Autor Wątek: CANYON Grizl 7 Al  (Przeczytany 6752 razy)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
CANYON Grizl 7 Al
« 30 Cze 2022, 20:56 »
Mam i ja :)
Po wielu latach tyrania wysłużonego (ale nadal sprawnego) górala firmy CUBE, przyszedł czas na gravela. W zasadzie to z zaskoczenia mnie wzięło, bo byłem na wiosnę na targach rowerowych w Wawie i tam zobaczyłem coś, w czym się zakochałem. Od pierwszego wejrzenia. Bez sensu. Bez logicznego powodu. Wróciłem do domu, złapałem oddech i zamówiłem.
Od dwóch tygodni ujeżdżam zatem nowego, różowego gravela - i jest mi z tym dobrze :)

Zamówiłem o rozmiar większego niż sugerował producent, bo chciałem koła 28" i okazało się, że trafiłem, bo rower pasuje mi pod każdym względem.
Dopiero go poznaję i się przyzwyczajam do nowego stylu jazdy, nowej geometrii, pozycji, kierownicy itd itd. Przejechałem dopiero pół tysiączka nim, ale teraz już mogę z czystym sumieniem napisać, że kocham swój nowy rowerek :)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: CANYON Grizl 7 Al
« 30 Cze 2022, 21:06 »
B. fajnie wygląda - zdrowo znoś! :)

Pytania:
1/ Konkretnie co za napęd?
2/ Dokładnie ile waży?
(I czy nie chciałeś z węgla?)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Cze 2022, 21:37 »
Ja też się skusiłem. Grizl CF SL 7 (karbon). Jeszcze w listopadzie i po starych cenach. Niestety wtedy były tylko żółte (Curry Powder). I tak cudem kupiłem 2 szt. , bo w sklepie pojawiały się na kilka minut.

Ile masz wzrostu? Ja mam w rozmiarze XS i w sumie cieszę się, bo mnie koła 27.5 akurat pasują. Zamierzam je stosować na zmianę z innym gravelem do którego normalnie przy 700c nie wchodzą tak szerokie kapcie jak tutaj. Za to do Grizla przymierzałem koła szosowe i obwód koła 700c z szosową oponą jest taki sam, jak 27.5 z gravelową.

Waży 9425g (bez kół 5470g)

Offline Mężczyzna ramzes

« 30 Cze 2022, 21:45 »
Wszystko z wyjątkiem korby to Shimano GRX. , zaś sama korba to coś co nazywa się Rotor. Nie znam się i nie wnikałem w specyfikacje, numerki itd, więc nie wiem jaki to GRX a o tym Rotorze to pierwszy raz w życiu się dowiedziałem, jak wyjąłem rower z kartonu.
Niestety nie wiem też ile waży. Wiem tylko, że zauważalnie mniej niż mój staruszek Cube.

Carbonu się obawiałem, ze względu na moje ciężkie, grube dupsko oraz z powodu, że to będzie zapewne mój rower wyprawowy, więc będzie tyrany i nie chciałbym, aby mi rama pękła bo mi się rower przewrócil z sakwami i uderzył w coś… z resztą nie zależało mi na wadze. W sumie to na niczym mi nie zależało do momentu jak zobaczyłem ten rower na targach. Potem zależało mi, aby go mieć. To miłość. Kobietę jak poznajesz to też nie pytasz o detale i wagę - zakochasz się, to pragniesz :)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Cze 2022, 21:57 »
No taki wyróżniający się w tłumie ;)
Pytanie czy potrzebny Ci bieżnik na oponach - bo wizualnie to ten zółty pasek gumy nie pasuje do framesetu - moooże jakiś odcień brązu by się komponował, ale tzebaby sprawdzić.

Offline Mężczyzna ramzes

« 30 Cze 2022, 22:13 »
Ile masz wzrostu?
168 cm
Producent zalecał właśnie XS, ale wziąłem S.

Offline Mężczyzna ramzes

« 30 Cze 2022, 22:17 »
Pytanie czy potrzebny Ci bieżnik na oponach - bo wizualnie to ten zółty pasek gumy nie pasuje do framesetu - moooże jakiś odcień brązu by się komponował, ale tzebaby sprawdzić.
Może kiedyś sprawdzę. Bieżnik się przyda bo lubię w szuter wjechać.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 30 Cze 2022, 22:27 »
fajny ! podoba mi się …
życzę dużo radości z jazdy 💥

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 30 Cze 2022, 23:07 »
Brawo! Dokładnie ten model był na krótkiej liście rowerów, które rozważaliśmy dla mojej dziewczyny.
Niestety nie trafiliśmy z dostępnością :)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna ramzes

« 30 Cze 2022, 23:25 »
Brawo! Dokładnie ten model był na krótkiej liście rowerów, które rozważaliśmy dla mojej dziewczyny.
Niestety nie trafiliśmy z dostępnością :)
Ja początkowo też nie trafiłem. Zapisałem się na powiadomienie, a po jakimś czasie dopiero mogłem zamówić i dalej czekać :)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 30 Cze 2022, 23:32 »
Teraz będzie na kładce różowa kłódka z napisem "ja i mój gravel"
;D

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 1 Lip 2022, 08:01 »
rewelacyjny! Model jeden z moich na liście zainteresowań ale póki co mojego Jamisa nie opuszczam.
ALe ten jest fajowy i też mam tyle wzrostu co Ty więc też celuję w S.
Przyjemności!

Offline Mężczyzna alex62

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 11.01.2015
« 1 Lip 2022, 08:15 »
Wg specyfikacji 10,66 kg , niech się dobrze na nim jeździ choć kolor do najszybszych nie należy 😜 .

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 1 Lip 2022, 08:54 »
/.../

Carbonu się obawiałem, /.../... z resztą nie zależało mi na wadze. W sumie to na niczym mi nie zależało do momentu jak zobaczyłem ten rower na targach. Potem zależało mi, aby go mieć. To miłość. Kobietę jak poznajesz to też nie pytasz o detale i wagę - zakochasz się, to pragniesz :)

Fajnie napisane! 8)

Superancko wygląda - dziabaj!

O karbon pytałem, bowiem dostępny frameset jest b. ciężki (2.46 kg) - nie rozumię. Większość tych karbonowych graweli waży pod lub ponad 10 kg - tyle łatwo ma się i w alu, mieć można w stali (z karbon-widłem) -> szukam wartości dodanej węgla w zastosowaniu w takich przypadkach.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna ślimac

• kiedyś młodzi gniewni -- dziś starzy wkurwieni
  • Miasto: ***** ***
  • Na forum od: 25.09.2014
« 1 Lip 2022, 09:15 »
Na pewno jeździłeś karbonowym rowerem - zatem po co pytasz ?
Akurat w tym przypadku to żadnego dylematu nie ma - różnica w cenie jest tak niewielka, że przenigdy nie wybrałbym ALU.
A już z całą pewnością nie w kolorystyce damsko - gejowskiej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum