Autor Wątek: Rower w UK  (Przeczytany 2416 razy)

Offline Mężczyzna Grabek

• Miasto: UK
  • Na forum od: 04.07.2022
Rower w UK
« 4 Lip 2022, 14:51 »
To mój pierwszy post tutaj, więc chciałbym wszystkich przywitać.
Na forum trafiłem przypadkiem. Mieszkam  w uk i szukam roweru damskiego do jazdy miejskiej (praca, jakiś wypad za miasto). Zastanawiałem się nad zamówieniem czegoś z Polski a tu widzę https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=24144.0
że to raczej w drugą stronę działa.
Pytam więc, jaki rower na tutejszym rynku polecacie? Marka, może i model. Szukam czegoś niedrogiego (będzie raczej delikatnie eksploatowany), raczej z przekładnią planetarną, bagażnik, koszyk.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Odp: Rower w UK
« 4 Lip 2022, 16:38 »
Dla wygody może być coś z Deca na Alfine czy Nexusue, choćby Elops 900 wydaje się bardzo przyjemny. Nie kupuj ich najtańszych modeli, bo potrafią mieć straszny szajs, ale rowery od połowy oferty już są całkiem ok. Jeśli chcesz poszukać gdzieś indziej to niestety rynek holendrów jest pelny podłej chińszczyzny, bo jest popyt i sklepy są pozalewane setkami modeli o nazwach z generatora nazw po £250. Nic nowego za tą kasę nie będzie dobre. Proponuję też omijać Halfordsa. Tylko ich wysokie modele są cokolwiek warte. Wszelkie Claudy Butlery, Apollo, czy inne Carrery to szmelc.

Najmądrzej byłoby skombinować sobie coś marki Gazelle czy Batavus. To marki skupione na rynku rowerów miejskich i są zawsze wysokiej jakości. Powinien być jakiś dystrybutor na UK, albo ebay, ale wtedy to najlepiej jak na oględziny pójdzie z tobą ktoś, kto ma jako-takie pojęcie.
« Ostatnia zmiana: 4 Lip 2022, 20:55 Siara_iwj »

Offline Mężczyzna Grabek

« 4 Lip 2022, 17:48 »

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 4 Lip 2022, 20:18 »
W Polsce to roweru miejskiego raczej nie dostaniesz. Nie ten rynek.
Jedyne źródło to OLX, czyli  "import" z Niemiec. Można fajne używki wyrwać.

Nowe, to tylko na zachód od Odry

Offline Mężczyzna Grabek

« 4 Lip 2022, 20:31 »
W Polsce to roweru miejskiego raczej nie dostaniesz. Nie ten rynek.
Jedyne źródło to OLX, czyli  "import" z Niemiec. Można fajne używki wyrwać.

Nowe, to tylko na zachód od Odry
Jakieś Romety na decathlon oglądałem. Na moje oko laika wyglądały na miejskie.
Tu mnie trochę zdziwiliście (mówię o ogólnie o forum). Generalnie jestem nieufny w miejscową jakość i sklepy. I jak ktoś mi mówi, że to jest "Brytyjska jakość" to raczej nie takiej jakości ja oczekuje...
A chciałbym, żeby ten rower posłużył kilka/kilkanaście lat. I żebym nie musiał go kilka razy w sezonie naprawiać/regulować.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Lip 2022, 20:52 »
A chciałbym, żeby ten rower posłużył kilka/kilkanaście lat. I żebym nie musiał go kilka razy w sezonie naprawiać/regulować.

Będzie ciężko...
Albo poszukaj singlespeed'a, gdzie nie ma się co zepsuć, albo używane mieszczuchy - gdzie niekoniecznie stan piasty planetarnej będzie znany podczas zakupu  ::)

Offline Mężczyzna Grabek

« 4 Lip 2022, 20:53 »
A co myślisz o tym https://www.gooutdoors.co.uk/15909882/compass-classic-women-s-hybrid-bike-15909882
Z tym, że nie jest to taka przekładnia jakbym chciał. Ale przeceniony teraz.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Lip 2022, 21:00 »
W specyfikacji nie wymienili jakiegokolwiek konkretnego modelu z podzespołów - więc jeśli nie chcą się chwalić bebechami, miałbym poważne zastrzeżenia co do ich jakości... To jest taki typowy makrokesz, który przetrwa pod warunkiem, że będziesz jeździć tylko w słoneczne dni i nie częściej niż raz na miesiąc.

Na razie sytuacja wygląda IMHO następująco

« 4 Lip 2022, 21:01 »
GoOutdoors skupia się raczej na rynku ogólnoturystycznym i o rowerach nie mają większego pojęcia. To co wkleiłeś to straszny ogryzek na najtańszym osprzęcie. Przejedziesz z miejsca na miejsce, ale w tej cenie to chyba lepiej singlespeeda.

Offline Mężczyzna Grabek

« 4 Lip 2022, 21:05 »
Też tak podejrzewałem. Ale moja Pani się napaliła (bo tani i z koszykiem) a ja nie miałem argumentu przeciw.
A ten najtańszy z Gazelle https://www.gazellebikes.com/en-gb/classic#pim_itemcolorcodeonergb=53%2C129%2C137&pim_itemgenderframe=low-step&color=color-java-blue

« 4 Lip 2022, 21:07 »
Ta gazelka bardzo spoko i posłuży długo. To są absolutni eksperci rynku rowerów miejskich i można brać w ciemno. Przy okazji jest śliczny :)

« 4 Lip 2022, 21:08 »
Revoshift to raczej do słabych (niskie grupy) przerzutek się stosuje.
Przerzutka (i manetka)  może byc najsłabszym elementem tego roweru (częste regulacje).

(piszę o tym z linku z gooutdoors)

« 4 Lip 2022, 21:12 »
Z tyłu ma jakąś podróbę Shimano (te paskudy z czerwonymi kółkami). Nic to dobrego (to o tym z GoOutdoors).

Nowocześniejsza w formie Gazelle w podobnej cenie:

https://www.gazellebikes.com/en-gb/esprit#pim_itemcolorcodeonergb=149%2C201%2C159&pim_itemgenderframe=low-step&color=color-pistache-green

Offline Mężczyzna Grabek

« 4 Lip 2022, 21:16 »
Dzięki. Będę myślał nad, zwiększeniem budżetu. Tym bardziej, że niedaleko mam sklep 8 mógłbym taki na, żywo obejrzeć.

« 4 Lip 2022, 21:26 »
Możesz rozważyć zakup singlespeeda (bez przerzutek).
W płaskim terenie się sprawdza.

Tak z doświadczenia, osoby z malym doświadczeniem rowerowym (kobiety wśród moich znajomych) i tak nie używają przerzutki, bo zmiany biegów jednak trzeba sie trochę nauczyć.
Albo singlespeed, albo coś z przekładnią (droższa opcja).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum