Autor Wątek: Łynostrada Nidzica-Lidzbark Warmiński  (Przeczytany 1228 razy)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Łynostrada Nidzica-Lidzbark Warmiński
« 26 Cze 2022, 23:53 »
Szukając miejsca do startu na Green Velo, całkiem bardzo przypadkowo trafiłem na trasę o nazwie Warmińska Łynostrada. Internety na jej temat niemal milczą, mimo że projekt rozwija się od 2014 roku. Trzeba trochę poklikać, by trafić na jej oficjalną "stronę".

https://www.facebook.com/warminskalynostrada/

Trasa budowa oddolnie, siłami i staraniami NGOsów, którzy wychodzili u leśników i w urzędach tyle, że dziś jest pełnoprawnym, oznakowanym szlakiem. Szlakiem, który w końcu uzupełnia północne GV o łącznik do zaplecza logistyczno-noclegowego.

Widziałem wpis na bikestatch u mareckiego, dziś też Szymon miał wrzucić na znajkraj artykuł, aczkolwiek nadal trzyma nas w niepewności :) Poza tym brak dokąłdniejszego opisu: nawierzchnie, baza noclegowa, przebieżność, ciekawe atrakcje po drodze, sensowny dojazd z Nidzicy. Dźwięczny za wszelkie infromacje będę.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Jechałem nią kawałkami, trochę częścią południową oraz spod Olsztyna od ul. Kalinowskiego do Lidzbarka Warmińsksiego. Dość dobra opcja żeby przejechać Olsztyn, szutrową ścieżką bez ruchu samochodowego wjeżdża się wzdłuż rzeczki prosto do centrum. Na tym odcinku jest najbliższa rzece, poza tym na znacznej większości dystansu trasa jest mocno oddalona od Łyny. W sporej części szutrowa, raczej łatwa. Od Łaniewa do Lidzbarka idzie po szutrowej dróżce prowadzonej dawną linią kolejową. W Bukwałdzie jest dość klimatyczny mały dworzec przy nieczynnej linii kolejowej, jeśli się lubi takie obiekty.

Bezpośrednio na północ od Olsztyna ciekawiej jest przejechać wzdłuż Łyny, ale też jest więcej terenowej jazdy góra-dół, momentami chyba nawet musiałem przepchać. Poza tym odbiłem z niej żeby objechać od zachodu jezioro Limajno oraz las na wschód od Dobrego Miasta.

Nad Jeziorem Łańskim, na wysokości miejscowości Butryny, jest dobre miejsce do kąpieli.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Lekko wywołany do tablicy :wink:  Start miałem zawsze z Olsztyna. Podsumowanie i rekomendacje w linkach. Występują wszelkie rodzaje nawierzchni. Kulturowo ciekawsza jest oczywiście Łynostrada północna. Cześć południowa to ładne lasy, Jezioro Łańskie no i klimatyczne źródła Łyny.

Koniec południowego odcinka na peronie PKP jest genialnym pomysłem logistycznym  :icon_biggrin: Poza tym jest jakaś ścieżka rowerowa do nieodległej Nidzicy, ale jej nie sprawdzałem. Na północnej Łynostradzie trzeba samodzielnie wrócić do Olsztyna, albo załatwić sobie jakiś transport. PKP nie istnieje.

1.  Północna Łynostrada

2. Południowa Łynostrada

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum