Autor Wątek: WISŁA 1200 2022  (Przeczytany 6057 razy)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
WISŁA 1200 2022
« 5 Lip 2022, 14:27 »
https://tracking.dotmaker.eu/live?race=wisla-1200-i-wisla-extreme&entries=false&fbclid=IwAR0QpqlOXPvugokxTMiay_4D_aFftJmSu_oQ5E5GsvutZcKg7G1uTHXBSuU   
Ktoś śledzi ? ,od dzisiaj chyba tracking sie " obudził " sportowo , są PK , a na nich aktualna klasyfikacja .  Radek na półmetku WE zdecydowanie z przodu , ale z powrotem już nieco kalkulacji będzie,gdyż trzeba jednak coś pospać , a rywale z tyłu o 4-5 godzin tylko.
Większy rwetes niż walka o podium jest na fb o zasady samowystarczalności i ich realizacje w trasie . 

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: WISŁA 1200 2022
« 5 Lip 2022, 15:52 »
Pośledziłbym, ale się nie da, bo się wiesza.

A co do reguł, to budzi oczywiście wielkie emocje kiedy zawodnicy cisną sobie asfaltem zamiast trackiem. Mnie osobiście to bardzo bulwersuje.

A swoją drogą lekko też nie mają:
« Ostatnia zmiana: 5 Lip 2022, 16:00 zly-sze »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Lip 2022, 19:37 »
Niestety to jest efekt masowości imprezy. Przy takiej liczbie startujących i postawie orga, który ma egzekwowanie regulaminu gdzieś wałki były i będą, Wisła z tego słynie.

A ewidentne przekręty jak skracanie trasy nie jest tak trudno wyplenić, wystarczy sprawdzić wszystkie ślady i powlepiać szereg dyskwalifikacji, wtedy z imprezy na imprezę, będzie się to poprawiać. Jak są w stanie to kibice wykrywać z poziomu monitoringu to tym bardziej da radę organizator. Tyle, że nie bardzo wygląda by mu się chciało, to zawsze pewien rodzaj smrodu wokół imprezy.

A tu mówimy o wałku do łatwego wykrycia, podczas gdy podstawowym oszustwem na Wiśle są noclegi - czy to nocowanie u siebie lub znajomych, czy rezerwowanie przed imprezą. Oraz pomoc zewnętrzna rozmaitych znajomych.

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
« 5 Lip 2022, 22:44 »
Chciałbym śledzić kolegę Tomka-ale się nie da. Monitoring leży dziś praktycznie cały dzień. Jest w Połańcu a na monitoringu ciągle w Sandomierzu  ::) Góral Nizinny pewnie już na mecie.

Zauważyłem, że ten dział umiera powoli. Żadnej wzmianki o Pierścieniu, który był w ten weekend. Wątek o tegorocznym bbt nie istnieje. Ultra się przejadło czy jak?
« Ostatnia zmiana: 5 Lip 2022, 23:05 Damian »

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 6 Lip 2022, 14:10 »
Melduję, że byłem na Pierścieniu. Kolega zly-sze też. Wystartowaliśmy, jechaliśmy i dojechaliśmy. Zly-sze szybko, ja - wolno. Padało - nie padało - padało-grzało. Na BBT też się wybieramy. Koniec OT

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
« 6 Lip 2022, 14:32 »
Niestety to jest efekt masowości imprezy. Przy takiej liczbie startujących i postawie orga, który ma egzekwowanie regulaminu gdzieś wałki były i będą, Wisła z tego słynie.

A ewidentne przekręty jak skracanie trasy nie jest tak trudno wyplenić, wystarczy sprawdzić wszystkie ślady i powlepiać szereg dyskwalifikacji, wtedy z imprezy na imprezę, będzie się to poprawiać. Jak są w stanie to kibice wykrywać z poziomu monitoringu to tym bardziej da radę organizator. Tyle, że nie bardzo wygląda by mu się chciało, to zawsze pewien rodzaj smrodu wokół imprezy.

A tu mówimy o wałku do łatwego wykrycia, podczas gdy podstawowym oszustwem na Wiśle są noclegi - czy to nocowanie u siebie lub znajomych, czy rezerwowanie przed imprezą. Oraz pomoc zewnętrzna rozmaitych znajomych.

Ale po co robić wałki na takich imprezach? Nagród praktycznie żadnych nie ma ścigamy się  dla siebie. To jaki jest sens jechania takiej imprezy skoro jedzie się nie po wyznaczonym śladzie?

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 6 Lip 2022, 14:44 »
Moim zdaniem robią to dla (wątpliwej) sławy w mediach społecznościowych. Znajomi z fb nie analizują śladów. Spieszą za to z lajkami i pochwałami. 

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Lip 2022, 15:08 »
Ale po co robić wałki na takich imprezach?
Dla lansu, z potrzeby wygrywania za wszelką cenę, bo tak... Opcji jest bardzo dużo, dla każdego wystarczy.

Jakiś czas temu na jednej z imprez amatorskich ktoś zwrócił uwagę gościowi jadącemu za samochodem, czy tam trzymającemu się samochodu, nie pamiętam. Chwile później delikwent podjechał do tego kogoś (w peletonie) i go uderzył pięścią, powodując upadek i obrażenia. Dlaczego? Jaki to miało sens?
Ja nie widzę żadnego, ale jego zryty beret najwyraźniej jakiś zobaczył.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 6 Lip 2022, 15:18 »
Swoją drogą, to nawet na Podróżniku zauważyłem, analizując ślady (chciałem zobaczyć, z kim się mijałem), że niektórzy "nieregulaminowo" pojechali z McDonalda w Chojnicach dalej w kierunku Kamienia - "ścinając" od razu 240-stką do wylotu na Angowice, zamiast "koszernie" wrócić do śladu i pojechać ulicą Zieloną, czy jak jej tam. Niby mała rzecz, ale jednak niefajnie. Podobny dysonans miałem na zeszłorocznym MPP, kiedy dzwoniąc w sprawie noclegu w niedzielę wieczorem usłyszałem, że nie mają miejsc, bo "Panowie jadą maraton i już dawno temu nocleg zarezerwowali".

Wracając do "ad-remu", czyli do Wisły 1200, to ostatnio mocno podupadł mostek na rzeczce Mień (pomiędzy Bobrownikami a Toruniem):

Jak będzie mokro, to chyba bezpieczniej będzie zdjąć buty i przejść w bród. :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2022, 12:49 »
Swoją drogą, to nawet na Podróżniku zauważyłem, analizując ślady (chciałem zobaczyć, z kim się mijałem), że niektórzy "nieregulaminowo" pojechali z McDonalda w Chojnicach dalej w kierunku Kamienia - "ścinając" od razu 240-stką do wylotu na Angowice, zamiast "koszernie" wrócić do śladu i pojechać ulicą Zieloną, czy jak jej tam. Niby mała rzecz, ale jednak niefajnie.

To jest jednak zupełnie inna sytuacja, sam też tak "skracałem" na tegoroczynym Podrózniku. Z tego co pamiętam z nieformalnych rozmów z orgami nie ma problemów z takim "nagięciem" regulaminu (to samo dotyczyło np. Płocka na paru MPP), a np. na imprezach z cyklu MRDP jest to nawet jasno opisane w regulaminie. Podstawą jest tu by nie skracać ogólu trasy, a w Chojnicach był właśnie taki przypadek. Trasa zahaczająca o McDonald czy stację BP (gdzie sporo osób zjeżdżało) nie była krótsza od oficjalnej, nie miała mniej gór itd. Była identycznej niemal długości, różnice może rzędu 200-300m. Na 90% puszczono ją tak z czystego przypadku, bo tak automatycznie puszcza serwis RWGPS na którym tę trasę planowano  ;)
Podobny dysonans miałem na zeszłorocznym MPP, kiedy dzwoniąc w sprawie noclegu w niedzielę wieczorem usłyszałem, że nie mają miejsc, bo "Panowie jadą maraton i już dawno temu nocleg zarezerwowali".
To już jest inna sytuacja, rezerwowanie noclegów przed startem imprezy to jest ewidentne oszustwo na którym sporo można zyskać.
Ale też nie można za daleko szafować oskarżeniami, nie wiesz co osoba mówiąca "dawno temu" miała na myśli, czy chodziło o parę godzin, o dzień wcześniej itd. A inna sprawa, że na wyścigu jak MPP trudno jest przewidzieć, gdzie dokładnie dojedziemy, dlatego takie rezerwowanie przed startem jest ryzykowną sprawą i wcale nie musi być trafioną operacją.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 7 Lip 2022, 12:52 »
Kropki na dotmakerze wskazują na ciekawą rywalizację na WE , nr 29 wyprzedza nr 34 o  około 40 kilometrów przed Warszawą ( stan godz.12.40 ) . Radek (29) jedzie nieznacznie szybciej , ale nie na tyle żeby iść na spokojny nocny sen , bo przewaga niepewna. Walka o 3 miejsce na razie niewidoczna w gąszczu kropek podążających na metę Wisły Classic. Niestety na stronie z trackingu wyścigu brak jest powrotnych PK wiec rozwój sytuacji tylko na podstawie oceny stanu bieżącego .

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
« 7 Lip 2022, 13:43 »

albo zjazd do domu po ciuchy lub jedzenie, także nagminne na wysokości Warszawy czy to na W1200 czy na Mazowieckim.
Do tego przejazdy przez miasto z trenerami lub znajomymi którzy ciągną delikwenta od Wału na wlocie do Wawy aż pod Modlin.
Tak na Wiśle jak i Mazowieckim dwa razy ustrzeliłem taką sytuację ale zawodnicy udawali, że nie słyszą uwag. Żenujące.
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2022, 14:37 »
albo zjazd do domu po ciuchy lub jedzenie, także nagminne na wysokości Warszawy czy to na W1200 czy na Mazowieckim.
Do tego przejazdy przez miasto z trenerami lub znajomymi którzy ciągną delikwenta od Wału na wlocie do Wawy aż pod Modlin.
Tak na Wiśle jak i Mazowieckim dwa razy ustrzeliłem taką sytuację ale zawodnicy udawali, że nie słyszą uwag. Żenujące.

Kraków i Warszawa to są miejsca, gdzie najwięcej występuje takich akcji, bo to wielkie miasta, dużo zawodników stamtąd pochodzi, więc tam najłatwiej o takie sytuacje. W tym roku jest trochę lepiej, bo jazda jest w przeciwnym kierunku, bo normalnie to Kraków wypadał idealnie na pierwszy nocleg dla wielu ludzi i tam było dużo takich akcji z noclegami szczególnie.

Ale to jest IMO kamyczek do postawy organizatora - on nic nie próbuje z tym robić, a powiedziałbym, że mruga okiem, milcząco dając przyzwolenie. Jest na grupie wyścigu wątek o tym jak kamerzysta związany z wyścigiem woził swoim samochodem po serwisach gościa, któremu się rower rozwalił - i wszystko OK. Jest ileś wątków, gdzie ludzie na FB proszą o pomoc itd.

Tak to działa - że jak nie ma stanowczej reakcji orga to ludzie będą naginać reguły i to czasami w już dość bezczelny sposób, tak to wygląda, że jak dasz palec to wezmą cała rękę.

A wystarczyłoby jasno napisać, że proszenie w mediach społecznościowych o pomoc jest niedozwolone i zamykanie takich wątków na grupie, sprawdzić ślady w przypadkach podejrzenia o oszustwa itd. Ale Wisła już od powstania nagina tę samowystarczalność, przede wszystkim spontaniczne punkty, tego jest tyle, że nikt nad tym nie panuje, a wiele z nich jest na zasadzie ustawienia się pod konkretnego zawodnika. Z jednej strony to taki koloryt tej imprezy, który sporo jej dodaje, tworzy społeczność imprezy, z drugiej takie punkty ustawiane pod konkretnego zawodnika są wypaczeniem, na takiej zasadzie to sobie można serwis zorganizować itd.

I masowość imprezy to dużą rolę odgrywa, przy tej liczbie startujących to już ciężko jest nad tym zapanować. A tak to już jest, że jak ludzie zaczynają dochodzić do granic swoich możliwości, jak ich boli to i tamto, jak są bardzo zmęczeni - to skłonność do łamania regulaminu narasta.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 7 Lip 2022, 19:07 »
A tak to już jest, że jak ludzie zaczynają dochodzić do granic swoich możliwości, jak ich boli to i tamto, jak są bardzo zmęczeni - to skłonność do łamania regulaminu narasta.
I tu jest clue imprezy. Ludzki mózg potrafi z racjonalizować niemal wszystko. Dlatego z regulaminu Wisły powinno zniknąć wszystko o zakazie wsparcia, bo organizator ewidentnie ma ten aspekt gdzieś, stawia na dobrą zabawę i masowość, żeby zarobić.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 7 Lip 2022, 19:54 »
I tu jest clue imprezy. Ludzki mózg potrafi z racjonalizować niemal wszystko. Dlatego z regulaminu Wisły powinno zniknąć wszystko o zakazie wsparcia, bo organizator ewidentnie ma ten aspekt gdzieś, stawia na dobrą zabawę i masowość, żeby zarobić.

Dokładnie, po co udawać tę samowystarczalność, której już niewiele zostało. Uczciwiej byłoby z tego zrezygnować, albo zrobić dwie osobne kategorie, jedną ze wsparciem, drugą bez. Ale myślę, że wszyscy wiedzą, że nic takiego nie będzie miało miejsca, bo zaraz by były kontrowersje i spory, a tego org Wisły unika jak ognia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum