Autor Wątek: Octane One Kode na spokojnie  (Przeczytany 7364 razy)

Kòpôcz

• Gość
Octane One Kode na spokojnie
« 23 Cze 2022, 13:33 »
Po latach lekko sportowego zacięcia i sporej przerwie w pedałowaniu jakiś czas temu zachciałem czegoś spokojnego. Gravele, przyznaję, a raczej bum na nie trochę mnie bawi. Czasem widzę sąsiadów wracających umęczonych z pierwszych przejażdżek na pierwszym od lat rowerze – niedopasowanym, ale napchanym węglem i polecanym w sklepie. Czasem z niedowierzaniem patrzę na portale aukcyjne, na których każdy możliwy frameset leżący w garażu od dekady ktoś próbuje sprzedać pod hasłem „gravel”. Innym razem zgrzytam zębami, gdy słyszę, że gravel to świetny rower w teren. Gravela uważam jednak za rower przed wielkie „R”. Po trekkingu/crossie mało jest konstrukcji ocierających się o definicję „uniwersalny”. To może być świetny commuter, niezły rower w niewymagający las, a także szosowa zwinka. No więc padło na frameset, który dodatkowo był single speed friendly.
Moja przygoda z markami Szymona Kobylińskiego trwa ponad 20 lat – zaczęła się jeszcze na etapie nazwy NorthShore i niezłych produktów. Uwielbiałem ich pierwsze sztyce i niezniszczalny mostek Radiator. Firma się rozrosła, marki rozmnożyły, obsługa klienta/kontakt z nim padły na pysk, ale sentyment pozostał.
Dla mnie to frameset pełen ambiwalencji… Wykonaniu nic nie mogę zarzucić, uważam tą konstrukcję za nieźle przemyślaną także w detalach, nie widzę w niej błędów produkcyjnych, niedoróbek, czy projektowych uchybień. Ogólnie uważam za świetną, ale… Gdyby zmieścił oponę 2,0 i miał większy stack byłby dla mnie idealny, a tak... Wystarczy spojrzeć na ilość podkładek pod mostkiem. Przerobiłem wiele ustawień, kilka kokpitów i coś nie mogę się w niego wpasować. To pierwszy rower na którym nie zrobiłem nawet 1kkm. W weekend będę się z nim żegnał – całe obstalowanie powędruje do nowego framesetu. Być może warto go utrwalić jedynym zrobionym mu zdjęciem.
« Ostatnia zmiana: 23 Cze 2022, 14:26 Kòpôcz »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Octane One Kode na spokojnie
« 23 Cze 2022, 18:54 »
Czyli nowy frameset już zakupiony i czeka na przeszczp? ^^
To jesli nie budujesz teraz gravela, to co?
Tego octane'a zbudowałeś co a'la fitness

Kòpôcz

• Gość
« 23 Cze 2022, 19:20 »
Ja bym powiedział, że cross, gdyby nie to, że w anglosaskich mediach flat bar gravel to już prawie pełnoprawna kategoria. Nowy już jakiś czas czeka, popularny model z duuużym stackiem. Jeśli mi zagra, to albo zamówię u lutownika dokładnie taką samą geo, ale z większym kunsztem wykonaną, albo... Mam swoje typy, ale najpierw spróbuję się wpasować w to, co mam.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 23 Cze 2022, 20:11 »
No to moja historia od Koda do Hultaja.
Na tą chwilę Kode jest single speedem, a Hultaj moim podstawowym rowerem.

Kòpôcz

• Gość
« 23 Cze 2022, 21:16 »
Widziałem jednego i drugiego, nawet chciałem Cię zahaczyć z kilkoma pytaniami o Hultaja, ale chyba jeszcze nie mam zaufania do naszych framebuilderów nowej fali. Orłowskiego, czy Rychtarskiego mogę nie udźwignąć finansowo, może Kondej...
Inna rzecz, że zazdroszczę tym, których proporcje i budowa ciała pozwalają na wykorzystanie całego spektrum możliwości baranka. Wiele lat temu się poddałem i swojego szczęścia szukam raczej w altbarach.

« 23 Cze 2022, 22:14 »
Zimą jeździłem Kodem na płaskiej kierownicy, aczkolwiek niezupełnie typowej - Surly Moloko, którą szczerze polecam.
Latem jednak wolę baranka

PS cieszę się że oglądałeś moje rowery.

Kòpôcz

• Gość
« 24 Cze 2022, 00:24 »
34° do tyłu to już chyba nie dla mnie. Największy kąt, jaki miałem, miała OO Mary. Bardzo dobrze wspominam Fleegle. Dziś pewnie bym celowal w Ritchey'a Koyote, albo OO Og. Niestety póki co nie mam pomysłu na mostek. Na starość mam już swoje ugruntowane marki dla poszczególnych komponentów. Niestety dostępność kier 25,4 jest już mizerna, a mostki Thomsona w standardzie 31,8 już nie mają tego ducha, co Elite z szyszką, więc póki co zostaje przy nim i Rizerze WCS.

Kòpôcz

• Gość
« 24 Cze 2022, 18:56 »
Czas się pożegnać. Będę wspominał fajny projekt, dobre wykonanie i geo, w którą się wpasować nie mogłem. Nowy niestety podniety nie wzbudza - intryguje geometrią, ale załamuje wykonaniem.

« 24 Cze 2022, 21:32 »
Mój Kode zostaje ze mną, będzie single speedem na zimę, przerobie go tylko na pasek bo łańcuch jest strasznie wkurzający z tym ciągłym czyszczeniem i skrzypieniem zwłaszcza po soli.

Kòpôcz

• Gość
« 24 Cze 2022, 22:10 »
Rozsądnie. Ja niestety po powrocie do mieszkaniu w bloku i porzuceniu wszelkiej ścigantki postawiłem sobie cel zejścia do tylko jednego roweru (z pułapu siedmiu ). Zostały jeszcze dwa do spylenia - jeden cały, drugiego już tylko kilka elementów. No i teraz ten frameset. Oczywiście pewnie mi się nie uda, bo chciałbym na Mistrzostwa Świata SS złożyć sobie jakiegoś klunkera... ale cele warto mieć ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Cze 2022, 22:31 »
Rozsądnie. Ja niestety po powrocie do mieszkaniu w bloku i porzuceniu wszelkiej ścigantki postawiłem sobie cel zejścia do tylko jednego roweru (z pułapu siedmiu ).
Ale po co takie drastyczne środki??  :o :o :o

Aż zacząłem liczyć swoje, bo też mam koło siedmiu.. wyszło mi, że mam jedenaście ;D ;D ;D ;D ;D Jeszcze tydzień temu było 12, ale sprzedałem - tyle, że to dziecięcy bmx, na którym jeździłem lata temu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Kòpôcz

• Gość
« 25 Cze 2022, 01:30 »
Nie mam już odrębnego warsztatu, nie mam miejsca, nie mam też już takich potrzeb. Poza tym kiedyś usiadłem, popatrzyłem na swoją graciarnię i pomyślałem, że gdybym teraz umarł, to dziecko po mnie sprzątać będzie miesiącami.... Pamiętasz jak zmarł Marek Perepeczko? Przez 2 lata allegro było zasypane częściami (głównie Campagnolo) które zbierał. Mnie już bliżej do trumiennego gwizdzia, niż pępowiny ;)

« 25 Cze 2022, 06:51 »
Wiek to nie pesel tylko stan umysłu, np moja mama rocznikowo 80 lat, a wciąż aktywna - basen, joga, długie spacery i wycieczki po całym świecie, tak że tego ten ....

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 25 Cze 2022, 08:01 »
Też nie jestem fanem graveli , dobija mnie nachalny marketing którego nie trawie , ale to moja , niczym nieuzasadniona opinia .

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 25 Cze 2022, 08:38 »
Też nie jestem fanem graveli , dobija mnie nachalny marketing którego nie trawie , ale to moja , niczym nieuzasadniona opinia .

Nachalny marketing to mają pojazdy elektryczne ;P
Ja tam pamiętam reklamy fatbike'ów - nie przyjęły się, Fitnesoów - nie przyjęły się, kilka lat temu Graveli - wypałio ;)
Wystarczy kupić gravela, który nie będzie nachalnie reklamowany, może nawet wcale - nie widziałem gdziekolwiek reklamy swoich rowerów, (może nie wychodzą poza Brytanię)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum