Autor Wątek: Poważne otarcia  (Przeczytany 29597 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Odp: Poważne otarcia
« 7 Lip 2022, 18:42 »
Tyle się ojeździłem na bruksach bez wkładek, że jak siadłem w pampersie na szosę to było mi za miękko. Będę chyba niedługo szukał gatek bez wkladki na każdy rower.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 7 Lip 2022, 20:21 »
Każdy ma jakieś swoje sposoby. Ja kiedyś się smarowałem, ale to nie ma sensu moim zdaniem. Najlepiej działa jednak mycie szarym mydłem. Oczywiście, przy 600km (powiedzmy w czasie około doby), to się trochę poobcieram, ale nie ma tragedii. Dużo bardziej boli mnie dupa, jak widzę, że ktoś na ultra oszukuje...

Spodenek z decatlona próbowałem używać, ale niestety tragedia. Sporo osób w tym i ja jeździ na ultra w x-tigerach. Tanie a dobre moim zdaniem (te z czerwoną wkładką).

Jeśli już do otarć dojdzie, to polecam tormentiol. Dzieciakom odparzone tyłki tym smarowałem i sobie też nie żałuję. Bardzo skuteczny, tylko diabelnie brudzi.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 7 Lip 2022, 20:57 »
Coś w tym jest. /.../

To coś, to klu. 8)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 8 Lip 2022, 10:25 »
Podstawa, to do nich nie dopuścić.
Umyta pupka przed, trislaide, odczekać i jazda.
Po 500, mycie pupki, odczekać, trislaide i jazda.
Do 200, nie używam niczego.
U mnie działa twarde siodełko, po miękkim kończyło się na wizycie u lekarza.
Właściwa geometria, nachylenie siodełka, nie obciążanie dodatkowo pleców bagażem (plecak) i można śmigać.
Sudo u mnie nie działa.
Krzyś, używa maści cynkowej.
Ale generalnie, to nie dopuścić do otarć.
Szerokości 😉

PS
Na gaciach nie oszczędzaj.
« Ostatnia zmiana: 8 Lip 2022, 10:30 sierra »

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Ząbki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 8 Lip 2022, 13:14 »
Masz obtarcia (grubawe krosty, podłużne?) czy po prostu podrażnienia skóry? Miałem ten pierwsze problem - pomogła zmiana siodła na węższe w miejscu gdzie pachwina styka się z siodłem i zmiana spodenek, te z Deca są ok, ale jednak na krótsze jazdy. Natomiast z tym drugim to i ja się męczę mimo odpowiednio dobranego siodła i odpowiedniej pozycji na rowerze. Spodenki z wkładkami też mam dedykowane dłuższym dystansom, a i tak na tego typu trasach pojawiają mi się podrażnienia, które jednak szybko później znikają. Spróbuj kremów chamois, w moim przypadku najlepiej działają, jak posmaruję nie tyłek, a wkładkę.

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
« 10 Lip 2022, 13:37 »
Nie mam problemu żeby zapłacić więcej za gacie czy siodełko. Problem jest żeby dobrać dopowiednie :D
https://www.centrumrowerowe.pl/spodenki-rowerowe-z-wkladka-ale-cycling-agonista-plus-pd24255/
Co myślicie o takich spodenkach ?

Co do roweru to myślę że udało mi się w końcu wszystko ustawić żeby czuć się komfortowo. Zmieniłem mostek , obniżyłem delikatnie siodło przestawiłem bloki dołożyłem lemondkę.

Siodło które posiadam.
https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/21/2021/04/Van-Rysel-EDR-AF-02-eb031f7.jpg?quality=90&resize=960%2C640

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 10 Lip 2022, 15:39 »

Nie idź w tą stronę. Droższe nie znaczy lepsze. Mnie na przykład drogie assosy robią z tyłka rżysko.

@Dawid29er jakbyś chciał 30% taniej popróbować, to to: https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=26042.0 jest cały czas aktualne.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 10 Lip 2022, 16:19 »
Assos'ow nie znam, nie używam.
Na BBT 2018 za Crafta zapłaciłem 400 PLN (cena 445, upust że względu na zakup dwóch par).
Za od Wadeckiego (profi szyte dla szosowców) - niecałe 200 pln.
Teraz jeżdżę od Roberta Janika (między 200 a 350).
Skusiłem się na bezpampersowe, długie Heady (dodatkowo, pod Crafty z pampersem) - działa, choć bez fajerwerków.
Napaliłem się na jakieś nietanie Endury, ale ostatecznie odpuściłem.
Dla mnie podstawa, to dobry pampers (wybieram zwykle te opisywane jako na długie dystanse).

