Autor Wątek: Jakie spodenki rowerowe (z wkładką) ?  (Przeczytany 18258 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Kupując wysyłkowo trudno trafić w model, a sklepy stacjonarne z przymierzalniami mają tylko podstawowe modele

Dość typowy problem z odzieżą, najprościej kupić parę modeli i odesłać niepasujące, wysyłka i zwrot przy cenach spodenek powinny być darmowe.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
Prawidłowa kombinacja wygląda tak, że na ciało zakładasz potówkę i na to dopiero szelki i później koszulkę, więc nie mają one styczności z gołym ciałem

A gdzie masz powiedziane, że to jedyna poprawna kombinacja? Nawet na pierwszym lepszym linku z assosa, model wszędzie nosi to na gołym ciele.
https://www.assos.com/eu/equipe-rs-schtradivari-bib-shorts-s11-long-11-10-267-18.html

Te ASOSy mają jakąś dziwnie minimalistyczną wkładkę.

Ja bardzo lubię cieńkie wkładki. W Assosach to jest zwykła gąbeczka 8mm z powłoką antybakteryjną, zero jakiś wstawek żelowych itp. Właśnie dlatego mi tak dobrze siedzą. Mają jedną wadę, lubi się zrobić oczko na rogu mocowania wkładki, ponieważ nie jest ona obszyta dookoła. Od czasu, gdy je kupowałem, bo miały najcieńszą wkładkę, większość firm zeszła z poduch grubości 1.5-2cm. Popatrz sobie na martom bike, bo ich spodenki brandowane na MPP są bardzo dobre i zbliżone do tych assosów pod kątem struktury wkładki.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Szelki na potówkę to zakładam tylko jak...jest chłodno i w ogóle używam potówki :). W takich temperaturach jak wczoraj czy dziś, zakładam na gołe ciało i nigdy nie miałem z tym problemu. Może kwestia odpowiedniego modelu?
Wkładka minimalistyczna? Na to to nie patrz absolutnie. Mam nowe spodenki Endury, wkładka bardziej "mięsista" niż w moich dhb gdzie mam wkładkę Elastic Interface dość "cienką" i te drugie (dla mnie!) są o niebo wygodniejsze.
Szelki pomagają utrzymywać właściwą pozycję wkładki na tyłku no ale jak się upierasz to bierz bez, wiadomo. Ale które, to ja nie doradzę.
"Never argue with idiots"

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
kwestia potówki: jedni ubierają inni nie, ja noszę całorocznie, zwłaszcza jak jest ciepło. Jest mi i wygodniej i wolę jednak merinową potówkę mieć na sobie. czy na szelki czy pod szelki. obojętne. tak aby było wygodnie rowerzyście.

kwestia wkładek: te firmy które bazują na Elastic Interface mają wkładki które są już nie takie mięsiste jak "drzewiej" bywało. Bo wkładka ma tak naprawdę odbierać pot i zapobiegać otarciu tyłka od niego. No i nie ma w niej być żelu który nie pomaga zdecydowanie.
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
Macie pomysł, jakie spodenki wygodne BEZ SZELEK? Niestety firma, u której kupowałem, szyje już teraz tylko z szelkami. Mnie szelki uwierają, unikam ich jak ognia, wolę je tylko w zimowych długich spodniach mieć. Prawie Pro niestety ma szelki.

Cafe du Cycliste model Albane https://www.cafeducycliste.com/en_roe/men-albane-shorts-navy2.html
Albo nie produkowane już Pedaled Jary - za granicą szukaj końcówek serii na wyprzedaży. Rozmiarówka normalba europejska
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
A gdzie masz powiedziane, że to jedyna poprawna kombinacja? Nawet na pierwszym lepszym linku z assosa, model wszędzie nosi to na gołym ciele.
https://www.assos.com/eu/equipe-rs-schtradivari-bib-shorts-s11-long-11-10-267-18.html

To jest akurat z zupełnie innego powodu, dla celów reklamowych - bo na gołym ciele znacznie lepiej widać ten produkt, więc niewiele z tego wynika. Oczywiście czy używamy potówki czy nie to kwestia głównie preferencji, niemniej większość zawodowców właśnie tak jeździ. W ten sposób koszulka (która z reguły jest sporo droższa od potówki) mniej się brudzi i zużywa.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Potówka potówka pełni 2 funkcje

1. Latem wchłania ... pot , co powoduje że przestajesz się pocić, bo jest Ci chłodno i nie tracisz tak szybko mikroelementów.
2. Zima i jesienią izoluje od warstwy ocieplającej i .... wchłania pot, co powoduje że przestajesz się pocić i nie wychładzasz organizmu.

Ogólnie polecam używanie potówki przez cały rok (nie tylko podczas jazdy na rowerze)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Bez przesady, potówka jest dodatkową warstwą, i latem zdecydowanie nie pomaga - mówię tu o upałach, tzn pomaga o tyle że wchłania pot i koszulka w kroju "race fit" nie przyklei się do skóry - co jest dużym plusem, ale na tym się plusy kończą.(poza dodatkowo wspomnianą ochroną przez uwierającymi szelkami spodenek)  W pozostałych porach roku jest znacznie lepiej.
Na lato nie ma lepszych ciuchów jak luźne mtb które nie przylegają do ciała i nie trzeba używać potówki , przykład - świetne koszulki techniczne firmy Loose Riders (y)

« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2024, 08:11 remik »

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
Na lato nie ma lepszych ciuchów jak luźne mtb
Na lato u mnie bardzo lekkie koszulki sportowe bez kieszeni, nawet nie muszą być rowerowe. Ważne, aby tkanina była dobrej jakości, oddychająca itd. Żadnych szelek, może na ultra mają one sens, ale w turystyce nie ma aż takiej potrzeby idealnego trzymania wkładki w odpowiednim miejscu, bo jest dużo czasu na regenerację skóry. W górach to już w ogóle inny temat, bo są podejścia, nie siedzi się w siodle non-stop tak jak na nizinach.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016

To jest akurat z zupełnie innego powodu, dla celów reklamowych - bo na gołym ciele znacznie lepiej widać ten produkt, więc niewiele z tego wynika. Oczywiście czy używamy potówki czy nie to kwestia głównie preferencji, niemniej większość zawodowców właśnie tak jeździ. W ten sposób koszulka (która z reguły jest sporo droższa od potówki) mniej się brudzi i zużywa.

Większość zawodowców? Nie mówię, że nie. Po prostu mnie zaciekawiłeś. Patrzę na foty z pro touru, szcególnie te z ciepłych dni z podjazdów, czy ostatnich metrów przed metą, gdy często zawodnicy mają rozpięte koszulki i za cholere nie mogę się dopatrzeć tej warswty stroju :|.
A argumentu, że się mniej koszulka zniszczy, w przypadku zawodowców, nie jest trafiony IMO. Myślę, że w budżecie zespołów zawodowych to jest koszt pomijalny.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
Jedyne koszulki, które oszczędzają, to te żółte czy w grochy. Za sukcesy w wyścigu  ;D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Jeszcze zapomnieliście o jednym :)

Spodenki bez szelek (tylko takich używam) pozwalają w łatwy sposób rozwiązać problemy żołądkowe.
Przy wszelakiego rodzaju wyjazdach turystycznych często sie zdarzają niestrawności, czy inne przypadłości (np. mnie zdarza  się zapalenie pęcherza, co pół godziny siku).
Gdybym miał sie jeszcze motać z koszulką, szelkami to ja dziękuję ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Większość zawodowców? Nie mówię, że nie. Po prostu mnie zaciekawiłeś. Patrzę na foty z pro touru, szcególnie te z ciepłych dni z podjazdów, czy ostatnich metrów przed metą, gdy często zawodnicy mają rozpięte koszulki i za cholere nie mogę się dopatrzeć tej warswty stroju :|.

Przy dużych upałach to oczywiście rzadziej się używa potówek, bo już nie są specjalnie potrzebne. Ale takich dni nie ma za wielu. Tak jak pisałem - tu decydują przede wszystkim osobiste preferenecje. Natomiast argument, że szelki obcierają - to raczej dotyczy kiepskich spodenek, te dobrze wykonane niwelują tę kwestię, też ma tu znaczenie dobrze dobrany rozmiar.
A argumentu, że się mniej koszulka zniszczy, w przypadku zawodowców, nie jest trafiony IMO. Myślę, że w budżecie zespołów zawodowych to jest koszt pomijalny.
To nie jest argument dla zawodowców, tylko własnie amatorów, którzy sami płacą za swoje stroje

czy inne przypadłości (np. mnie zdarza  się zapalenie pęcherza, co pół godziny siku).
Gdybym miał sie jeszcze motać z koszulką, szelkami to ja dziękuję ;)
A odkąd to szelki przeszkadzają facetom w sikaniu? ;)

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Bez przesady, potówka jest dodatkową warstwą, i latem zdecydowanie nie pomaga - mówię tu o upałach, tzn pomaga o tyle że wchłania pot i koszulka w kroju "race fit" nie przyklei się do skóry - co jest dużym plusem, ale na tym się plusy kończą.(poza dodatkowo wspomnianą ochroną przez uwierającymi szelkami spodenek)  W pozostałych porach roku jest znacznie lepiej.
Na lato nie ma lepszych ciuchów jak luźne mtb które nie przylegają do ciała i nie trzeba używać potówki , przykład - świetne koszulki techniczne firmy Loose Riders (y)
Mieszkańcy krajów arabskich zdecydowanie się z Tobą nie zgodzą, podkoszulka\potówka wchłania pot i staje się "kompresem" z chłodem, który zdecydowanie poprawia termikę ciała

Offline Mężczyzna remik

• Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Mieszkańcy krajów arabskich zdecydowanie się z Tobą nie zgodzą, podkoszulka\potówka wchłania pot i staje się "kompresem" z chłodem, który zdecydowanie poprawia termikę ciała

Tylko że ja odnoszę się do naszego klimatu i własnych doświadczeń, i zdecydowanie luźne przewiewne ciuchy się sprawdzają a nie "druga skóra" w czasie upalu. Potówka i obcisłe ciuchy to szosa i gravel z wiadomych względów = aero, stylówa i szelki, pozatym to zło  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum