Autor Wątek: Coś cyka przy pedałowaniu [opinie]  (Przeczytany 4202 razy)

Offline Mężczyzna Egeo

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 25.07.2022
Coś cyka przy pedałowaniu [opinie]
« 25 Lip 2022, 15:32 »
Witam, kupiłem rower z Decathlonu Rockrider. One niby miały dobre opinie w kwestii relacji ceny do wyposażenia, ale  chyba z jakością już gorzej. Nie jest to rower z najtańszej ichniejszej półki. Taki chyba średni.
Rowerem pojeździłem kilka razy dosłownie i coś zaczęło cykać przy pedałowaniu i nacisku. W powietrzu nie cyka. Dokładnie hałas występuje przy nacisku lewą nogą, gdy przechodzi do przodu przy obrocie.

Nagrałem filmik i wrzuciłem na youtuba

Do Decathlonu mam daleko. Nie chcę rozkręcać, bo jest na gwarancji. Popsikałem tam smarem do suportu i trochę pomogło, ale dalej cyka. Tylko mniej intensywnie.

Jak się nie obejdzie to pojadę do nich.
Mój test Vivus tu szczegóły - opinia. Vivus przetestowałem na sobie.

Kòpôcz

• Gość
Cykanie przy pedałowaniu to zazwyczaj luzujące się śruby - blatów, suportu, korb. Na 99% to normalny luz eksploatacyjny.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Miałem to samo, spróbuj wlać trochę oliwy przy nasadzie korby i dokręć ją.
U mnie pomogło.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Dokręć miski supportu i korby. Pedały nie dokrecaj na siłę bo kiedyś nie odkręcisz. Byle nie miały luzu.  Jak to nie pomoże to odkręć pedały i spróbuj inne. Jedyne miejsce, które tam powinno się posmarować to  gwint pedału. Smar grafitowy. Ale to tylko profilaktycznie, aby dało się odkręcić za kilka lat.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Albo podjedź do deca, przecież na gwarancji jest jeszcze, a jak zaczniesz sam na ślepo bez wyczucia kombinować - a nie masz doświadczenia - to możesz sobie zrobić kuku. Cykać potrafi milion rzeczy - mi niedawno np. stukała (synchronicznie z pedałowaniem) pompka, której gumowy zaczep potrącałem butem (więc jak sprawdzałem na sucho to nie stukało)  ;D

Kòpôcz

• Gość
Dokręć miski supportu i korby. Pedały nie dokrecaj na siłę bo kiedyś nie odkręcisz. Byle nie miały luzu.  Jak to nie pomoże to odkręć pedały i spróbuj inne. Jedyne miejsce, które tam powinno się posmarować to  gwint pedału. Smar grafitowy. Ale to tylko profilaktycznie, aby dało się odkręcić za kilka lat.
Królu złoty ... Smaruje się każdy gwint, albo... Tam gdzie to ma sens nawija teflon (tłumi drgania, zapobiega wykręcaniu i zapiekaniu się części). Nie życzę Ci zdejmowania korb kwadratowych z tytanowego suportu nie posmarowanego sowicie smarem. Na siłę się nie dokręca żadnego gwintu - każdy z nich ma sugerowaną siłę docisku, na szczęście doczekaliśmy czasów, w których wartość siły dokręcania drukowana jest na częściach. Bez dynamometru trzeba z wyczuciem, które przychodzi po setkach śrub.
Myślę, że skoro użytkownika "pokonało" cykanie to ze zdjęciem korb i dokręceniem suportu może sobie nie poradzić.

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
To cykanie może wydobywać się z wielu miejsc, czasem bardzo nielogicznych na pierwszy rzut oka.
Sprawdź czy to nie sztyca siodełka - odkręć zacisk, przeczyść sztycę i dokręć ponownie, ale nieco mocniej - to jest bardzo częsty powód pykania, ale trudny do zlokalizowania, bo się dźwięk roznosi po rowerze. Można jednak bardzo prosto wykluczyć sztycę - stań na pedały i wtedy przejedź kawałek.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Myślę że to cyka cykadełko jakieś

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
A to nie w amortyzatorze tak stuka?

Offline Greg18

• Miasto:
  • Na forum od: 19.05.2022
Może przy przerzutkach coś jest nie halo ?

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
W nowym rowerze (bądź po wymianie danych części na nowe) jest normalne, że przy przejechaniu kilometrów części się docierają, układają i należy je podokręcać :) Dziwne, że sklep/obsługa w tym przypadku "Decathlon" nie powiadomił nabywcy - Egeo ich produktu - Rockrider 530 MTB o konieczności serwisu rozruchowego w ich gestii wykonywanego w ramach gwarancji ? Ja kupując nowy rower za każdym razem miałem taką możliwość :) Samemu też można to wykonać mając odpowiednie narzędzia, klucze etc.
Pozdrawiam życząc niekłopotliwych i bezawaryjnych jazd :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum