1. Duże kasety używa się w górach, a wtedy założenie o tym, że częściej używa się mniejsze zębatki traci sens. A skoro ktoś więcej jeździ na małych zębatkach to raczej powinien pomyśleć o zmianie kasety na mniejszą.
2. Zakładanie dużych kaset na pagórki i niziny jest pozbawione sensu.
4. W dużych kasetach lepszej klasy, największe zębatki są wykonywane z aluminium (zmniejszenie wagi), a że w górach jednak te zębatki używa się najczęściej i poddawane są największym obciążeniom (na podjazdach) to i zużywają się najszybciej (potwierdzone w praktyce). Jeżdżenie po płaskim rzeczywiście szybko wytnie jedną z zębatek kasety, bo zwykle tylko ta zębatka jest w użyciu, tylko po co wtedy taka wielka kaseta, o bardzo kiepskim stopniowaniu.
Właśnie to jest bzdura, żebym nie wiem po jakich górach jeździł i jakiej kasety nie używał to zawsze najszybciej padały mi małe zębatki. (...) A teoria, że w górach najczęściej używamy tych małych zębatek - to tylko tak Ci się wydaje, w przeciwieństwie do mnie nie jest jesteś w stanie tego precyzyjnie obliczyć. A ja stosując elektroniczne przerzutki - mam po jeździe statystykę pokazującą co do sekundy czas jaki spędzam na każdym z biegów. (...)
Nie wiem jak można jeździć aby skrajne były wymęczone ..
Natomiast przeciętny użytkownik roweru używa tego biegu sporo rzadziej niż mniejszych zębatek - bo to wynika z układu prędkości. Ten bieg to jest bieg na prędkości 6-7km/h, a na gravelu znacznie częściej jeździ się w zakresie prędkości powiedzmy 17-23km/h - i dlatego zębatki biegi z tego zakresu prędkości są najszybciej zajeżdżane.
U mnie kaseta 11-42 (...) środek najbardziej zużyty, góra jak nowa - dół też w miarę.
W gravelu nie ma sensu stosowanie kaset o tym rozmiarze.
Jak ktoś używa, to potem ma wycięte środkowe zębatki (bo tylko na tych głównie jeździ), a reszta jest prawie nie tknięta. Co zresztą potwierdza przykład Remika
Jak ktoś używa, to potem ma wycięte środkowe zębatki (bo tylko na tych głównie jeździ), a reszta jest prawie nie tknięta. Co zresztą potwierdza przykład Remika:
Co myślicie o napędzie Sram Rival 1 - 1x11 (przód 38- tył 11-42) na początku (gravel jak w temacie) ? Jeździ ktoś taki setup ?
Cytat: remik w 5 Lis 2022, 11:42Co myślicie o napędzie Sram Rival 1 - 1x11 (przód 38- tył 11-42) na początku (gravel jak w temacie) ? Jeździ ktoś taki setup ? Koleżanka ma taką konfigurację w Romecie NYK i jest mega zadowolona
A jak z podjazdami? Z kalkulatora wychodzi 0.90 a to niemało.