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 10 Lip 2022, 19:55 »
Endury ujeżdżam, te z kilkoma modelami z inną szerokością wkładki każdy, i są bardzo ok - nie ma jakiegoś żelu, którego nie lubię, tylko bardzo dobrej jakości pianka. Tyle, że teraz trochę za miękko...

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 1 Sie 2022, 11:05 »
A propo otarć ostatnio zacząłem się zastanawiać czy zbyt agresywna, pochylona pozycja może je powodować. Co myślicie o takiej teorii?  :)

Offline Mężczyzna Topek

• Na forum od: 08.01.2018
« 1 Sie 2022, 12:28 »
A propo otarć ostatnio zacząłem się zastanawiać czy zbyt agresywna, pochylona pozycja może je powodować. Co myślicie o takiej teorii?  :)

Nie da się jej sfalsyfikować, więc teoria idealna ;)
U mnie otarcia pojawiają się głównie na styku z tylną częścią siodełka, w okolicy kości pośladkowych (chyba), czyli raczej przy wyprostowanej pozycji.

Poza tym pochylona pozycja zdejmuje ciężar z tyłka i przekłada na ręce, więc teoretycznie powinna obniżać ryzyko obtarcia.

Tak jak wszystko w tym wątku, to bardzo indywidualna sprawa która zależy od miliona czynników. Musisz sprawdzić, czy miejsca które Cię obcierają są bardziej obciążone albo bardziej się ruszają przy obniżaniu pozycji.

Offline Mężczyzna Paul

• Miasto: Lüdenscheid
  • Na forum od: 10.03.2019
« 1 Sie 2022, 13:44 »
Witam,
Jezeli chodzi o spodenki , to wylozylem juz na nie nie male pieniedze , a to ze zona jezdzi rowniez, to wydatki sie podwoily.
Moja opinia na ten temat: Same spodenki, to tylko czysta optyka ( moje zdanie). Jezeli chodzi o komfort jazdy, to decydujacym elementen jest wlasnie ta wkladka jaka maja. Jak do tej pory , to bardzo dobrze spisywaly sie spodenki firmy CANNONDALE (i ich wkladka). Kupilem nowe, inna juz wkladka ( ponoc lepsza) i co, leza w szafie - do bani !!!  Ostatnio kupilem spodenki firmy BIOTEX - i musze powiedziec REWELACJA !!!!. Do tego stosuje krem LINOLA i po tygodniu jazdy nie mialem zadnych objawow. Jezeli chodzi o rower, te nic sie na nim nie zmienilo, czyli pozycja jaka mam przy jezdzie jest ta sama, jedynie inne spodenki ( wkladka).
Oczywiscie kazdy jest troche inaczej zbudowany i co dla jednego jest dobre , nie musi byc dobre dla innego.

Pozdrawiam
Paul

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Sie 2022, 14:35 »
Oczywiscie kazdy jest troche inaczej zbudowany i co dla jednego jest dobre , nie musi byc dobre dla innego.

No właśnie - i tu jest cały problem. Ludzie mają różne typy budowy, różną geometrię na rowerze. I dlatego rady innych w tym temacie to tylko takie ogólne rozważania. A testować wszystko trzeba samemu, sprawdzając czy nam osobiście to podchodzi.

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
« 10 Sie 2022, 11:44 »
Z ciekawości jeszcze zapytam o wasze zwyczaje związane ze smarowaniem kremem Assos.

Smarujecie ciało czy wkładkę?
Używacie małej ilości kremu czy raczej dość obficie smarujecie?

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 10 Sie 2022, 12:06 »
w ogóle nie używam tych specyfików. Na maratonach jeżdżę (no, ostatnio prawie już nie jeżdżę maratonów) w spodenkach z wkładką, na grawelu, do 100 km rzadko zakładam spodnie z wkładką lub bieliznę z wkładką. Ale w grawelach mam miękkie siodło, więc nie narzekam...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum