Autor Wątek: Siodełko sportowe karbonowe  (Przeczytany 3297 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Siodełko sportowe karbonowe
« 18 Lip 2022, 22:31 »
Jeżdżę na alumiowym siodełku Giant Contact Forward na szosie https://sportattack.pl/siodelka/1460-siodelko-giant-contact-forward-4713250837277.html - przejechałem na nim kilka tysięcy km ono jest w szczególności polecane pod jazdę pod lemondkę (navet Gustav z YT o nim mówił) - (ja jej nie mam) i siodełko nadal wygląda świetnie nic nie uszkodzone.

Chciałbym spróbować teraz siodełka karbonowego lub chętnie je wymienię na takowe. Czy warto kupić coś z aliexpress są takie zachwalane i dość popularne w cenie ok. 100 PLN. Myślałem że karbon to tylko drogie i porządne z wysokiej półki. Chciałbym coś płaskiego, twardego i lekkiego na długie dystanse i pobyt poza domem. Czy to ma sens czy istnieje szansa uszkodzenia w trasie? Ważę 75kg pod siodło czasem podwiązuję jakąś niedużą torebkę, czasem jeżdżę z plecakiem.

A może watto poszukać czegoś lekkiego Cr-Mo do 150-170 gr ale nie iść w karbon z racji potencjalnych problemów gdiześ w trasie?
« Ostatnia zmiana: 18 Lip 2022, 22:40 8850 »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: Siodełko sportowe karbonowe
« 18 Lip 2022, 23:33 »
Mówisz o aluminiowych szynach, a nie siodełku.
Jal chcesz zaoszczędzić tych parę gramów to kup, ale serio, coś to zmienia?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 19 Lip 2022, 01:57 »
Selle Italia SLR Boost TI316 Superflow ma stalowe pręty i waży 162g. Takie połączenie kosztuje ponad tysiąc zł, więc jeśli to ma być jakiś wynalazek z ali za stówkę to w grę wchodzi tylko tamtejszy karbon, a nawet gdyby dało się znaleźć coś w tej wadze za te pieniądze to wsiadanie na to to proszenie się o kłopoty.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 19 Lip 2022, 10:03 »
Akurat to siodelko występuje w paru wersjach (pręty stalowe, tytanowe, karbonowe) w bardzo róznych cenach (stalowe pręty to poniżej 100 EUR). Różnią się wagą nieznacznie, ale jeżdzę na wersji zwykłej (nie Boost) i to najwygodniejsze siodełko jakie miałem.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 19 Lip 2022, 11:01 »
https://www.google.com/amp/s/road.cc/content/review/selle-italia-slr-boost-superflow-saddle-273865%3famp

Cenę brałem z tej recenzji. Opisują wersję że stalowymi prętami.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum