Autor Wątek: Romet Aspre 2 2021 z tegorocznym osprzętem  (Przeczytany 3177 razy)

Offline Kobieta GraweLova Marta

• Miasto: Oleśnica
  • Na forum od: 09.07.2022
Jeszcze to nie jest tak jakbym chciała żeby wyglądał ale sztuka czyni Mistrza. Jeszcze muszę mojego Romea dopieścić.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Śliczny :)
Co chcesz zmieniać?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Malowanie ekstra ma ten rower i dobrze pasujące do gravela. Także i stosunek ceny do jakości powoduje, że to jedna z ciekawych propozycji do zakupu roweru do turystyki czy jazdy po drogach utwardzonych, wliczając szutry.

Bagażnik firmy Crosso, tylko nie wiem ilu litrowe sakwy dać na tył, chce kupić za jakiś czas Garmina 1040. Mam pedały SDP firmy Schimano 520 i buty Schimano 502. Masz może jakieś porady co jeszcze zamontować? Bidony na 100%. Czy sakwa pod ramę się sprawdza? Aha i jeszcze chce zamontować na przód coś takiego jak geosima (zdjęcie poniżej). Jaki namiot proponujesz?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Co chcesz zmieniać?

Noo.. rurek brakuje, trzeba skołować i pospawać, wtedy będzie rower ;)

Offline Mężczyzna Dawid29er

• Miasto: pl
  • Na forum od: 15.06.2020
Nie lepiej jakieś torby typowo bikepackingowe zamiast sakw?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Nie lepiej jakieś torby typowo bikepackingowe zamiast sakw?

Nie lepiej. Do takich toreb trzeba dojrzeć i nauczyć się je pakować. No i zaakceptować ograniczenia jakie mają. Bo ani to wygodne, ani pojemne, ani funkcjonalne. Do takich toreb dochodzi się wraz z nabytym doświadczeniem, a nie na start.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
W typowej turystyce bikepacking  to przerost formy nad treścią.
2 miesiące temu we Włoszech spotkałem parę z Nowej Zelandii.
Przylecieli do Europy na 2 miesiące. Rowery mieli tak obładowane sakiewkami że wyglądały jak choinka na święta.
A żeby było śmieszniej gość miał w rowerze... bagażnik.
Obecnie bikepacking to przede wszystkim moda.
Jak jeździsz maratony lub trudne trasy gdzie rower trzeba często taszczyć na grzbiecie to bikepacking ma sens. Ale w zwykłej turystyce? Po co?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ale w zwykłej turystyce? Po co?

Bo nie ma alternatyw poza rowerami cargo, bądź przyczepkami...  ::)
Od lat szukam rozwiązania, które pozwalałoby mi wygodnie przewozić plecak 45L i wciąż bieda.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Nie lepiej. Do takich toreb trzeba dojrzeć i nauczyć się je pakować. No i zaakceptować ograniczenia jakie mają. Bo ani to wygodne, ani pojemne, ani funkcjonalne. Do takich toreb dochodzi się wraz z nabytym doświadczeniem, a nie na start.

To zależy co się chce osiągnąć, wielu ludzi od tego zaczyna i ma się dobrze.

Jak jeździsz maratony lub trudne trasy gdzie rower trzeba często taszczyć na grzbiecie to bikepacking ma sens. Ale w zwykłej turystyce? Po co?
Po to, że jest lżej, bardziej aero, a i rower sporo lepiej wygląda, bo sakwy to z każdego sportowo wyglądającego roweru (jak ten w tym wątku) zrobią cielną krowę :P. Poza tym kwestia awaryjności, przeładowane sakwy to jest główna przyczyna awarii na wyprawach. Obrywa bagażnik, obrywa tylne koło (na którym jest gros ciężaru). W bikepackingu ciężar jest dużo lepiej rozłożony, rower znacznie lepiej wyważony, czuć to i na podjazdach i na zjazdach, szczególnie w terenie.

I nie płyń z teoriami o modzie, bo mnóstwo ludzi już tak jeździ i sobie dobrze daje radę. Dawanie skrajnych przykładów też jest bez sensu. Na forum też mamy fachowców co na wyprawkę 3-dniową przyjeżdżają z 4 sakwami i worem, bo bez składanego krzesełka się nie są w stanie obejść, tak samo dobry powód do żartów jak przeładowany system biekapackingowy ;)

Bagażnik firmy Crosso, tylko nie wiem ilu litrowe sakwy dać na tył, chce kupić za jakiś czas Garmina 1040.

To jaki system bagażu chcesz dać to zależy od tego w jakim stylu chcesz podróżować. Czy pod namiot, czy z noclegami pod dachem, czy wyjazd weekendowy, czy na 1-2 tygodnie. Jak nie planujesz wielodniowych tras to sakwy wcale nie są niezbędne.

To zależy co się chce osiągnąć, wielu ludzi od tego zaczyna i ma się dobrze.

Po to, że jest lżej, bardziej aero, a i rower sporo lepiej wygląda, bo sakwy to z każdego sportowo wyglądającego roweru (jak ten w tym wątku) zrobią cielną krowę :P. Poza tym kwestia awaryjności, przeładowane sakwy to jest główna przyczyna awarii na wyprawach. Obrywa bagażnik, obrywa tylne koło (na którym jest gros ciężaru). W bikepackingu ciężar jest dużo lepiej rozłożony, rower znacznie lepiej wyważony, czuć to i na podjazdach i na zjazdach, szczególnie w terenie.

I nie płyń z teoriami o modzie, bo mnóstwo ludzi już tak jeździ i sobie dobrze daje radę. Dawanie skrajnych przykładów też jest bez sensu. Na forum też mamy fachowców co na wyprawkę 3-dniową przyjeżdżają z 4 sakwami i worem, bo bez składanego krzesełka się nie są w stanie obejść, tak samo dobry powód do żartów jak przeładowany system biekapackingowy ;)

Bagażnik firmy Crosso, tylko nie wiem ilu litrowe sakwy dać na tył, chce kupić za jakiś czas Garmina 1040.

To jaki system bagażu chcesz dać to zależy od tego w jakim stylu chcesz podróżować. Czy pod namiot, czy z noclegami pod dachem, czy wyjazd weekendowy, czy na 1-2 tygodnie. Jak nie planujesz wielodniowych tras to sakwy wcale nie są niezbędne.
Pod namiotem, gotowanie samemu. Chciałabym robić coraz to dluższe i ciekawsze wyprawy.. Może zagranica...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Rower wygląda bardzo fajne.

Ja bym zdecydowane polecił na początek sakwy Ortlieb Classic 2x20 litrów. Lubię torby bikepackingowe, ale one mają sens przy małym bagażu i jeździe w terenie. Jeśli trasa jest bardziej szosowa, to też korzyści mniejsze. W przypadku chłodniejszej pogody lub chęci wożenia dużej ilości jedzenia w torbach bikepackingowe może brakować miejsca.

Główny argument za sakwami jest to, że łatwej zacząć, ale docelowo warto je i tak mieć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Bagażnik firmy Crosso, tylko nie wiem ilu litrowe sakwy dać na tył, chce kupić za jakiś czas Garmina 1040. Mam pedały SDP firmy Schimano 520 i buty Schimano 502. ...[cut]
Ja tylko jedno od siebie napiszę. Moim zdaniem lepiej kupić jakiś bagażnik Tubusa, choćby używany. Cena będzie podobna.
Sakwy 30L to strasznie duże wory. Jak musisz wziąć dużo rzeczy i nie chcesz brać sakw na przód to można brać. W przeciwnym wypadku weź 20-25L (większość producentów, oprócz Crosso, takie robi).

BTW. Coś ostatnio nie widać produktów Crosso w sklepach rowerowych. Również w internetowych jest słabo. Ktoś wie czy coś się dzieje?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Aha, zamiast tych plastikowych koszyków poleciłbym Blackburn Cargo Cage. Myślę, że powinny dłużej pożyć.

Worki 8 litrów może dostać na AliExpress w wielu wariantach kolorystycznych. Ja płaciłem kilka lat temu około 8 zł/sztuka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
...
BTW. Coś ostatnio nie widać produktów Crosso w sklepach rowerowych. Również w internetowych jest słabo. Ktoś wie czy coś się dzieje?

Jakiś czas temu, gdzieś tam wyczytałem, że Crosso nastawia się na sprzedaż samodzielną, bez dystrybutorów. A może warunki stawiają nie do przyjęcia. W każdym razie cały asortyment jest dostępny na ich stronie. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum