Tylko że ja odnoszę się do naszego klimatu i własnych doświadczeń, i zdecydowanie luźne przewiewne ciuchy się sprawdzają a nie "druga skóra" w czasie upalu. Potówka i obcisłe ciuchy to szosa i gravel z wiadomych względów = aero, stylówa i szelki, pozatym to zło
Więc nie ma co tu tworzyć jakiegoś jednego wzroca obowiązującego wszystkich, to kwestia mocno indywidualna, trzeba szukać takiego zestawu w którym nam będzie wygodniej, a nie dopasowywać się na siłę do kolarskiej mody czy tego co zalecają "autorytety"
Otóż (to moje doświadczenia), kiedy ubieram coś kompresyjnego (nie wiem jak to fachowo się określa), to termika jest znacznie lepsza (mogę jechać w niższej temperaturze otoczenia, niż gdybym założył coś luźniejszego).
Cytat: sierra w 10 Kwi 2024, 10:08Otóż (to moje doświadczenia), kiedy ubieram coś kompresyjnego (nie wiem jak to fachowo się określa), to termika jest znacznie lepsza (mogę jechać w niższej temperaturze otoczenia, niż gdybym założył coś luźniejszego).Teoria mówi coś zupełnie innego.Im bardziej dopasowany ciuch tym transport ciepła jest lepszy i szybciej się można wychłodzić.U mnie to się potwierdza, zimą w luźnej kurtce zdecydowanie mniej stygnę niż w obcisłej.Podobnie działa np. futro. Które jest cieplejsze od kożucha. Kurtka puchowa też ma za zadanie stworzyć barierę jak w termosie.
co pół godziny siku
Mam takie jedne spodenki. Z szelkami oczywiście. Kupiłem wysyłkowo, bo firmę znam, rozmiarówkę znam, ich wkładkę bardzo lubię. Zajeździłem już 3 pary ich spodenek (bez szelek). Kupiłem więc w ciemno. Spodenki świetne, ale szelki w ogóle na mnie nie pasują. Jakieś takie za krótkie, naciągnięte, niewygodne. Nie da się w tym jeździć. I tak sobie myślę, że chyba zaniosę te spodenki do krawcowej. Niech upitoli te szelki i ładnie obszyje. I chyba tak trzeba będzie robić, jeśli rzeczywiście nie da się już kupić normalnych spodenek.
bike24.com
Michale, czemu nie kupisz sobie takich spodenek https://attiq.net/mezczyzna/1131-2169-meskie-spodenki-kolarskie-cargo-cs-5901891980875.htmlSprawdzona polska firma, bardzo dobra jakość i szybka wysyłka.W zeszłym tygodniu kupiłem u nich takie spodenki (też nie lubię z szelkami).