Autor Wątek: Południe -> Północ PL - spowalniający wiatr  (Przeczytany 14226 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Opinia o rzekomym braku wiatrów na południu Polski jest tak dziwaczna i kuriozalna ze nawet nie wiem co odpisać. Szkoda że Podjazdy już się nie udziela bo by przytoczył statystyki wieloletnie i dyskusja by się skończyła ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Teoria mówi, że gdzieś na Ziemi nie wieje wiatr, może to właśnie w Małopolsce :)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Temat jest prosty, chcesz jechać z wiatrem i nie masz sztywnego terminu, to obserwuj prognozy i pojedź w czasie gdy wiatr będzie sprzyjał na planowanej trasie. Da się takie warunki ustrzelić bez problemu, także jadąc z południa na północ.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
A ja uważam że w górach wieje mniej.
To znaczy  na szczytach, w mojej okolicy Pilsko, Babia Bóra, Żar, wieje mocno i często. Ale drogi (do rowerowania) biegną dolinami, a tam juz wieje znacznie mniej. No i wiatr jest z różnych kierunków, są miejsca gdzie nie wieje zupełnie.
Dzisiejsza wycieczka do Korbielowa, jak startowałem, wiatr był zachodni, w dolinie koszarawy wiało już lekko od północy, w Korbielowie nie wiało wogóle.

A to że pomiary (prognozy) pokazuja silne wiatry w górach, to tylko dlatego, że stacje meteo są na odkrytych terenach (u mnie najbliższa W Bielsku na lotnisku), tam wieje zawsze.
Odczuwalna siła, uciążliwość wiatru w górach jest mniejsza niż pokazują prognozy.

Online Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Byłem nieraz na południu, gdy wiało jak cholera

Nie no, nie mylmy klimatu z pogodą, bo to na poziomie twittów prezydenta o tym "gdzie to globalne ocieplenie bo mi zimno"...

Co do kierunków to IMGW publikuje bardzo dokładne miesięczne raporty, np.
https://klimat.imgw.pl/pl/biuletyn-monitoring/#2022/06

Czyli jak widać, generalnie z południa wieje w Polsce mało, ale akurat w czerwcu 2022 40% przepływu było z S/SE/SW :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum