Autor Wątek: Poważne otarcia  (Przeczytany 34993 razy)

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
Poważne otarcia
« 6 Lip 2022, 16:25 »
Hej ostatnio miałem przyjemność jechania 630km trasy. Największe obawy były o prawe kolano które na szczęście wytrzymało. Jednak po około 350km pojawił się problem z otarciem 4 liter do takiego stopnia że nie mogłem komfortowo pedałować. Przez to zacząłem szukać różnych nienaturalnych  pozycji na rowerze. Po chwili zmieniłem na świeże spodenki nasmarowałem je Sudocremem i poleciałem dalej. Oczywiście ból postępował do tego stopnia że musiałem praktycznie jechać cały czas na stojąco przez co zaczęły boleć łapy i uda, ale szło przeżyć. Po dojechaniu do noclegu okazało się że mam obtartą całą powierzchnie co przylega wkładka. W dodatku w dwóch miejscach tego obtarcia zaczęła lecieć ropa.

Spodenki których używałem.
https://www.decathlon.pl/p/spodenki-rowerowe-triban-rc500/_/R-p-301765?currentPage=1&filter=all&mc=8502467&c=Czarny&orderId=pl597857725
Widzę że teraz jest na nie promocja .

Druga para to spodenki z Martes za jakieś 100zł.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Odp: Poważne otarcia
« 6 Lip 2022, 16:34 »
Tylko czas teraz. Po domu najlepiej chodzić z gołym tyłkiem, kup sobie rivanol i smaruj. A na przyszłość na jazdę dupsko smaruj jakimś balsamem do wkładek rowerowych (albo stricte rowerowe albo kup sobie słój kremu do krowich wymion z lanoliną, bo działa równie dobrze za ułamek ceny) i smaruj codziennie na czysty zadek, pod jajcami i środek ud.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 6 Lip 2022, 17:23 »
Co do preparatów, nie neguję tego, co pisze kol. Siara. Można "na tłusto". Ja od 2014 r. stosuję Trislide. Paru osobom z Forum polecałem. To rodzaj silikonu w sprayu, przeznaczonego dla triathlonistów. Do wciągania pianki. Nigdy nie miałem otarć. Łatwo się zmywa, wystarczy woda z mydłem. Nie brudzi spodenek. Można aplikować też na otarcia. Daje rodzaj "filmu" na skórze.
Druga rzecz - to spodenki. Trzeba metodą prób i błędów (niestety) znaleźć "swój" model. Krój, rodzaj wkładki.
Zdrówka życzę!
Ps. Cz te 600+ km, to był PTJ?

Offline Mężczyzna qrs

• Miasto:
  • Na forum od: 19.12.2019
« 6 Lip 2022, 18:57 »
Ja podobne dolegliwości leczyłem octeniseptem i oxycortem, ten drugi na receptę. Ja byłem z tym u lekarza, który zalecił też wietrzenie ran.

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
« 6 Lip 2022, 19:31 »
A Sudocrem nie zdaje egzaminu? Babka w aptece bez zastanowienia powiedziała Sudocrem.
A na przyszłość na jazdę dupsko smaruj jakimś balsamem do wkładek rowerowych
Co do kosmetyków rowerowych znalazłem jakiś krem firmy Assos ma wiele dobrych opinii, ale też sporą cenę około 100zł za pudełko.

skaut
Coś takiego?
https://tricentre.pl/product-pol-325-SBR-Spray-przeciw-otarciom-TRISLIDE.html
Ps. Cz te 600+ km, to był PTJ?
Niee. Trasa z północy do Zakopanego.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 6 Lip 2022, 19:40 »
Dawid, dokładnie to!

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 6 Lip 2022, 22:01 »
A na przyszłość na jazdę dupsko smaruj jakimś balsamem do wkładek rowerowych
Co do kosmetyków rowerowych znalazłem jakiś krem firmy Assos ma wiele dobrych opinii, ale też sporą cenę około 100zł za pudełko.

No, to jest taki 'olej specjalny do łańcucha rowerowego', czyli coś co kupisz jako krem do wymion, tylko bez ładnej tubki i zapaszku. Na kremie dla krów przejechałem pół Europy bez wkładki na niewysiedzianym Brooksie i zdawał egzamin doskonale. Dużo jest opinii w necie chwalących takie użycie tego produktu. Jest też śmiesznie tani.

O taki:

https://www.battles.co.uk/catalogue/detail.aspx?pid=966&ps=1&gid=164&pg=LpadlKR8Y6SycVeUQWwtUQ%3D%3D

Osobiście nie lubię marki Assos, bo jadą na fali bycia postrzeganym jako marka 'ekskluzywna' i przez to mają straszną przebitkę na towarach.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 6 Lip 2022, 22:21 »
Nivea Baby i do przodu, ale to już w razie kryzysu. Przede wszystkim spodenki z pampersem dobrej jakości. No i nie dopuszczać do otwartych ran, przecież szczypać i swędzieć zaczyna znacznie, znacznie wcześniej. Wtedy trzeba smarować a nie jak otwarte rany już mamy ...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Lip 2022, 22:38 »
No, to jest taki 'olej specjalny do łańcucha rowerowego', czyli coś co kupisz jako krem do wymion, tylko bez ładnej tubki i zapaszku. Na kremie dla krów przejechałem pół Europy bez wkładki na niewysiedzianym Brooksie i zdawał egzamin doskonale. Dużo jest opinii w necie chwalących takie użycie tego produktu. Jest też śmiesznie tani.

Tylko zupełnie czym innym jest wyprawa czym innym ultra jak w wątku. Na wyprawie się siedzi na siodełku 8, góra 10h dziennie (a często jeszcze jeszcze mniej) i to z przerwami, później jest czas na regenerację dla skóry. Na wyprawie rzadko kiedy miewam w ogóle problemy z siedzeniem, właśnie ze względu na znacznie krótszy czas spędzany na siodełku.

Tak więc to zupełnie inna bajka niż ultra gdzie się jedzie dobę albo więcej z minimalnymi przerwami, wtedy skóra na siedzeniu jest cały czas obciążona i nie ma przerw.

Kremów jest wiele rodzajów, trzeba samemu sprawdzić co nam podchodzi. IMO kluczem jest pozycja na rowerze, potem siodełko i spodenki, krem to najmniej istotny dodatek. Bawiłem się z tym Assosem, w moim przypadku niewielką różnicę to robiło, więc odpuściłem. Sudocrem ma wielu zwolenników na ultra, choć w założeniu jest to krem służący do gojenia obtarć, nie ochronie przed ich powstawaniem, ale skoro iluś osobom się sprawdza - to czemu nie?

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 7 Lip 2022, 06:20 »
Duże znaczenie mają spodenki (wkładka).
Mam jedne, takie w swojej kolekcji, które powodują otarcia (przy dłuższej jeździe i wilgoci).
Kupione awaryjnie, tanie. Jak coś jest tanie to jes do d..y ;)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Lip 2022, 09:53 »
Moim zdaniem najlepsze spodenki i kremy nic nie pomogą jeśli pozycja na rowerze nie jest dobrze ustawiona. Dość często otarcia może powodować złe ustawienie siodełka.
Zauważyłem też, że w moim przypadku niższa kadencja przekłada się na zwiększony ucisk tyłka do siodełka i może powodować z czasem podrażnienia.
Ważne, zwłaszcza przy wyższych temperaturach aby wkładka była dobrze wentylowana i pochłaniała wilgoć. Akurat spodenki to część garderoby na którą raczej nie żałuję pieniędzy. Komfort siedzenia jest dla mnie kluczowy na długich trasach.
Ze specyfików w czerwcu, kiedy miałem znacznie zwiększone przebiegi, w końcu spróbowałem Trislide i muszę powiedzieć, że daję radę. Wcześniej stosowałem też maść Xenofit Second Skin, ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że podobnie działa zwykła wazelina i nie ma sensu przepłacać.

dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna qrs

• Miasto:
  • Na forum od: 19.12.2019
« 7 Lip 2022, 10:44 »
A Sudocrem nie zdaje egzaminu? 
Z moich ran coś się sączyło i chodziło o to żeby to osuszyć, Sudokrem jest trochę tłusty i pewnie sprawdza się do łagodzenia delikatniejszych podrażnień. Mam w ogóle mieszane uczucia co do sudokremu, szczególnie do używania w wysokich temperaturach

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 7 Lip 2022, 12:45 »
Moim zdaniem najlepsze spodenki i kremy nic nie pomogą jeśli pozycja na rowerze nie jest dobrze ustawiona. /.../

Ale i o wkładce:

Rowerów te same ustawienia ("dobre, średnie lub złe"), gatek ten sam producent (Gore), wkładki różne. W jednej* i po 15o km (w 3 dni) już jest bieda, w innych przez lata biedy nie było jeszcze nigdy.

*kupowałem gatki (tego samego producenta) bez weryfikacji konkretnego modelu wkładki
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Lip 2022, 15:48 »
Coś w tym jest. W przypadku zmiany spodenek niemal za każdym razem muszę poprawiać ustawienie siodełka pod konkretną wkładkę. Ale to wiadomo, że złemu rowerzyście przeszkadza inna wkładka zaj...... :icon_biggrin:
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum