Autor Wątek: gdzie z dzieckiem na krotki wyjazd  (Przeczytany 2628 razy)

Offline symulak

• Miasto: białystok
  • Na forum od: 21.07.2010
gdzie z dzieckiem na krotki wyjazd
« 23 Lip 2010, 12:30 »
Witam serdecznie,

w tym roku miałem jechać z kolegą do Estonii, ale z powodów rodzinnych nie wypaliło [urodziny 2 dziecka, nie za bardzo mam jak żonę z dwójką zostawić].

mój starszy syn [3 lata] jeździ ze mną sporo w foteliku [ponad 500km w tym roku] i chciałbym z nim gdzieś pojechać na krótki wyjazd  2-5 dni. Proszę o rady!.

Sytuacja wyjściowa:
- zabieramy przyczepkę [bo fotelik + tylko przednie sakwy to za mało miejsca na bagaż]
- musi to być raczej asfalt [tak z reguły jeżdzę. poza tym, przyczepka Croozer Kid nie ma amortyzacji!], ale mało uczęszczany [bezpieczeństwo!]
- spanie na dziko, ale bez drących mordę gówniarzy po 5 piwach [bezpieczeństwo+spokój]
- może być dojazd [oby niezbyt długi] pociągiem bądź samochodem [mieszkam w Białymstoku]

Będę wdzięczny za jakieś pomysły!

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 23 Lip 2010, 13:31 »
No Panie :) Przy takim miejscu zamieszkania się pytasz :)
Biebrza, Narew, Mazury Garbate mogą być trochę trudne na wycieczki z przyczepką (no nie zawsze jest asfalt..), więc poczekaj aż młody podrośnie.
Na teraz Ściana Wschodnia zaprasza. Zakola Bugu, Kodeń, Unici, Grabarka (cobyś nie narzekał, że za płasko :) ). Obszary zapomniane przez ludzi, tylko Bóg tam pozostał.. Obowiązkowa pozycja: przewodnik Rąkowskiego "Polska Egzotyczna" (tylko nie pamiętam, który to tom) i szukasz :)
Poszukaj tematów o czynnych "przejściach" przez Króla Rzek: pojawiają się aktualne wiadomości, no i w drogę!
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline symulak

« 23 Lip 2010, 13:45 »
Śmiesznie: o wyjeździe wzdłuż Bugu nie pomyślałem pierwotnie, bo w zeszłym roku zrobiłem "Polskę Egzotyczną". A zanim teraz usiadłem do komputera, to na to wpadłem. Odpalam komp i proszę - ten sam pomysł.  :D  Tylko problem z powrotem jest. Chyba będzie trzeba kogoś prosić o odbiór autem...

Bitels

• Gość
« 23 Lip 2010, 15:59 »
Racja. Bliższe i dalsze okolice Białego to raj dla rowerzystów. Wiem co mówię, bo 36 lat tam mieszkałem:) A na 2-5 dni na Twoim miejscu wybrałbym się w okolice Rucianego-Nidy. Wspaniałe widoki, lasy, jeziora. Jednym słowem raj:) Z Białegostoku to przecież nie jest tak daleko.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 28 Lip 2010, 13:59 »
hej "Symulak". Wiesz jadę w  Twoje strony z dzieckiem o ile pogoda dopisze. 2 tygodnie
szlak tatarski, białowieża, supraśl itp. Dziecko 17 miesięcy, w foteliku. Na potrzeby bagażu zespawałem sobie specjalny bagażnik, który dopiero po wyprawie powiem jak się spisuje. Bagażnik jest po prostu tak długi że wystaje za fotelikiem. Wygląda komicznie, ale ja do przyczepki akurat nie mogłem się przekonać i sprzedałem. Postaram się dziś wrzucić zdjęcie tego bagażnika. Pewnie się uśmiejecie, bo ja sam się uśmiałem jak zobaczyłem go na rowerze.

Offline symulak

« 28 Lip 2010, 14:17 »
z przyczepka, cholera, ciężko jest.  Wiem, więc czekam na zdjęcia.

ALE:
ważę w tej chwili 110kg, jak mam do tego dołożyć Jerzyka z fotelikiem [20-21kg] + sakwy, to nie mam aż takiego zaufania do moich kół. nie mówiąc już o problemach z wyważaniem, co dokucza szczególnie na zjazdach...

PS
Nie zahaczasz o Bialystok?

Offline EASYRIDER77

« 28 Lip 2010, 15:44 »
co do obciążenia roweru, to doskonale rozumiem. Ja też o tym myślałem i nie jadę sam, jeszcze żona jedzie. Ale na mój rower robię to tak, na tył wszystko co duże, lekkie, gabarytowo niewygodne byle nie ciężkie, np. karimaty, śpiwory, namiot, statyw, garnek, i tego typu, a z przodu mniejsze i ciężkie, np. kuchnia czyli butle, kuchenki, sprzęt foto, ubranie własne i pewnie jeszcze coś. No ale to się okaże w praktyce... ruszam w połowie sierpnia. Oby pogoda dopisała i wszystko grało.

Bagażnik na zdjęciu doślę wieczorkiem.

Białystok niestety w planach nie mam, trasa wiedzie m.in. przez Supraśl. Ale że życie życiem i planów nie trzymam się zawsze skrupulatnie więc kto wie.... białystok.
Dużo zależy od pogody, dystanstów, czasu i dziecka przede wszystkim. Dam kontakt przed moim wyjazdem to w razie się skontaktujemy.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 28 Lip 2010, 17:05 »
No tak, Suwalszczyzna, Puszcza Augustowska - może nie zawsze asfalt, ale bite drogi (przynajmniej te którymi jechałem) bardzo przyzwoite
Alternatywa to jeszcze Roztocze - ale daleko od Ciebie...
No i Panowie, z tego co pamiętam Białystok a Supraśl to rzut beretem! Puszcza Knyszyńska piękna i dzika (przynajmniej to moje odczucie) tyle że piaszczysta...

Offline EASYRIDER77

« 28 Lip 2010, 21:18 »
hej "symulak" pokazuję Ci zdjęcie tego bagażnika. Wygląda pokracznie, ale spawy wszędzie solidne. Można się uśmiać co?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lip 2010, 22:18 »
oj bałbym się używać takiego bagażnika..... bagażnik to nie tylko dobre spawy.... w tym bagażniku masz długie ramię do którego przykładana jest siła (sakwy). Nie ufałbym temu :P
Niby wkładasz tam lekkie rzeczy, ale w sumie one też swoje będą ważyć...

Lepiej przed wyprawą napakuj cegieł, czy czegoś innego ciężkiego i przetestuj toto.... :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline symulak

« 28 Lip 2010, 22:26 »
Jak mam być szczery, to też bym się bał.

Osobiście mam obsesję, że coś mi się zepsuje po drodze i będzie kłopot. Dlatego staram się stosować maksymalnie pewne rozwiązania mimo, że aż tak dużo nie jeżdżę.

Jak patrze na ten bagażnik, to nawet gdyby był normalny, to te rurki [stal czy aluminium?] zaufaniem mnie jakoś nie napawają. Tubus jakoś tak solidniej wygląda... :P

Offline EASYRIDER77

« 29 Lip 2010, 08:14 »
hm no daliście mi do myślenia. Zastanowie się albo zrobie próbę jak będę miał kiedy. Co do materiału to stal, chodziło o to żeby był tani w naprawach.
A obciążenie jest nieduże, 1 lekki statyw, 3 karimaty albo 2, 2 lekkie śpiwory i namiot 3 kg.
To wszystko może waży z sakwami ok. 6-7 kg tak na oko i chyba z zapasem.
W ten weekend wsadzę fotelik z dzieckim, te sakwy z tymi rzeczami i popatrzę jak się zachowuje.

a myślałem że padniecie ze śmiechu...  :D

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 30 Lip 2010, 22:20 »
ja (jak widać na avatarze) mam fotelik z przodu (firmy BOBIKE). Dla dziecka to jest wypas: wszystko widzi, z rodzicem moze pogadac, ciastka i picie na miejscu. 17mcy to jest juz dobry wiek na takie ustrojstwo (tu pewnie wielu moze wspomniec szkody dla kregoslupa dziecka itp). na aledrogo czasami pojawiaja sie (wiem, ludzie nie maja serca i sprzesaja po cenie "jak nowe")
Z córką zrobilem juz  jakies 400km w terennie z bagazem. pociag drogowy, ale przejedzie wszedzie i bezpieczenstwo ok. problem zaczynna byc rozmiar dziecka (kaskiem czasami dostaje w szczeke). widzialem innej firmy montowany przed kierownice (wejdzie wieksze dziecko, cena ponad 100eu) i nawet przez chwile sie zastanawialem nad zakupem (ale stwierdzilem, ze bedzie jezdzila z tylu jak wiekszosc "normalnych" dzieci)
ps. przepraszam za "polskawa" tresc ("troche" trudno pisze sie ogonki na telefonie), pozdrawiam za to znad Jezioraka (maly rodzinny wypad)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline EASYRIDER77

bagażnik wytrzymał
« 1 Wrz 2010, 20:06 »
powyżej prezentowany bagażnik wytrzymał trudy 2 tygodniowego wyjazdu!!!
Jak tylko będę mógł umieszczę relację z wyprawy. Tymczasem zamieszczam zdjęcie, na którym widać co to ustrojstwo wiozło.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 14 Kwi 2011, 10:28 »
Odkopię nieco temat

Stoję przed podobnym dylematem - wypad z familią na 2-3dni, powiedzmy max 300km od Krk, mogą być rowery+przyczepa, ale niekoniecznie Ważne żeby było zdecydowanie więcej ciszy, spokoju etc niż zgiełku cywilizacji
Ważne - góry raczej odpadają, Roztocze także (co za dużo to nie zdrowo ;))

Wasze propozycje, urokliwe, warte odwiedzenia  miejscówki?

Tagi: dzieci 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum