Autor Wątek: Uchwyt na butelkę 1,5L  (Przeczytany 20982 razy)

Offline Mężczyzna Cleanca

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 24.06.2022
Uchwyt na butelkę 1,5L
« 24 Cze 2022, 14:46 »
Witajcie, szukam jakiegoś uchwytu, w który zmieści się butelka 1,5L. Może ktoś coś kojarzy? Większość uchwytów jest na takie bidony maks 0,7L. No a nie specjalnie chcę się bawić w przelewanie do bidonu.
Auto Detailing Cleancar Szkolenia i Kursy z auto detailingu samochodów

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Odp: Uchwyt na butelkę 1,5L
« 24 Cze 2022, 15:01 »
dużo jest tego typu tematów

wrzuć w wyszukiwarkę hasło np: koszyk pet czy coś podobnego a dostaniesz sporo wyników

L.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 24 Cze 2022, 15:03 »
Polecam XLC BC A0, mamy z żoną w rowerach wyprawowych, do tej pory nic się z nimi nie działo, są solidne.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Cze 2022, 17:14 »
Polecam paski FixPlus. Można wygodnie przyczepić butelkę do ramy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tuptuś

• Gość
« 3 Lip 2022, 13:55 »
Przy rowerze górskim używam koszyka do butelki o pojemności 1,5 litra, firmy Topeak Modula Cage XL. Przeanalizowałem zakup innych modeli koszyka, ale ten wydał mi się najlepszy :D . Jedyny mankament to taki, że może z czasem uszkodzić się gumowy pasek do zaczepiania butelki w górnej części przy korku, ale i na to jest sposób (poniżej opisany)

Koszyk jest zamontowany od spodu ukośnej rury ramy roweru. Miedzy kołem przednim, a tą rurą, przymocowany paskami plastikowymi tzw. zipami (x3).Rura ramy owinięta jest taśmą , coby się nie rysowała od koszyka.  Dodatkowo używam paska elestycznego FixPlus, produkowanego w kilku kolorach. Najlepiej w koszyku mieszczą mi się butelki wody Żywiec Zdrój. Mają wąską szyjkę i to powoduje, że butelka nie zawadza o błotnik przedniego koła. Jest w szyjce butelki wgłębienie i to w tym miejscu zamocowany mam pasek elastyczny. Daje pewność, że pasek się nie zsunie i butelka nie wyleci z koszyka w trakcie jazdy rowerem. Poza tym to takie mocowanie od spodu ukośnej rury ramy, dobrze dociąża rower, kiedy butelcyna jest pełna.

Kiedy się pojawiam pośród ludzi (np. na dworcu kolejowym) to się tej mocowanej od spodu butelcynie w koszyku ludziska przyglądają, a czasem mi mówią, że jest ciekawie podpięta do roweru. Na to im tłumaczyłem, że powinna być wykorzystana cała powierzchnia roweru do transportu wyposażenia.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 3 Lip 2022, 23:29 »
Ciekawy patent. Ja właśnie jestem na etapie kombinowania jak pod ramą przewozić wodę. Możesz wrzucić zdjęcie samego mocowania? Nie zsuwa Ci się ta konstrukcja w dół w trakcie jazdy po nierównej drodze?

Tuptuś

• Gość
« 4 Lip 2022, 20:15 »
Jak na razie niewiele z tak mocowaną butelcyną jeździłem, ale sprawia mocowanie solidnie wrażenie. Kiedy ręka próbowałem przesunąć zamocowany koszyk to się nie dał przesunąć. Uznałem, że takie mocowanie wystarczy. Taśma, która jest owinięta ukośna rura ramy (ochrona przez zarysowaniem) jest matowa (z wierzchu) i to też ma wpływ na brak możliwości samoczynnego przesunięcia koszyka. W sklepach bywają też taśmy błyszczące i te mogą być nieprzydatne bo są bardziej śliskie.

Koszyk Topeak ma możliwość zamocowania butelki o mniejszej pojemności np.1 litr. Wystarczy przesunąć górny uchwyt do mocowania szyjki butelki w dół. Wody Żywiec Zdrój są sprzedawane w takich butelkach 1 litrowych i też z taką samą wąską szyjką z wgłębieniem. Tylko, że już przed mocowaniem koszyka do rury ukośnej  trzeba podjąć decyzję czy koszyk będzie przeznaczony na butelki 1,5 litrowe (bardziej dostępne) czy na butelki 1 litrowe. To jest związane z zaczepieniem górnej części koszyka do rury z wykorzystaniem ZIP-a, który dobrze dociska koszyk do rury i uniemożliwia przesunięcie uchwytu przeznaczonego do szyjki butelki.
Akurat w przypadku mojego roweru butelki tej firmy są idealne, co nie znaczy, że innych butelek w większych niż mój rower, nie można pod ramą ukośną przewozić. Zależne to jest od przestrzeni między przednim kołem, a ukośna rurą ramy. Górskie rowery zdaje mi się mają większa przestrzeń.
W moim rowerze z zamontowanym , odstającym nieco od koła błotnikiem pasuje jak ulał butelka wody Żywiec Zdrój. Butelki tak wożone muszą mieć wgłębienie bo tam można zacisnąć  elastyczny pasek FixPlus. Daje to gwarancje, że się pasek nie zsunie i butelka nie wypadnie z koszyka pod tylne koło roweru.

Paski ZIP są lekkie i wytrzymałe. Różnej długości i szerokości. Wcześniej korzystałem z opasek metalowych, skręcanych wkrętem, ale te uznałem za zbyt duże i cięższe. Każdy gram się liczy w podróży.

"Wody Ci u nas, rowerzystów musi być dostatek".
Takie hasło obowiązuje, bo w trakcie podróży nie można się odwodnić. Lepiej zatem mieć przy rowerze butelcynę pojemności 1,5 litra.

W wolnej chwili ustrzelę focię. Może mi się uda ją wkleić. Do jakich rozmiarów muszę zmniejszyć fotografię coby się dobrze oglądało? Info o max 2MB niewiele mi mówi  :o.   

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 4 Lip 2022, 20:32 »
Ja stosuję taka metodę:

Standardowe koszyki, na pionowej rurze z bocznym ładowaniem - mieści się pet 1l.
Na skośnej rurze, aluminiowy, troche rozgięty koszyk mieści peta 1.5l.
Całość stabilizuje namiot na poziomej rurze.

(na fotce butelka tochę jakby wypada, bo to tuż przed "rozpakowaniem" bagaży)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 4 Lip 2022, 22:41 »
Lubicie sobie życie utrudniać ;)
Mam zwykły stary koszyk (z cienkich pręcików - to ważne bo te grubsze jak u sinuche już się nie sprawdzają) i trzyma wszystko od 0,5L do 1,5L. Bez żadnych klamer, opasek itp.
Nie straszny mu żaden teren.
Jeszcze mi nic z niego nie wyskoczyło.

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tuptuś

• Gość
« 4 Lip 2022, 22:54 »
Lubicie sobie życie utrudniać ;)

Nie. Lubimy mieć wszystko dobrze zamocowane  ;D
No, a poza tym to nie każdy rower ma pod rurą poziomą ramy aż tyle miejsca na zamocowanie tak dużej butelcyny. Nad ukośną rurą mocuję czasem drugą mniejsza butelcynę z wodą lub termos. Czasem włożę do koszyka buteleczkę z pifkiem albo okowitką. Weselej się jedzie  :D. Jak mnie pochyla na jedną burtę, to sobie golnę i pochyla mnie na drugą burtę. No i wtedy jadę rowerem "wyprostowanym"  ;D
« Ostatnia zmiana: 5 Lip 2022, 08:39 Tuptuś »

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 4 Lip 2022, 23:12 »
Używam na wyprawy uchwyt topeak celowany w duże butelki:
https://www.centrumrowerowe.pl/koszyk-topeak-modula-cage-xl-pd5975/?v_Id=6644&gclid=Cj0KCQjwn4qWBhCvARIsAFNAMihg3gWynuw-anEihtIa1sHAd_F9lehTG6SDiqpnclm0PGO6tLoA1NUaAtpPEALw_wcB

Nie powiem, że na dynamicznym zjeździe to się nie może urwać, bo od jakiegoś czasu jeżdżę z jednym, ale dopóki się nie oberwie sprawdzą się  :D

Tuptuś

• Gość
« 5 Lip 2022, 08:43 »
Jak widać na załączonym obrazku uchwyt jest fajowy. Nawet na widelcu można 1,5 litrowe butelki zamontować. Pomysłów Ci u nas dostatek  :)

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 5 Lip 2022, 16:36 »
Już kiedyś zamieszczałem ten patent, ale przypomnę. Dwa koszyki Zefal Wiiz zamocowane do aluminiowego kątowniczka i całość do widelca. Przewiezie wszystko, od litrowego bidonu, do nawet dwulitrowych butelek (na zdjęciu butelka 1,5 litra)

Kòpôcz

• Gość
« 5 Lip 2022, 18:36 »
U nas słabo z dostępnością niszowych produktów niestety, stąd wiele pomysłów na "protezy" (z całym uznaniem dla ich pomysłodawców). Poza wspomnianym Topeakiem, czy M-Wave (z wlepkami wielu marek) trudno coś dostać na litr+. A co dopiero mają powiedzieć miłośnicy nalgenek? Ktoś u nas widział koszyki Widefoot LiterCage, VeloOrange Mojave, Twofish, Rivendell Jim, Tanaka Dromedary? Czy są tu praktykowane czasem zakupy zbiorowe?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 5 Lip 2022, 22:05 »
Nie. Lubimy mieć wszystko dobrze zamocowane

Przecież wyraźnie napisałem:

trzyma wszystko od 0,5L do 1,5L. Bez żadnych klamer, opasek itp.
Nie straszny mu żaden teren.
Jeszcze mi nic z niego nie wyskoczyło.

Czasem włożę do koszyka buteleczkę z pifkiem albo okowitką. Weselej się jedzie

Mój koszyk pomieści i jedno i drugie.
Na wyprawach często wino tam wożę:

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....