Autor Wątek: Zamiana suportu kwadrat na HTII  (Przeczytany 6123 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zamiana suportu kwadrat na HTII
« 9 Lip 2022, 17:53 »
Popsułem korbę.
Mam FC-M411 (3 rzędy). Suport na kwadrat, mufa 68mm angielska (gwinty lewy/prawy).

Popatrzyłem co jest dostępne, widzę że lipa się robi i pomyślałem że może by przejść na HTII, ale nie znam tematu.

Czy to się da? W sensie - czy ta mufa jest OK?
Co trzeba kupić? (chodzi o części, nie narzedzia).

Inne uwagi też mile widziane.

O tym jak to popsułem to później bo teraz mnie złość telepie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Zamiana suportu kwadrat na HTII
« 9 Lip 2022, 18:06 »
Powiem, czego nie kpować - suportu Schimano HT2 (ze ściętymi łożyskami).
Właśnie dzisiaj :) wymieniłem na chiński z pełnymi łożyskami (zresztą ceramicznymi). Shimanowskie złapały luz już  po kilku tyś. km, wymieniłem ze 2 razy smar (wypływała rdzawka), aż wreszcie dałem sobie spokój. Nie polecam nikomu kto jeździ w deszczu.

Kup suport HT - BSA, mufa 68mm, to standard. Pod średnicę osi 24mm - większy wybór korb. No i musisz wymienić korbę na HT.

Jeżeli chcesz pozostać przy kwadracie, to polecam suporty Kinexa, zawsze na nich jeździłem, przebiegi pod 40 tyś km.
« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2022, 18:34 sinuche »

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 03.09.2013
« 9 Lip 2022, 18:08 »
Zmiana jest prosta, jeśli to nie jest rama szosowa to np. Korba trekkingowa alivio https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-t4060-pd1202/?v_Id=71262 i suport https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-shimano-sm-bb52-pd8099/.

Jeśli zakres korby się nie zmienia to przednia przerzutka powinna działać bez zmian.

Do samodzielnego montażu jeszcze klucz do suportu BSA i imbus.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 9 Lip 2022, 20:26 »

Powiem, czego nie kpować - suportu Schimano HT2 (ze ściętymi łożyskami)
(...)
 No i musisz wymienić korbę na HT.
W suportach Shimano to jest kwestia ew. wymiany łożysk na inne czy też tam nie ma miejsca na "normalne" łożyska?

Że korba musi być na HT to jasne.

« 9 Lip 2022, 20:45 »
Można wymienić łożyska na standardowe 37x25x7. Mieszczą sie w miskach. Jedyna niedogodność to tuleja z kołpakiem pyłoszczelnym. ma zgrubienie na 1mm i o tyle korby odsuną sie od mufy. To niewiele, ew. do skorygowania zmniejszeniem tulei dystansowej na osi. Ta tuleja ma plastikowe, delikatne ścianki 0.5mm i trzeba uważać przy demontażu.
Ale osobiście nie zakładałem nowych łożysk. Wymienilem cały suport na chiński z Ali.

Kupowałbym cokolwiek, innej firmy. Tam już będą uszczelnione, standardowe łożyska.
Np. https://allegro.pl/oferta/suport-accent-air-bsa-24-mm-shimano-hollowtech-ii-10900286184
« Ostatnia zmiana: 9 Lip 2022, 20:55 sinuche »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 9 Lip 2022, 21:28 »
Jak chcesz samemu zmieniać łożyska, to możesz kupić support od Tokena - ja taki w cioraczorowerze używam i wychodzi taniej, niż kupowanie najtańszych deore.

A korbę upoluj używaną - worek jest mistrzem w wyszukiwaniu korb po 100pln dobrej klasy na olxie ;)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 9 Lip 2022, 21:32 »

Dla mnie to jakieś rocket science.
Nie da się normalnie wybebeszyć koronek, założyć kulki na konusy i grubo smaru, a potem skręcić to na czuja i wbić klina na korbę? To przecież proste.;-)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 9 Lip 2022, 22:00 »
Powiem, czego nie kpować - suportu Schimano HT2 (ze ściętymi łożyskami).
Właśnie dzisiaj :) wymieniłem na chiński z pełnymi łożyskami (zresztą ceramicznymi). Shimanowskie złapały luz już  po kilku tyś. km, wymieniłem ze 2 razy smar (wypływała rdzawka), aż wreszcie dałem sobie spokój. Nie polecam nikomu kto jeździ w deszczu.

Ja jeżdżę na tych szimanowskich. Przed założeniem korb tawotem to zawsze posmaruje grubo od zewnątrz. W deszczu jeżdżę. Nic się nie dzieje.

@Borafu, potrzebujesz suport, klucz do suportu i korbę.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 11 Lip 2022, 10:43 »
Jak chcesz samemu zmieniać łożyska, to możesz kupić support od Tokena - ja taki w cioraczorowerze używam i wychodzi taniej, niż kupowanie najtańszych deore.

A korbę upoluj używaną - worek jest mistrzem w wyszukiwaniu korb po 100pln dobrej klasy na olxie ;)
Ja mogę byc? :D
https://www.olx.pl/d/oferta/korba-shimano-fc-mt210-3-plus-support-CID767-IDPItMB.html?reason=observed_ad

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 11 Lip 2022, 11:03 »
Możesz, możesz.
A jakbyś jeszcze znalazł taką z wymiennymi tarczami...

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 11 Lip 2022, 11:23 »
Dziwne, ta grupowo czasem jest podawana jako Alivio a tu wszystko w kupie...

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 11 Lip 2022, 13:28 »
Powiem, czego nie kpować - suportu Schimano HT2 (ze ściętymi łożyskami)

Powiem czego nie kupować: chińszczyzny. Właśnie próbowałem założyć suport Nexelo L025199NEX. Suport ma takie luzy, że korba lata góra/dół na kilka milimetrów. Poprzedni, zużyty, którego chciałem się już pozbyć jest w lepszym stanie niż nowy Nexelo.

Ogólnie suporty HT2 nie są trwałe. Trzeba kontrolować ich stan, albo wymieniać profilaktycznie. I naprawdę trzeba o to zadbać, bo suport z luzami szybko zniszczy oś, a oś jest niewymienną częścią bardzo drogiej korby. Z suportem na kwadrat nie było tylu problemów. W zasadzie w ogóle nie było z nimi problemów do czasu aż trzeba było to cholerstwo wykręcić.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 11 Lip 2022, 13:32 »
Ogólnie suporty HT2 nie są trwałe. Trzeba kontrolować ich stan, albo wymieniać profilaktycznie. I naprawdę trzeba o to zadbać, bo suport z luzami szybko zniszczy oś, a oś jest niewymienną częścią bardzo drogiej korby.
Nietrwałe są suporty czy łożyska?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 11 Lip 2022, 13:39 »
Nietrwałe są suporty czy łożyska?

Nie wnikam w takie szczegóły. Jak coś się dzieje (np zaczyna trzeszczeć lub odkrywam jakikolwiek luz), to nie bawię się w wymianę kulek w shimano czy maszynówek w innych. Po prostu kupuję nowy suport (60-80 zł). Zwykle suport starcza na ok. dwa lata jazdy.

« 11 Lip 2022, 13:42 »
Ogólnie suporty HT2 nie są trwałe. Trzeba kontrolować ich stan, albo wymieniać profilaktycznie. I naprawdę trzeba o to zadbać, bo suport z luzami szybko zniszczy oś, a oś jest niewymienną częścią bardzo drogiej korby. Z suportem na kwadrat nie było tylu problemów. W zasadzie w ogóle nie było z nimi problemów do czasu aż trzeba było to cholerstwo wykręcić.

A ja się przekonałem do suportów HTII (pomimo że mi akurat padł).
Konstrukcji niewiele można zarzucić. Jest prosty w demontażu, można serwisować (w sensie, wymienic łożyska).
Suport to w zasadzie łożyska, tylko to się może zepsuć. Jeżeli się zastosuje pełne (kryte - RS) to niczym się nie różnią od tych na kwadrat, a nawet są lepsze, bo mają plastikowy dekielek przeciwpyłowy.
To schimano skopało konstrukcję, stosując odkryte łożyska.

A co do chińszczyzny, akurat założyłem sobie taki, i wszystko hula. Zapłaciłem za niego tyle, ile sobie w Polsce żądają za schmanowskie, więc musza być w nim porządne łożyska, a jak padną, to wymienię (chociaż ceramiczne powinny wytrzymać długo).
« Ostatnia zmiana: 11 Lip 2022, 14:02 sinuche »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum