Autor Wątek: Klinowanie się łańcucha pomiędzy przednimi tarczami  (Przeczytany 7242 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Witam!
Czy można coś poradzić (poza wymianą) na wcinanie się łańcucha pomiędzy tarcze przedniego wielotrybu? Mam korby shimano alivio FC-M411 (48-38-28). W czsie ostatniej wycieczki jadąc pod dość ostrą górkę przerzuciłem z dwójki na jedynkę i łańcuch wklinował się między tarcze tak, że trudno go było wyciągnąć. To powtórzyło się jeszcze raz. Teraz boję się używać przedniej przerzutki szczególnie w czasie ostrzejszych podjazdów. Gdy przerzucam bez obciążenia wszystko jest w porządku ale przecież trudno odpuszczać piłując pod górę.
Może odległość między tarczami jest za duża? Korby są nowe - kupione zimą.
Pozdrawiam
Marek
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
moze masz za dlugi lancuch

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
To się nie ma prawa zdarzyć! Nie ma fizycznej możliwości, by łańcuch zmieścił się między tarczami przedniej korby! Jedyne sensowne wyjaśnienie tej sytuacji, to źle dobrany łańcuch do korb. Może masz jakiś cieniutki łańcuszek na 9 lub 10 trybów, a korba ma tarcze przystosowane do 8. Chociaż nawet wtedy łańcuch nie powinien zmieścić się między tarczami. A może masz wygiętą którąś tarczę?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Rozkręć tarcze i połóż je na czymś płaskim to łatwo będziesz mógł zauważyć czy któraś z nich jest krzywa.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Witam ponownie!
Chyba poradziłem już sobie z problemem. Rozkręciłem tarcze i zaniosłem korbę do znajomego tokarza (świetny stary fochowiec). Wspólnie uradziliśmy aby delikatnie przetoczyć (fachowo mówi się "splanować") powierzchnie do których przylegają i są mocowane tarcze łańcuchowe. Dzięki tej operacji uzyskałem zupełną równoległość tarcz i delikatne zmniejszenie odległości między nimi (o 0,2 mm). Po złożeniu i zamontowaniu na rowerze wszystko "chodzi" wspaniale. Przednia przerzutka pracuje sprawniej i bez zgrzytów.
Pozdrawiam
Marek
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum