Autor Wątek: Idealny napęd do gravela  (Przeczytany 26913 razy)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Odp: Idealny napęd do gravela
« 12 Sie 2022, 10:39 »
Zatem zastanawiam się gdzie popełniam błąd w moim rozumowaniu, bo skoro do jakiejś tam mniej lub bardziej niezwykłej jazdy zdaje się napęd z kasetą powiedzmy 11-46 w zupełności wystarczać, to po diabła są te kasety 10-52?

W mtb na pewno się przyda. Ja tyram całą kasetę 11-42 w górach przy małej tarczy 26. To jak wleci jedna tarcza z przodu 30 lub 32 to te 50 z tyłu będzie w użytku, nie ma innej opcji..

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 12 Sie 2022, 12:14 »
Zatem zastanawiam się gdzie popełniam błąd w moim rozumowaniu, bo skoro do jakiejś tam mniej lub bardziej niezwykłej jazdy zdaje się napęd z kasetą powiedzmy 11-46 w zupełności wystarczać, to po diabła są te kasety 10-52?
A na przykład po to, że jeden waży 60 kg, a drugi 100 kg.
To tak, jakby już na starcie miał bagaż podróżny 40 kg.
Załóż sobie kochany tyle i pokaż ile warte są twoje nóżki. :P
Ale to nie działa tak zerojedynkowo. Przecież ten co waży o 40kg więcej ma dłuższe, z reguły większe i silniejsze mięśnie, które wygenerują większą moc.

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
« 12 Sie 2022, 12:21 »
Oczywiście, że nie działa zero-jedynkowo.
Może też mieć większy brzuch.  ;D

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 12 Sie 2022, 12:25 »
To już sam sobie winien :-)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 12 Sie 2022, 12:26 »
Może też mieć większy brzuch.  ;D

Wtedy odciąża łydy sześciopakiem  8)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2022, 13:13 »
Na MPP? - jasne, że pchałem. ::) Czyli jednak wychodzi na to, że te kasety pięćdziesiąt coś mają sens.

Na wyścigu to jeszcze wiele zależy od profilu trasy. Na MPP np. stosowanie tak szerokiej kasety niekoniecznie ma sens, bo gros trasy jest stosunkowo płaska, gór jest 150-200km, a podjazdów, gdzie potrzeba więcej niż 32/34 zaledwie kilka. Więc zależy co dla nas jest ważniejsze - czy optymalniejsza kadencja na lepiej zestopniowanej kasecie, czy możliwości w górach, których jest sporo mniej.

Natomiast na PGR już sprawa wygląda inaczej - tam raz że jest teren na wielu podjazdach (co oznacza mniejsze prędkości na podjazdach), dwa że większość tych podjazdów zawiera sekcje +10%. I tam typowy sklepowy napęd montowany w gravelach już nie wyrabia, sporo ludzi ze środka stawki dużo pcha, a większość tych z końca pcha niemal każdy podjazd. Właśnie często z powodu braku odpowiednich biegów, to jest główna przewaga jazdy tej imprezy na rowerze MTB, bo ten ma od razu w fabrycznym zestawie bardzo lekkie biegi. Oczywiście bardziej świadomy realiów trasy zawodnik przystosuje w gravelu odpowiednio napęd, też wiele tu zależy od siły zawodnika i tego jak sobie radzi w górach, nie wszyscy potrzebują super-lekkich biegów.

Tak samo jazda z sakwami, czy innymi cięższym bagażem wyprawowym - tu lekkie biegi są kluczowe, zdecydowanie warto mieć minimum poniżej 1:1.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 12 Sie 2022, 13:24 »
A powiedzcie jak się ma deklarowana przez producenta pojemność przerzutki tylnej oraz maksymalna wielkość obsługiwanej koronki do rzeczywistości?
Aktualnie mam napęd taki jak zly-szy przód kompakt 50/34, tył 11-34, 11 rzędów. Nie ukrywam, że na cięższych szosowych podjazdach (powiedzmy tak 12-15%) jadę już trochę siłowo i fajnie byłoby gdyby była opcja jeszcze lżejszego przełożenia - nawet tylko trochę lżejszego. Myślałem, o zmianie kasety na 11-36, tylko że tył mam przerzutkę 105-kę RD-7000 a w niej producent deklaruje pojemność 39 oraz największa obsługiwaną koronkę 34T. Czy bez wielkich zmian da się uzyskać w tym napędzie trochę lżejsze przełożenie?

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 12 Sie 2022, 13:26 »
@Wilk
Pytanie czysto teoretyczne, bo PGR to na razie dla mnie, ze względu na problem z plecami, sfera marzeń - mam gravela z napędem 1x, którego mogę uzbroić w tarczę 38t oval i kasetę 11-46 lub fulla, skok 120mm, napęd też 1x z tarczą 34t oval i kasetą 10-51. Co byłoby optymalniejsze na tą trasę? Gravel jakieś 3kg lżejszy od fulla.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2022, 14:29 »
Myślałem, o zmianie kasety na 11-36, tylko że tył mam przerzutkę 105-kę RD-7000 a w niej producent deklaruje pojemność 39 oraz największa obsługiwaną koronkę 34T. Czy bez wielkich zmian da się uzyskać w tym napędzie trochę lżejsze przełożenie?

Można zamontować przedłużkę haka, wtedy zwiększasz maksymalną obsługiwaną zębatkę. Natomiast pojemności może brakować, ale to jakoś wiele nie przeszkadza, efekt jest taki, że łańcuch może wisieć na 2-3 najcięższych biegach przy małej tarczy z przodu. Ale bez tych biegów można przeżyć, ich odpowiedniki będą na dużej tarczy z przodu.

Pytanie czysto teoretyczne, bo PGR to na razie dla mnie, ze względu na problem z plecami, sfera marzeń - mam gravela z napędem 1x, którego mogę uzbroić w tarczę 38t oval i kasetę 11-46 lub fulla, skok 120mm, napęd też 1x z tarczą 34t oval i kasetą 10-51. Co byłoby optymalniejsze na tą trasę? Gravel jakieś 3kg lżejszy od fulla.

To wszystko zależy od osobistych preferencji. Gravel jest na pewno rowerem wydajniejszym i szybszym na tej trasie, ale kosztem komfortu. Szybciej podjeżdża, szybszy jest na odcinkach asfaltowych (połowa trasy PGR), natomiast przegrywa na zjazdach, bardziej obrywają też dłonie. Czołówka wyścigu zdecydowanie jedzie na gravelach, w ogóle stosunek graveli do MTB to tak na oko jakieś 80-20.

Full to już trochę "overkill" na tę trasę, choć oczywiście też można, niemniej on dodatkowo traci na podjazdach - i waga i bujanie. Też gravel gravelowi nierówny, coraz więcej jest graveli z szerokimi oponami, gdzie wchodzi 50mm, taki rower na zjazdach sprawuje się już całkiem przyzwoicie, choć zawsze prosta kierownica daje na zjeździe przewagę i sporo większą wygodę.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 12 Sie 2022, 16:27 »
To wszystko zależy od osobistych preferencji. Gravel jest na pewno rowerem wydajniejszym i szybszym na tej trasie, ale kosztem komfortu. Szybciej podjeżdża, szybszy jest na odcinkach asfaltowych (połowa trasy PGR), natomiast przegrywa na zjazdach, bardziej obrywają też dłonie. Czołówka wyścigu zdecydowanie jedzie na gravelach, w ogóle stosunek graveli do MTB to tak na oko jakieś 80-20.

Full to już trochę "overkill" na tę trasę, choć oczywiście też można, niemniej on dodatkowo traci na podjazdach - i waga i bujanie. Też gravel gravelowi nierówny, coraz więcej jest graveli z szerokimi oponami, gdzie wchodzi 50mm, taki rower na zjazdach sprawuje się już całkiem przyzwoicie, choć zawsze prosta kierownica daje na zjeździe przewagę i sporo większą wygodę.

To jeśli zdarzy się cos nadzwyczajnego i jednak będę mógł wystartować to będę miał też nad czym myśleć w kwestii wyboru roweru. Z jednej strony lżejszy gravel, do którego mogę włożyć opony 45c, z drugiej wygodny full z możliwością blokady amorów przód/tył. Wtedy już nie buja, może bardzo delikatnie. Na tę chwilę wybrałbym raczej gravela, ale to wszystko póki co teoria. W każdym razie dzięki.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2022, 17:38 »
45mm to już jest sporo, a napęd z kasetą 46T powinien wystarczyć. Osobiście też bym taką opcję wybrał mając wybór z fullem. Ale to jak wspominałem mocno indywidualna sprawa, a każdy ma inne uwarunkowania

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 12 Sie 2022, 17:56 »
A powiedzcie jak się ma deklarowana przez producenta pojemność przerzutki tylnej oraz maksymalna wielkość obsługiwanej koronki do rzeczywistości?
Aktualnie mam napęd taki jak zly-szy przód kompakt 50/34, tył 11-34, 11 rzędów. Nie ukrywam, że na cięższych szosowych podjazdach (powiedzmy tak 12-15%) jadę już trochę siłowo i fajnie byłoby gdyby była opcja jeszcze lżejszego przełożenia - nawet tylko trochę lżejszego. Myślałem, o zmianie kasety na 11-36, tylko że tył mam przerzutkę 105-kę RD-7000 a w niej producent deklaruje pojemność 39 oraz największa obsługiwaną koronkę 34T. Czy bez wielkich zmian da się uzyskać w tym napędzie trochę lżejsze przełożenie?

Internet donoszą, że niemal każda ogarniającą 34z ogarnie także i 36z. Też rozważam kasetę 36z z przerzutką 34z.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 12 Sie 2022, 18:11 »

Używam podobnej konfiguracji, przerzutka z max 34T obsługuje też 36T (2 przerzutki tak mam skonfigurowane).
W przedłużany hak bym sie nie pchal, zbyt odsuwa kółeczko przerzutki od kasety.

Natomiast jest inny problem, z długością łańucha. Mam przednią tarcze 52T i aby mi łańcuch obsłużył 36T z tyłu, musiałem go wydłużyć z 114og. do 118og.
Mam ramę trekkingowwa, ma dłuższy wideł tylny, to i dłuższy łańcuch potrzebny.
W twoim przypadku, jeśli to szosówka, może starczy  łańcuch 114og.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 12 Sie 2022, 19:49 »
Dzięki Sinuche
Jeżdżę na szosówkce Fuji sportif 1.3. Łańcuch mam aktualnie założony bodajże 108 lub 110 ogniw. Jak sądzisz czy przy zmianie kasety na 36t trzeba będzie go wydłużyć

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 12 Sie 2022, 20:45 »
Nie potrafię obliczyć o ile "skróci" się łańcuch na zębatce 36T :)
Ale 2 zęby to nie jest dużo, zwykle jest zapas długości łańcucha, powinno działać.
Ja zwiekszałem zębatki z 28 na 36T, tu już trzeba byo wydłużyć łańcuch.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum