A czy ktoś ma porównanie , jeździł na Shimano STI vs dźwignia DoubleTap od Srama - jakie macie preferencje ?
Preferowałbym Campagnolo, ale z tego co czytałem mają krótszy uciąg linki hamulcowej i nie działają dobrze z hamulcami TRP Spyre. W drugiej kolejności wybrałbym Shimano. Używając bar-endów jestem w stanie przerzucać o dowolną liczbę biegów, więc przeklikiwanie o jeden bieg tak jak to jest w SRAM byłby wybitnie irytujące.
SRAM Double Tap zapowiadał się nieźle. Nie zakładałem ich, ale korpus sprawiał dla mnie wrażenie zbyt małego i za mało "głębokiego". Spodziewałem się wygodnej zmiany biegów, ale jak dla mnie łopatki działały gumowato. Do te tego żeby zrzucić bieg też trzeba sięgać głęboko, a zmiana jest zawsze o 1 bieg. Jak dla mnie zdecydowanie gorzej niż przy Shimano. Dodatkowo klamkomanetki SRAM zdają się być bardziej awaryjne.Preferowałbym Campagnolo, ale z tego co czytałem mają krótszy uciąg linki hamulcowej i nie działają dobrze z hamulcami TRP Spyre. W drugiej kolejności wybrałbym Shimano. Używając bar-endów jestem w stanie przerzucać o dowolną liczbę biegów, więc przeklikiwanie o jeden bieg tak jak to jest w SRAM byłby wybitnie irytujące.
Do te tego żeby zrzucić bieg też trzeba sięgać głęboko, a zmiana jest zawsze o 1 bieg. Jak dla mnie zdecydowanie gorzej niż przy Shimano.
To nie jest prawda.W Sramie możesz przerzucić jednym kliknięciem do 3 biegów (w górę) tak samo jak w Shimano, w dół też tak samo o jeden.