Autor Wątek: Aplikacje mapowe - przegląd  (Przeczytany 24833 razy)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Odp: Aplikacje mapowe - przegląd
« 1 Lip 2024, 11:55 »
Pojawiła się pierwsza wersja Locusa na iPhone / iOS:
https://www.locusmap.app/ios/

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Lip 2024, 19:59 »
Ciekawe czy i kiedy będą dostępne na Garmina. Nakładka Locusa jest absolutnie lepsza, niż te OSMy dostępne w sieci.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 1 Lip 2024, 23:06 »
Pojawiła się pierwsza wersja Locusa na iPhone / iOS:
https://www.locusmap.app/ios/

Bardzo dobra informacja.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 2 Lip 2024, 10:45 »
Napisałem ostatnio prostą aplikację do nawigacji, docelowo na zegarki z Wear OS, ale działa też na Androidzie. Pozwala po prostu nawigować po śladzie GPX na tle mapy z OSM. Ma taką przydatną funkcję, że podaje dystans przebyty wzdłuż śladu, więc nie sumuje błędów GPS, co jest często zmorą w innych aplikacjach. Używam jej głównie na zegarku kiedy biegam, ale na telefonie też jest wygodna, bo uruchamia się błyskawicznie i działa płynniej niż np. Osmand.

Jeśli ktoś chciałby zainstalować, to trzeba pobrać na telefonie apk z tego linku i dać przeglądarce uprawnienie do instalowania aplikacji.
https://raw.githubusercontent.com/miki151/offlinemaps/master/offlinemaps.apk

Instrukcję i szczegóły można znaleźć tu:
https://github.com/miki151/offlinemaps/

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 20 Mar 2025, 20:37 »
Czy ktoś z was kojarzy jakaś apke czy tam serwis z planowaniem trasy który udostępniał by funkcjonalność zmiany miejsca startu w trasie w pętli?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 20 Mar 2025, 22:22 »
Czy chodzi ci o to że mając GPX który ma start i koniec na wschodzie pętli można było ją przerobić tak żeby był start przykładowo na zachodzie?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 20 Mar 2025, 22:54 »
Czy ktoś z was kojarzy jakaś apke czy tam serwis z planowaniem trasy który udostępniał by funkcjonalność zmiany miejsca startu w trasie w pętli?

W Komoocie jak masz wybrany typ trasy jako "Round Trip" to możesz kliknąć na dowolny węzeł trasy i wybrać opcję "Change start".

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 20 Mar 2025, 23:09 »
W Komoocie jak masz wybrany typ trasy jako "Round Trip" to możesz kliknąć na dowolny węzeł trasy i wybrać opcję "Change start".

Możesz też zaplanować punkt startowy w miejscu, które nie znajduje się na trasie. Wybierasz opcję "zaplanuj ponownie", a następnie "wybierz miejsce startu". Komoot tak przerobi trasę, by dorzucić do pętli Twój punkt

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 21 Mar 2025, 05:58 »

Możesz też zaplanować punkt startowy w miejscu, które nie znajduje się na trasie. Wybierasz opcję "zaplanuj ponownie", a następnie "wybierz miejsce startu". Komoot tak przerobi trasę, by dorzucić do pętli Twój punkt

Jakoś mi to nigdy dobrze nie działało. Jak miałem załóżmy trasę z wyścigów na gpx i miałem blisko do startu i chciałem dodać punkt z domu do miejsca startu wyścigu, to mi wyznaczał mega bzdury.

« 21 Mar 2025, 06:37 »
Dzięki za podpowiedzi. Przetestuję.

« 21 Mar 2025, 11:46 »
Btw, w temacie komoota:
https://www.dcrainmaker.com/2025/03/komoot-acquired-history-says-this-wont-end-well.html

w skrócie - Komoot został kupiony przez włoską firmę (Bending Spoons), która specjalizuje się w kupowaniu innych, wyrzucaniu wszystkich pracowników i zarabianiu na tych użytkownikach, którzy nie umieją wyłączyć automatycznych płatności za subskrypcję ( ;) tylko troszkę przerysowane ). Firma (w przeciwieństwie do oryginalnych autorów/właścicieli komoota) nie ma nic wspólnego z kolarstwem, turystyką itd. Z innych znanych przejęć to np. Evernote czy WeTransfer...

Pierwsze zmiany w limitach darmowych funkcji komoota już sie pojawiły
https://www.dcrainmaker.com/2025/03/komoots-expanded-paywalls-trying-to-make-sense-of-it.html

« 22 Mar 2025, 07:45 »

Robi robotę do momentu kiedy chcę wyeksportować gpx. Wtedy woła kasę ode mnie. Nie mam niestety wykupionych regionów lub konta premium.
Szukam dalej.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 22 Mar 2025, 08:26 »
Pierwsze zmiany w limitach darmowych funkcji komoota już sie pojawiły
https://www.dcrainmaker.com/2025/03/komoots-expanded-paywalls-trying-to-make-sense-of-it.html

Moim skromnym zdaniem (nie jestem influencerem i nie płacą mi za to), Komoot to najlepsza aplikacja do planowania tras - szczególnie w terenie. Główną robotę robi mnóstwo zdjęć atrakcji na trasie, zrobionych przez użytkowników.
A prawdziwym GAME CHANGEREM  są zdjęcia nawierzchni na wielu odcinkach (po najechaniu myszką na zieloną kropkę).
Do tego kolekcje wielodniowe, pogoda na trasie w wybranym terminie, aplikacja na Garmina, prosta synchronizacja z Karoo.

Uważam, że warto wydać 90-130 zł rocznie za takie możliwości.

Robi robotę do momentu kiedy chcę wyeksportować gpx. Wtedy woła kasę ode mnie. Nie mam niestety wykupionych regionów lub konta premium.
Szukam dalej.

Jak wyżej.
« Ostatnia zmiana: 22 Mar 2025, 08:34 TripRider »

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 22 Mar 2025, 08:34 »

Uważam, że warto wydać 90-130 zł rocznie za takie możliwości.

To nie jest rocznie. To jest JEDNORAZOWO. A przynajmniej do tej pory tak było, bo najnowsze wieści nie napawają optymizmem. Zdecydowanie warto zapłacić. I to już teraz, bo może być tak, jak z Bikemap. Kiedyś jednorazowa opłata na zawsze, dziś subskrypcja. Ale kto kupił na zawsze, ten ma.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 22 Mar 2025, 08:42 »

To nie jest rocznie. To jest JEDNORAZOWO.

Jednorazowo płacisz za dany region lub świat. Jednak nie wszystkie funkcjonalności są w tej opcji.

Subskrypcja roczna jest za konto Premium.

Z Komoot korzystam od dawna, a z premium od jakiegoś roku. W innym wątku rok temu pisałem o promocji na wyzwaniu Garmina. Trzeba było przejechać kilka dni z rzędu i na jakiś czas dostawało się Premium za free. Ja skorzystałem, a później z czystym sumieniem opłaciłem roczną subskrypcję.

W sumie, to nie wiem, czy zaczynając z Komoot, chcąc mieć full opcje nie trzeba wykupić jednorazowo całego świata + subskrypcja premium, czy samo premium wystarczy.
Tak, czy inaczej uważam że warto.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum