Autor Wątek: Rower pod sakwy - wasze doświadczenia  (Przeczytany 8325 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Mam górala. Koła 26 cali, hamulce tarczowe, opony 2.15", amortyzator zmieniłam na sztywny widelec z mocowaniami pod przedni bagażnik. Super na wycieczkę pod miasto i wyprawę na drugi koniec świata. Może są jakieś lepsze rowery, nie wiem - jeżdżę na nim od 13 lat i nie potrzebuję innego :)

Kupiłam go za 2100 zł. Jeden z najlepszych zakupów w życiu :)

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Mam górala. Koła 26 cali, hamulce tarczowe, opony 2.15", amortyzator zmieniłam na sztywny widelec z mocowaniami pod przedni bagażnik. Super na wycieczkę pod miasto i wyprawę na drugi koniec świata. Może są jakieś lepsze rowery, nie wiem - jeżdżę na nim od 13 lat i nie potrzebuję innego :)

Kupiłam go za 2100 zł. Jeden z najlepszych zakupów w życiu :)
Szczęśliwi Ci co jeżdżą i nie szukają dziury w całym.

Poprzeglądałem trochę Wasze relacji czy wątki zakupowe i chyba zostają mi na tą chwilę 2 opcje: remont górala lub zakup używki crossa. Fajne te gravele, ale nie chciałbym iść w jakieś półśrodki, a taki np. Toughroad jednak troszkę kosztuje.
Jeżeli ktoś ma czas i chęć to prosiłbym o wypowiedź odnośnie poniższych propozycji używki crossa. Warto, nie warto?

1. https://www.olx.pl/d/oferta/haibike-land-pro-shimano-lx-mtb-cross-CID767-IDPEATV.html

2. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trek-8-4ds-CID767-IDPsjPA.html

3. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-mtb-cros-bulls-cross-mover-3-disc-aluminium-hydraulika-deore-xt-CID767-IDPucNE.html

4. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-crossowy-firmy-kross-CID767-IDODMBs.html

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ten Bull zdaje się być całkiem OK.
Choć trzeba przyznać że nazywająć go rowerem MTB sprzedający wykazał się fantazją  ;)

Szczerze to tytuły i większość opisów przestałem czytać po jednym dniu przeglądania ofert
« Ostatnia zmiana: 27 Cze 2022, 18:56 kouczan »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Brałbym tego:

Ma mocowanie na bagażnik (pozostałe - brak lub niewidoczne).
Sztywny widelec, to też zaleta.
No i prześwit wydaje się duży, szersze opony/błotnik powinny się zmieścić.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Brałbym tego:

Ma mocowanie na bagażnik (pozostałe - brak lub niewidoczne).
Wszystkie mają widoczne mocowania pod bagażnik.

Sztywny widelec, to też zaleta.
No i prześwit wydaje się duży, szersze opony/błotnik powinny się zmieścić.

Właśnie się zastanawiam czy ten sztywny wideł to będzie zaleta w crossie i w terenie w jakim mam zamiar jeździć. Pewnie wagowo na plus ale czy na leśnej czy polnej ścieżce nie lepiej mieć jakiś nawet kiepski uginacz?
Na plus v-brake więc nie będzie problemu z mocowaniem bagaznika crosso pod przednie sakwy (tylko Haibike ma jeszcze mocowanie na pivoty).

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Właśnie się zastanawiam czy ten sztywny wideł to będzie zaleta w crossie i w terenie w jakim mam zamiar jeździć. Pewnie wagowo na plus ale czy na leśnej czy polnej ścieżce nie lepiej mieć jakiś nawet kiepski uginacz?

Nie. Piszę Ci z własnego doświadczenia. Przejechałem moim crossem ponad 30tys km z kiepskim uginaczem i po zmianie na sztywnego Force ciągle się zastanawiam dlaczego zrobiłem to tak późno.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Pewnie wagowo na plus ale czy na leśnej czy polnej ścieżce nie lepiej mieć jakiś nawet kiepski uginacz?

Nie wiem po jakich lasach Ty zwykłeś jeździć, ale dopóki to nie las w Andach czy Himalajach, to amortyzacja jest ostatnią rzeczą, która mogłaby się do czegoś przydać...
Zainwestuj w fajne opony, które wybiorą sporą część wibracji - jeśli zależy Ci na komforcie, albo jakiś amortyzowany mostek.
Idea amortyzatora polega na utrzymaniu przyczepności gdy najedziesz na półmetrowego kamulca i spędzasz część czasu lecąc w powietrzu... Więc przyda Ci się równie mocno co regulowana sztyca...

Czuję się prawie przekonany.  ;) W tej chwili mam jedynie porównanie pomiędzy góralem z pseudoamorem na oponach 26x2.00" i Tribanem na 28x35 ze sztywnym widelcem. Ostatnio cisnąłem tym drugim po jakiejś leśnej dróżce z wyspanym kamieniem i szczerze to była masakra.
Docelowo w crossie nie chciałbym chyba przekraczać tych 40 mm (te 2.00 w góralu na ubitych i asfalcie to jednak mam wrażenie bardziej hamują niż jadą), więc mam nadzieję, że przy sztywnym nie odbije się to na komforcie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Kouczan, uwierz mi, że ten komfort wiele zależy często od samych opon. Czego osobiście doświadczam w dwóch różnych rowerach.
Schwalbe Almotion wydają mi się być twardsze i mniej komfortowe niż węższe panaracery comet hardpack.
Ciśnieniem sprawdzałem, kołami zamieniałem, oponami i właśnie do takich wniosków doszedłem.
Niekoniecznie więc szersze musi być od razu bardziej komfortowe od rodzaju opony dużo zależy.
Do pełnej odpowiedzi brakuje Ci jeszcze 2 rowerów:
- typu gravel/fitness z prostą kierownicą sztywny widelec opona np. 1,75-2,0
- typu gravel z barankiem sztywny widelec opona 1,5-1,75

Niewyluczone, że Tribanem na 28x1,75 o ile da się włożyć i dobranym ciśnieniu byłbyś zachwycony.

Niewyluczone, że Tribanem na 28x1,75 o ile da się włożyć i dobranym ciśnieniu byłbyś zachwycony.
Niestety tam chyba wejdzie maksymalnie 38 i braknie miejsca na błotniki.
No niby mam jeszcze opcję sprzedania Tribana i dokładam do np. Breezer Radar Expert, ale nie bardzo chcę się go pozbywać, bo lubię ten rower.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
To przestań marudzić i kup opony 38-40 mm.

Online Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Opony 40 - 45 C i ciśnienie odpowiednio niskie + w moim przypadku amortyzowany mostek załatwiają sprawę komfortu.
Amortyzator to zbędny bagaż.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum