na zasadzie open source, to wszystko może sobie stworzyć każdy, choć oczywiście trzeba się znać na programowaniu.

Tak, przypomina mi jak się wolno wlokę ;)

A serio, to gdyby jeszcze uwzględniał przewyższenia, to może miałby jakąś użyteczność, np. jako wzorzec na zawodach. W obecnej postaci to tylko marnowanie cykli procesora i pojemności baterii.

Ale to chyba tylko jak masz włączony ekran od tej funkcji, a to można usunąć. Natomiast nie ma opcji po prostu wyłączenia tego, przynajmniej ja o tym nie słyszałem

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 28 Lip 2022, 23:11 »
I z tego co się orientuję to jest to na zasadzie open source, to wszystko może sobie stworzyć każdy, choć oczywiście trzeba się znać na programowaniu.

Tylko najpierw trzeba mieć closed-source system operacyjny i na nim Garmin Connect, zapewne? ;)

Swoją drogą, to ciekawe. Przejrzę sobie, może poszukam jakiegoś kompa z Windowsem jak będzie warto.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 1 Sie 2022, 16:12 »
Już powoli zaczynają poprawiać soft do nowego Edge.

Wypuszczona wersja Beta wprowadziła normalną obsługę czujnika Tempe, więc nie trzeba już rzeźbić z Connect IQ, dzięki temu odczyt temperatury wreszcie będzie precyzyjny, bo czujnik zewnętrzny jest  sporo dokładniejszy ze względu na brak grzania i możliwość umieszczenia go w lepiej zacienionym miejscu.

Zlikwidowano też źle działającą auto-pauzę przy jeździe na prędkości z GPS, bez czujnika prędkości. Teraz działa to poprawnie, natomiast dalej pozostaje problem z mocno irytującym symbolem graficznym i przyciemnieniem w czasie postoju.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 2 Sie 2022, 02:08 »
Ładowanie tradycyjne - trochę dziwnie to działa, podłączony do prądu E1040 włącza się i wtedy się ładuje z prędkością ok. 700mA, więc naładuje się w ok. 2,5h, nie 4h jak E1030. Ale jak go w czasie ładowania wyłączymy (a ekran i tak zostaje wtedy lekko podświetlony) to wtedy prędkość ładowania spada do zaledwie 300mA, więc trzeba będzie prawie 6h. Niewątpliwie jakiś kolejny bug w tym zakresie.

To może być funkcja ochrony baterii. Podobnie w niektórych telefonach, jak uzna że w najbliższym czasie nie będzie używany (bo np. jest ładowany w nocy) to ustawi prąd ładowania obliczony np. na 8h. Dzięki temu bateria ma jakoby wytrzymać więcej cykli.

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 18 Sie 2022, 13:04 »
Z ciekawością czytam opisy o E.1040 tym bardziej, że w moim E.1000 zaczął psuć się przycisk włączania/wyłączania urządzenia.  W zasadzie niby pomogłaby wymiana plecków - ale w oficjalnym serwisie Garmina tego nie mają (co prawda można to nabyć na ali...). Do tego dochodzi mniejsza wydajność baterii niż było to te sześć lat temu.
I teraz pytanie (jak zwykle w takich przypadkach) czy przejść na 1030 plus czy od razu na 1040...

Offline Mężczyzna jazlasu

• Miasto:
  • Na forum od: 25.12.2019
« 18 Wrz 2022, 20:42 »
Wilku. Proszę napisz coś o nowym Garminie po przejechaniu MPP.
Jak się spisywał? Czy się zawieszał?

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 24 Wrz 2022, 19:36 »
W jakimś filmiku na YT widziałem, że 1040 ma aluminiowy zaczep montowania. Ktoś tam też mówił, że mu się plastikowy łamał.
Czy macie jakieś złe doświadczenia z plastikowym zaczepem w Garminach?
Używam od lat i nigdy nie miałem z tym problemu. Nie pomyślałbym nawet, że to się może złamać.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 25 Wrz 2022, 10:45 »
W moim Oregonie 400 z przed 14 lat też jest chyba metalowy. Mówimy o tym srebrnym elemencie z napisem Garmin ?

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 25 Wrz 2022, 11:10 »
Mówimy o tym srebrnym elemencie z napisem Garmin ?
Chodziło mi o to:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum