Tylko czy Garmin traktuje to jako problem? Ty uważasz to za absurdalną zmianę, a oni z jakiegoś powodu to wprowadzili. Wg mnie ma to sens, do tej pory jak chciałeś mieć informację o sekundach to pole stopera musiało być na całą szerokość. Godzina się zmienia rzadziej, a przy typowych krótszych wyjścigach dla kogoś może być to istotne ile sekund mu zostało do pełnej minuty/godziny. Do tego raczej orientujesz się czy jedziesz 2, 3 czy 5 godzin.
W ultra faktycznie może być to pomijalne, chociaż ja bym tym nie pogardził jak próbowałem zmieścić się przed pełną godziną na BBT czy MPP - tak, pamiętam, że mi to przeszkadzało, że była sama godzina i minuta i sprawdzałem na innym ekranie czas, gdzie miałem pełne dane.
Można to obejść, ale trzeba dać na ten czas jazdy pole pełnej szerokości, wtedy są normalne fonty
To już są bardzo rzadkie sytuacje - i w takim wypadku zawsze możesz stworzyć okrążenie i tam masz czas w sekundach i wrzucić jako pole danych czas okrążenia.
Tylko, że cały czas masz dostęp do godziny.
Mówisz o rozwiązaniu z długim polem, żeby mieć dużą (normalnej wielkości) godzinę na E1040, a ja tak muszę robić na E1030, żeby widzieć w ogóle sekundy.
Napisałem, że na ultra sekundy faktycznie mogą być pomijane, ale też na swoim przykładzie podałem, że jednak niektórym się przydają.
Drugą sprawą jaki procent użytkowników jeździ ultra. Jak dojeżdżam do pracy to zdecydowanie wolałbym widzieć sekundy czy np. złamie 1h 10min. Nie ma co się oszukiwać, osoby jedzące kilka godzin stanowią większość i dla nich projektowane jest urządzenie.
Odnoszenie się tu do pól stopera i upływającego czasu. Możesz mieć wtedy dwa małe pola obok siebie z pełną informacją, zamiast używania 2 dużych pól, które zajmują 4 miejsca.
Mówisz o polu czas okrążenia czy jakiejś innej opcji? Jeżeli rejestrujesz okrążenia między PK lub np. noclegami. to masz czas tylko tych odcinków i jest to czas stopera z jazdy, bez informacji o przerwach.
Mi się w 1040 nie podoba ta zmiana fontu, bo jestem skrzywiony psychicznie w kwestii estetyki i przeszkadza mi fakt, ze na każdym polu mam inną wielkość fontów W 1030 podobało mi się to bardziej.
Nadal jednak nie zmieniło się to co mnie osobiście irytowało w 1030 - wirtualny partner podczas nawigowania. Nie wiem w jakim celu to jest i na jakiej zasadzie działa (i nie obchodzi mnie to) - mogliby w ustawienia wrzucić możliwość wyłączenia tego.
Nie żartujmy, a co mi daje godzina? To na tej zasadzie po co w ogóle pole czasu jazdy, skoro mogę sobie to z godziny wyliczyć
Zgłaszaj i może za jakiś czas się doczekasz.
Jestem jednak w stanie zrozumieć dlaczego to zostało wprowadzone i Ci to wytłumaczyłem.
Trochę się na tym pomiarze zawiodłem, bo liczyłem, że te % szybciej będą się zmieniać, tzn. lepiej oddawać rzeczywistość. Kol. Wilk pisał, że w starej wersji oprogramowania to było skopane, a w najnowszej ten błąd usunięto. Wg mnie Gamin ma jeszcze potencjał żeby to ulepszyć.