Autor Wątek: Narew_kładka_2022  (Przeczytany 16447 razy)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Odp: Narew_kładka_2022
« 23 Cze 2022, 15:15 »
Trasa na 3 dni jazdy + pierwszy dzień rozruchowy.

Tykocin niestety na następny raz trzeba zostawić, za bardzo nam się dystans wydłuży.
Jedziecie z dzieckiem czy jesteś taki ostrożny w ocenach?
Bo 350km na 10 dni to baaardzo delikatny wyjazd.

W sumie 4 dni

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna Radecki76

• Na forum od: 22.05.2018
« 23 Cze 2022, 15:23 »
Tykocin niestety na następny raz trzeba zostawić, za bardzo nam się dystans wydłuży.
Jedziecie z dzieckiem czy jesteś taki ostrożny w ocenach?
Bo 350km na 10 dni to baaardzo delikatny wyjazd.

:)
Trasa na 3 dni jazdy + pierwszy dzień rozruchowy

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Cze 2022, 17:19 »
Dzięki.

Z 4, 5 (?) lat temu kładka ta wyglądała podobnie.
Nie przeprawiłem się.

Jadąc dalej, już asfaltem, dużo czasu zeszło mi na wzrokową, bliską integrację z żubrami, jakie opodal drogi miały popołudniowy popas - łożyły, wstawały, wałkoniły. Podobnie jak w okolicach Krynek, i tam często - chyba nawet częściej niż łosie - napotyka się mniejsze, większe stada. - Cenne to chwile. 
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 23 Cze 2022, 17:48 »
Kładki na Narwi są chyba nieczynne

Skąd takie informacje? Byłem tam miesiąc temu i działały. Uszkodzone jest tylko dojście do kładek od strony Waniewa, przy wysokim poziomie wody trzeba by brodzić żeby dojść do przeprawy. Ale sama przeprawa przez rzekę działa, tam kładki zostały w ubiegłych latach wyremontowane.

Dzwoniłem tam ponad miesiąc temu i nic nie wiedzieli, powtórzę na tydzień przed wyjazdem

Faktycznie może tak być, że różnica poziomów będzie duża, kiedyś na takiej kładce trafiłem na blisko metrową różnicę poziomów. Wszystko zależy od aktualnej sytuacji i poziomu wody w rzece, jeżeli jest bardzo niski to mogą być oficjalnie nieczynne. Najlepiej przedzwoń przed samym wyjazdem, nikt nie przewidzi jaki będzie poziom wody w rzece na kilka tygodni w przód. Choć ja bym się raczej nastawiał na niski.

https://en.mapy.cz/s/domufebaka

Nie wiem na ile ta trasa jest ostateczna, ale radziłbym podjechać z Korczewa przez rezerwat Przekop pod Drohiczyn, jest świetny widok na rzekę i na skarpę/klasztor po drugiej stronie. Nad Narwią z kolei pominięte jest z kolei kilka punktów widokowych - grodzisko w Surażu, wieże widokowe pod Uhowem, Wólką Waniewską, Topilcem, pod Pańkami (ale na tej nie byłem,  nie wiem jak wygląda). Warto też podjechać na zerwany most pod Kruszewem. Inna sprawa, że jeśli będzie niski poziom wody to te widoki nie będą zbyt ciekawe, a komary będą przeszkadzać w beztroskiej kontemplacji krajobrazu.

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
« 23 Cze 2022, 17:52 »
Kładki na Narwi są chyba nieczynne

Skąd takie informacje? Byłem tam miesiąc temu i działały. Uszkodzone jest tylko dojście do kładek od strony Waniewa, przy wysokim poziomie wody trzeba by brodzić żeby dojść do przeprawy. Ale sama przeprawa przez rzekę działa, tam kładki zostały w ubiegłych latach wyremontowane.
Byłem w zeszłym roku i fragment był w kiepskim stanie. A wiosną tego roku widziałem relację i informację o fatalnym stanie jakiegoś odcinka i co najmniej utrudnieniach. Stąd porada o dowiedzenie się u źródła.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 23 Cze 2022, 19:15 »
Kładka Waniewo – Śliwno jest dostępna z obu stron. Udostępniony do zwiedzania jest fragment kładki w Kurowie (180 m) i wieże widokowe. Obowiązują bilety wstępu do Parku do nabycia on-line, w Ośrodku Edukacji Przyrodniczej Młynarzówka (Kurowo 12) w dni robocze w godz. 7.30 i 15.30 oraz w weekendy w godz. 9.30 - 17.30. W weekendy bilety można też nabyć w sklepie w Śliwnie.
Narwiański Park Narodowy informuje, że w miejscowości Waniewo kładka należąca do Parku rozpoczyna się dopiero od pływającego pomostu. Dojście jest możliwe wyłącznie po łące od strony nieczynnej wieży widokowej. Teren jest podmokły i jego dostępność jest uzależniona od aktualnych warunków pogodowych. Cała uszkodzona kładka, wieża widokowa i nieczynna informacja turystyczna stanowią własnością gminy Sokoły. NPN odpowiada wyłącznie za stan techniczny infrastruktury, która jest jego własnością.

http://npn.kakadu.net.pl/wp/

Mariobiker

• Gość
« 23 Cze 2022, 20:14 »

Byłem tam na początku czerwca i wszystko jest ok  ;D

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 24 Cze 2022, 05:37 »
Ok,dziękuję. Zadzwonię na kilka dnie przed wyjazdem by się dowiedzieć, ostatecznie nie przeprawiamy się,w kierunku Tykocina mam dwa warianty trasy, po wschodniej i zachodniej stronie brzegów Narwi.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

« 24 Cze 2022, 12:43 »

Byłem tam na początku czerwca i wszystko jest ok  ;D

Dzięki za info.
Na tą chwilę ruszamy w kierunku kładek.

Offline Mężczyzna zws

• Na forum od: 10.10.2015
« 28 Cze 2022, 21:25 »
czy przeprawimy się przez Narew w okolicach tego Skitu

Stan z sierpnia 2021. Dało się przeprawić, choć chwilę zajęło.

Pozdrawiam, Zbyszek

« 29 Cze 2022, 00:09 »

Sprawdzimy w piątek/sobotę jak się sprawa ma w 2022.

PS. Fajne koszulki👍

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 29 Cze 2022, 07:26 »
na tej kładce z dzieckiem z fotelikiem przechodziłem, fajne wspomnienia

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Na forum od: 01.04.2015
« 9 Lip 2022, 10:40 »
Kładka szczęśliwe przejechana  30 czerwca. Dziękujemy Wam za informację i sugestie dot. trasy.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

« 9 Lip 2022, 23:38 »

Kładka przy Skicie zniszczona. Zdjęć nie robiłem bo jakieś dwie pary się kąpały.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 12 Lut 2024, 20:36 »
Kładka Waniewo-Śliwno może być zamknięta przez wiele tygodni. Narwią płynie kolejna fala wezbraniowa, Narwiański Park Narodowy informuje, że kładka jest zamknięta do odwołania. Przy okazji publikuje wymowne zdjęcie wieży widokowej...

Pozostaje mieć nadzieję, że nic wielkiego Narwią nie popłynie, co by mogło uszkodzić kładkę. Poziom wody powyżej parku narodowego alarmowy, w Parku ostrzegawczy dzięki temu, że są rozlewiska. Woda wypełniła całą terasę zalewową, więc dojście do większości wież będzie pod wodą, miejscami do 1,5 metra.

W Biebrzańskim Parku Narodowym stan ostrzegawczy, również brak możliwości korzystania z kładek i szlaków na terasie zalewowej.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum