Autor Wątek: Polska zachodnia  (Przeczytany 1047 razy)

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Polska zachodnia
« 22 Cze 2022, 20:14 »
Hej.

Planuję ok. 10-dniowy bikepacking w zachodniej części kraju. Jadę w tempie turystycznym z żoną i córką.

PKP do Wrocławia i powolny powrót na północ.

Wyprawa ma być jak najbardziej blisko przyrody. Zamierzamy poruszać się drogami leśnymi i polnymi. Oczywiście również po szlakach rowerowych. Asfalty i drogi publiczne to ostateczność. Spanie pod namiotem na kempingach i na dziko.

Preferujemy atrakcje przyrodnicze, niekoniecznie zabytki w centrach miast. Miasta mają służyć tylko jako baza zaopatrzeniowa. Aczkolwiek, jakieś stare ruiny, pałacyki wśród borów - to jak najbardziej tak.

Jestem fanem jezior. Uwielbiam je, więc jak największa ich liczba po trasie jest wskazana. Meandrujące rzeki również cieszą moje oko.

Takie hasła jak Dolina Baryczy, Dolnośląska Kraina Rowerowa, Puszcza Zielonka są mi znane. Pojezierza w okolicach Leszna oraz te koło Łagowa czy Międzychodu również kojarzę.

Ale... No właśnie. Nigdy nie byłem turystycznie w tych okolicach.

Podpowiedzcie jakieś ciekawe:
- miejscówki warte zobaczenia,
- trasy o dobrej nawierzchni, np. po byłych liniach kolejowych,
- dobre miejsca na nocleg,
- dobre i tanie kempingi
itd. itp.

Z góry dziękuję!

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: Polska zachodnia
« 22 Cze 2022, 22:36 »
Jako fan jezior i meandrujących rzek, mam dla Ciebie złą wiadomość. Najbliższe Wrocławia naturalne jezioro leży w Przemęckim Parku Krajobrazowym (za Lesznem), który jest w lecie oblegany przez turystów.

Barycz to niestety uregulowany kanał a zbiorniki w jej pobliżu są stawami hodowlanymi. Miłośników ptactwa przyciągają wiosną, potem już głównie komary.

Ale nie jest tak źle. Jeśli zrezygnujesz z tych pięknych ale niewystępujących w okolicy form krajobrazu, to możesz cieszyć oko innymi :) Ja bym skierował się wzdłuż Odry do okolic Głogowa, potem odbił w stronę Zbąszynia i na północ.

Generalnie jednak, rozpoczynając podróż z Wrocławia, o ciekawe krajobrazy łatwiej w kierunku SW.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 23 Cze 2022, 09:53 »
Jako fan jezior i meandrujących rzek, mam dla Ciebie złą wiadomość. Najbliższe Wrocławia naturalne jezioro leży w Przemęckim Parku Krajobrazowym (za Lesznem), który jest w lecie oblegany przez turystów.

Generalnie w tamtym kierunku będę się poruszał.

Barycz to niestety uregulowany kanał a zbiorniki w jej pobliżu są stawami hodowlanymi. Miłośników ptactwa przyciągają wiosną, potem już głównie komary.

Czyli teraz nie polecasz?

Ja bym skierował się wzdłuż Odry do okolic Głogowa, potem odbił w stronę Zbąszynia i na północ.

To brzmi ciekawie.

Generalnie jednak, rozpoczynając podróż z Wrocławia, o ciekawe krajobrazy łatwiej w kierunku SW.

Tu się zaczną przewyższenia, a jadę rodzinnie.

Dzięki, Emes.

Może ktoś jeszcze coś podpowie?

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
« 23 Cze 2022, 10:29 »
Jeśli już musisz i ma być lekko :

https://ridewithgps.com/routes/39927968

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 23 Cze 2022, 11:09 »
Czyli teraz nie polecasz?

Powiem tak: moje doświadczenia z lata nad Baryczą są fatalne. Niska woda, gigantyczne chmary komarów, parny upał. Ten rok w kwestii robactwa jakby łaskawszy ale nadal nie ufam ;)

Sam fakt, że pociągnięto tam elegancką ścieżkę rowerową, nie jest wystarczającym pretekstem do wizyty. Chyba że zimą/wiosną.

To co wrzucił ślimac, to też ciekawy wariant.

Offline Mężczyzna nightwatch

• Miasto: Oborniki Śląskie
  • Na forum od: 19.01.2012
« 23 Cze 2022, 11:19 »
Jako fan Doliny Baryczy odradzam ją teraz. Faktycznie komarów tyle, że lepiej się nie zatrzymywać :) Transfer rowerem z Wrocławia jeśli ma być lekko też raczej problematyczny, wydostanie się na zachód znów nieciekawe.
Lubuskie jeśli ma być płasko chyba faktycznie będzie najlepszym pomysłem, chociaż komary chyba też tak uważają :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum