Serdeczne dzięki wszystkim za porady! Chyba, że ktoś jeszcze pokusi się i odpowie mi na wcześniejsze pytanie: "niedrogie, a przyzwoite tarcze 160mm" oraz "czy warto wymienić okładziny na żywiczno-metaliczne" (obecne są żywiczne)
W Jordanii okazało się, ze tarcze niższej klasy, z litego kawałka metalu, przeżyły lepiej niż tarcze warstwowe z przekładkami aluminum wewnątrz. Na bardzo ostrym, długim zjeździe aluminium z przekładki tarczy zaczęło się wyrywać w strefie otworów wentylacyjnych i niemal zablokowało zacisk. Zatem lepsze jest wrogiem dobrego. W ubiegłym roku, do hydraulików, na wyjazd Route des Grandes Alpes kupiłem klocki metaliczne z radiatorami. Rzeczywiście wytrzymały cały wyjazd i jeżdżą do dzisiaj. Myślę zatem, ze jeżeli planujesz mocno zróżnicowaną hipsometrycznie trasę to ma to sens na płaskim jest bez znaczenia praktycznego.
@Borafu: pewnie nic strasznego by się nie stało, ale zważywszy na to, co zastałem wewnątrz zacisków (foto poniżej), lepiej było od razu zrobić z tym porządek
Btw, czy po tym przeserwisowaniu klocki układają się równo?