Co chcesz zmieniać?
Nie lepiej jakieś torby typowo bikepackingowe zamiast sakw?
Ale w zwykłej turystyce? Po co?
Nie lepiej. Do takich toreb trzeba dojrzeć i nauczyć się je pakować. No i zaakceptować ograniczenia jakie mają. Bo ani to wygodne, ani pojemne, ani funkcjonalne. Do takich toreb dochodzi się wraz z nabytym doświadczeniem, a nie na start.
Obecnie bikepacking to przede wszystkim moda. Jak jeździsz maratony lub trudne trasy gdzie rower trzeba często taszczyć na grzbiecie to bikepacking ma sens. Ale w zwykłej turystyce? Po co?
Bagażnik firmy Crosso, tylko nie wiem ilu litrowe sakwy dać na tył, chce kupić za jakiś czas Garmina 1040.
Cytat: Romal w 10 Lip 2022, 13:28Nie lepiej. Do takich toreb trzeba dojrzeć i nauczyć się je pakować. No i zaakceptować ograniczenia jakie mają. Bo ani to wygodne, ani pojemne, ani funkcjonalne. Do takich toreb dochodzi się wraz z nabytym doświadczeniem, a nie na start.To zależy co się chce osiągnąć, wielu ludzi od tego zaczyna i ma się dobrze.Cytat: Dream Maker w 10 Lip 2022, 13:36Obecnie bikepacking to przede wszystkim moda. Jak jeździsz maratony lub trudne trasy gdzie rower trzeba często taszczyć na grzbiecie to bikepacking ma sens. Ale w zwykłej turystyce? Po co?Po to, że jest lżej, bardziej aero, a i rower sporo lepiej wygląda, bo sakwy to z każdego sportowo wyglądającego roweru (jak ten w tym wątku) zrobią cielną krowę . Poza tym kwestia awaryjności, przeładowane sakwy to jest główna przyczyna awarii na wyprawach. Obrywa bagażnik, obrywa tylne koło (na którym jest gros ciężaru). W bikepackingu ciężar jest dużo lepiej rozłożony, rower znacznie lepiej wyważony, czuć to i na podjazdach i na zjazdach, szczególnie w terenie.I nie płyń z teoriami o modzie, bo mnóstwo ludzi już tak jeździ i sobie dobrze daje radę. Dawanie skrajnych przykładów też jest bez sensu. Na forum też mamy fachowców co na wyprawkę 3-dniową przyjeżdżają z 4 sakwami i worem, bo bez składanego krzesełka się nie są w stanie obejść, tak samo dobry powód do żartów jak przeładowany system biekapackingowy Cytat: GraweLova Marta w 9 Lip 2022, 16:14Bagażnik firmy Crosso, tylko nie wiem ilu litrowe sakwy dać na tył, chce kupić za jakiś czas Garmina 1040. To jaki system bagażu chcesz dać to zależy od tego w jakim stylu chcesz podróżować. Czy pod namiot, czy z noclegami pod dachem, czy wyjazd weekendowy, czy na 1-2 tygodnie. Jak nie planujesz wielodniowych tras to sakwy wcale nie są niezbędne.
Bagażnik firmy Crosso, tylko nie wiem ilu litrowe sakwy dać na tył, chce kupić za jakiś czas Garmina 1040. Mam pedały SDP firmy Schimano 520 i buty Schimano 502. ...[cut]
...BTW. Coś ostatnio nie widać produktów Crosso w sklepach rowerowych. Również w internetowych jest słabo. Ktoś wie czy coś się dzieje?