Autor Wątek: Aplikacje mapowe - przegląd  (Przeczytany 19739 razy)

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
Odp: Aplikacje mapowe - przegląd
« 4 Lip 2022, 22:16 »
Mapy komoota nie posiadają żadnych informacji turystycznych. Te są dostępne tylko na abonament. Jako jedyna mapa bez szukania innych alternatyw jest niewystarczająca, a zapłacić za nią trzeba.

Od informacji turystycznych jest Locus, ewentualnie mapy.cz. Komoot po zakupie map pozwala Ci na import/export zaplanowanych tras. A jako route planner sprawuje się (dla mnie) znakomicie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Lip 2022, 05:54 »
Magda, osmand na pewno potrafi, sam często używam. Nie pamiętam teraz na 100%, ale w wersji darmowej chyba też działa.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 5 Lip 2022, 07:11 »
W temacie okołoabonamentowym - dla mnie spoko jest WideWithGPS, bo pozwala na eksport śladu, który na trasę mogę sobie przerobić gdzieś indziej. Rzeczy, jak eksport tras czy tworzenie relacji z wyjazdów (kolekcji tras) są już płatne. Nie podoba mi się to, co zrobili z bikemap.net - nie można pobrać nawet własnych śladów, w sumie bez abonamentu nie można nic. Po zmianach ubyło im dość szybko ponad 600 000 tras, ale w ciągu dwóch miesięcy znów osiągnęli poziom bliski 10 milionom tras.

Osobiście używam głównie mapy.cz, osmand+, broutera i google maps.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
« 5 Lip 2022, 07:15 »
Ja używam maps.me. Dobrze działa, łatwa w obsłudze i jest bezpłatny tryb offline.
kolarz wybitny

Online Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 5 Lip 2022, 09:14 »
Ja od ponad 7 lat Locusa uzywam. Mapy z vector.city albo openandromaps ewentualnie z freizeitkarte. Nawigacja brouter, jakiś prosty TTS do nawigacji głosowej, dane SRTM/DEM pobiera sobie locus, ale można samemu zassać.

Przydało się w Eurotripie 7 lat temu z Łodzi do Barcelony i z powrotem. Potem skończyłem całe gminobranie, niedawno kolejny eurotrip z Wawy na Gibraltar i już kilka dłuższych wypadów po Czechosłowacji. Patrzyłem inne appki typu Osmand, Maps.me, Mapy.cz i tam zawsze czegoś brakuje. W Locusie mam baze swoich śladów, wybór nakładki na mape, możliwość z korzystania z wysokości z SRTM (GPS przekłamuje wysokości nawet z barometrem!) Tryb całkowicie offline.
Kiedyś jeszcze korzystałem z Oruxa tylko do rejestracji, ale od kiedy Locus umożliwia zbieranie wysokości z SRTM to odpuściłem.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 5 Lip 2022, 09:21 »
parę lat używałem bikemaps do planowania, eksportowałem plik gpx i wgrywałem do OSM w telefonie. Niestety bikemaps już nie ma darmowego eksportu plik gpx.
Do nawigacji i jazdy wg trasy ustalonej lubię OSM i się przyzwyczaiłem. Niestety teraz mam problem z czym planować trasę, esportować GPX i wgrać bez problemu do telefonu. Niestety póki co MAPY.CZ jakoś mi nie podobają się w łatwości planowania jak bikemaps.
Wyeksportowany plik gpx niestety nie zawsze i nie wiem gdzie podziewa się po wgraniu w telefon.
W jakiś konkretny folder mam wgrać ten gpx?
Kurcze wcześniej mi wszystko działało.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Lip 2022, 09:29 »
Ja sobie wysyłam mailem albo jakimś komunikatorem i jak klikam w załącznik to automatycznie otwiera się w aplikacji (osmand), która sobie go kopiuje tam gdzie trzeba.

Offline EASYRIDER77

« 5 Lip 2022, 09:34 »
no tak powinno to działać, a nie wiem czemu niestety tak się nie dzieje. Choć sprawdzę jeszcze raz, może coś źle robię.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 5 Lip 2022, 16:46 »
Od informacji turystycznych jest Locus, ewentualnie mapy.cz. Komoot po zakupie map pozwala Ci na import/export
Czyli jednak nie od wszystkiego. Płacisz, a nadal korzystasz z innych map. RWGPS robi za darmo to, co komoot za pieniądze.

Szukałam ostatnio aplikacji na telefon, w której mogłabym zaplanować na szybko trasę na telefonie. Miałam mapy.cz
I mapy.cz znakomicie sobie z tym radzą. Pozostałe, które wymieniasz robią to tylko za pieniądze.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
« 5 Lip 2022, 18:41 »
no tak powinno to działać, a nie wiem czemu niestety tak się nie dzieje. Choć sprawdzę jeszcze raz, może coś źle robię.

Starsze Androidy pozwalały użytkownikom i aplikacjom buszować po całej pamięci, nowsze podnoszą bezpieczeństwo.  Sprawdź uprawnienia aplikacji - czy ma dostęp do miejsca gdzie wgrywasz plik.

Offline EASYRIDER77

« 6 Lip 2022, 08:52 »
o tym nie pomyślałem, może to po aktualizacji którejś się stało. Sprawdzę. Dziękuję.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 6 Lip 2022, 11:34 »
Starsze Androidy pozwalały użytkownikom i aplikacjom buszować po całej pamięci, nowsze podnoszą bezpieczeństwo. 

Dla locusa problem opisany jest tutaj:
https://www.locusmap.app/android-11-brings-a-major-change-to-locus-directories/
https://docs.locusmap.app/doku.php?id=manual:faq:android_11_filesystem

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 12 Lip 2022, 11:27 »
Ja mam pytanie o jakąś aplikację webową, która poprowadziła by po POI. Generalnie chodzi mi o to, że wstawiam sobie własne punkty (da się np w Brouterze), następnie klikam po kolei, aplikacja rysuje ślad, ja sobie koryguje wg potrzeb, następnie export do gpx i wgranie np. do Locusa. I teraz najważniejsze czy Locus (lub coś innego) zasygnalizuje mi, że oto dojechałem na do danego punktu? Jest to osiągalne bez wykupywania pierdyliarda subskrypcji po różnych aplikacjach?

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 12 Lip 2022, 21:07 »
I teraz najważniejsze czy Locus (lub coś innego) zasygnalizuje mi, że oto dojechałem na do danego punktu?
W Locusie nazywa się to Point Alert. Wskazujesz katalog z punktami, odległość i sposób sygnalizacji.
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 12 Lip 2022, 22:03 »
Dzięki. To po części rozwiązuje problem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum