Autor Wątek: Rower/rama do bikepackingu - z prześwitem minimum 2.3" .  (Przeczytany 8566 razy)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Witajcie.

Powoli rozglądam się za ramą wyprawową, może ktoś podpowie, zna tego typu rowery

Założenie:
- alu lub metal
- sztywny wideł
- prześwit na opony minimum 2.3 cala.
- sporo miejsca w ramie
- flat bar - geometria
- dobra cena  ;)

Na tę chwilę znalazłem big Bro, wiem też o Surly Ogre , ale tam jeszcze mniej miejsca w trójkącie.
https://www.brothercycles.com/shop/frames/big-bro/

Kòpôcz

• Gość
Widziałeś może On-One Bootzipper?
Marka u nas wciąż mało znana i niedoceniana. W prawdzie lata świetności czasów projektowania Branta Richardsa i po wchłonięciu przez PlanetX ma już za sobą, ale to wciąż konstrukcje ciekawe, tchnące innowacją, czasem odpowiadające na konkretne zapotrzebowania, a czasem wyznaczające nowe trendy. Cenowo nawet przy pobrexitowym obciążeniu fiskalnym wypada bardzo dobrze. Przyjmuje 29x2,4. Z minusów może się dla niektórych okazać napęd boost.
https://on-one-bikes.co.uk/products/on-one-bootzipper-29er-mountain-bike-frameset?variant=40884251918524

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Niestety nie dam bezpośredniej podpowiedzi.

Powinieneś szukać całego framesetu. Jeśli rama będzie bez widelca, to większą szansa, że jest przeznaczona potencjalnie pod amortyzator - jeśli nie, to po co sprzedawać bez widelca..? Amortyzator oznacza niższą główkę, co znowu oznacza mniejszą ilość miejsca w ramie.

Inna sprawa znowu, że ramy od amortyzator też mają zalety. Tak, jest mniej miejsca na framebag. Za to jest miejsce na butelkę 1,5 litra i błotniki.

Poleciałbym Rometa. Mój ma faktycznie sporo miejsca na opony.. za to mało w ramie

Posiadam też ramę Mondraker. Ze względu na spłaszczoną górną rurę miejsca na torbę jest sporo - mimo, że rama jest pod amortyzator. Za to wiele więcej niż 2,2" nie wejdzie. Może w nowszych modelach jest lepiej.

Ewentualna sugestia to Mongoose - też mają płaska górna rurę. Nie wiem jednak jak z miejsce na opony.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
- alu lub metal
Mówisz że alu jest niemetaliczne?  ;)

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Widziałeś może On-One Bootzipper?

Dzięki, niezła i niedroga opcja, nie znałem - a przecież planet-x kojarzyłem z budżetowego tytanu  ;)

Dzięki, niezła i niedroga opcja, nie znałem - a przecież planet-x kojarzyłem z budżetowego tytanu  ;)
Tylko be zwróć uwagę, że główka jest niska. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, to, że taka jest pod sztywny widelec nie są to imponujące wartości. On-one ma z resztą jakąś manię niskich główek

- alu lub metal
To oczywiście plastik.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska

;D Nie da się ukryć że lubię takie mini prowokacje  :P

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Następna budżetowa opcja, na amelinium  ;)
Sonder Frontier
https://alpkit.com/products/sonder-frontier-sx-eagle-rigid

Kòpôcz

• Gość

Tylko be zwróć uwagę, że główka jest niska. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, to, że taka jest pod sztywny widelec nie są to imponujące wartości. On-one ma z resztą jakąś manię niskich główek (...)
To prawda, że niska, ale to nie jest "mania", tylko wypadkowa założonej geo, czyli np. stacka ramy. Domyślnie ta rama jest pod prostą kierownicę dopuszczalnie ze wzniosem (czy nawet on-one'owego klona turystycznej kierownicy Jones'a) - wyższy stack (wyższa główka) w tej konfiguracji zbliżałby tą ramę do specyficznych konstrukcji w stylu 4C. Przy ramię pod barana skracasz TT i zyskujesz kilka cm wysokości główki, ramę pod płaską kierownicę musisz wydłużyć aż do czasem zerowego miejsca między rurami.

To prawda, że niska, ale to nie jest "mania", tylko wypadkowa założonej geo, czyli np. stacka ramy. Domyślnie ta rama jest pod prostą kierownicę dopuszczalnie ze wzniosem (czy nawet on-one'owego klona turystycznej kierownicy Jones'a) - wyższy stack (wyższa główka) w tej konfiguracji zbliżałby tą ramę do specyficznych konstrukcji w stylu 4C.
Mondrakerze i w Romecie mam wyższą główkę, mimo tego, że są pod amortyzator 100 mm stąd ten zarzut ;]

Potencjalnie niska główka jest wadą. Dla mnie wada minusem jest wygląd po założeniu baranka - zbyt wiele podkładek pod mostkiem, a dla kogoś innego może być to redukcja miejsca na framebag.

Bardziej zwracam uwagę niż krytykuję projektanta, choć dla mnie zawsze nie ma rękę były te niskie główki.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Sonder Frontier
https://alpkit.com/products/sonder-frontier-sx-eagle-rigid
Na pierwszy rzut oka bardzo się dla mnie podoba, ale pożałowali na zdjęcia i nie wiem, czy da się tam sensownie założyć bagażnik (tobie, przy założonym podróżowaniu w stylu bikepacking to nie robi).

Kòpôcz

• Gość
Tak sobie. Dla bagażnika proponują zastosowanie zacisku podsiodlowego zintegrowanego z mocowaniem bagażnika.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
big Bro

To już byłoby nas trzech na forum ;P

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Tak sobie. Dla bagażnika proponują zastosowanie zacisku podsiodlowego zintegrowanego z mocowaniem bagażnika.

Ma świetne recenzje, zobaczyłem wszystkie filmy na ytb, do bikepackingu to chyba najlepsza z budżetowych opcji w tym momencie. Wersja na Deore jest naprawdę kuszącą propozycją ..

https://alpkit.com/products/sonder-frontier-deore-rigid

Kòpôcz

• Gość
Może niejasno się wyraziłem - chodziło o to, że tak sobie da się założyć bagażnik ;).  A rower spoko. Rzadko oceniam jakieś rowery "ogólnie" - od ćwierć wieku wszystkie składam pod swoje widzimisię, mam już starcze przyzwyczajenie do komponentów wybranych marek ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum