Dzięki SinucheJeżdżę na szosówkce Fuji sportif 1.3. Łańcuch mam aktualnie założony bodajże 108 lub 110 ogniw. Jak sądzisz czy przy zmianie kasety na 36t trzeba będzie go wydłużyć
Przecież w układach wielotarczowych z przodu nie jeździ się na skrajnie skosowanych przełożeniach.
Dupa, nie jeździec jak ma się wykręcone godziny a i tak wciąż się nie umie patrzeć w przód, czytać drogi i zawczasu pedałować bez przekosów. To taki odpowiednik jak czasem słyszy się samochód kiedy rusza z miejsca, albo wrzuca bieg i kręci te obroty do jakichś ogromnych wartości, a przełożenia nie zmieni, bo nie ma wprawy w wydajnym posługiwaniu się skrzynią.
Dupa (...)
Cytat: Siara_iwj w 14 Sie 2022, 10:02Dupa (...) Boli?
I tutaj jest problem. Inna jest filozofia jazdy turystycznej a inna wyczynowej. Mam powracające przeknanie, że niektóre rady, teorie, mogą wyrządzać więcej szkody niż pożytku w odniesieniu do osób, które chcą jeździć turystycznie, rekreacyjnie. Generalnie bez rywalizacji. To nie jest tak, że rozwiązania, sprzęt, schematy z ultra są dobre w turystyce. Mam taką refleksję często, że osoba nie mająca doświadczenia turystycznego po lekturze forum, może być skierowana na manowce.
Dokładnie, zwykłe bajki. W kasetach 12x zjeżdżają się najszybciej mniejsze zębatki, zresztą jak w każdej kasecie. Im większa zębatka tym mniej obrotów robi, tym mniej każdy ząbek pracuje. Natomiast w tych mniejszych raz, że zęby pracują częściej, a dwa - że tych zębatek używa się najczęściej.
Myślałem, o zmianie kasety na 11-36, tylko że tył mam przerzutkę 105-kę RD-7000 a w niej producent deklaruje pojemność 39 oraz największa obsługiwaną koronkę 34T. Czy bez wielkich zmian da się uzyskać w tym napędzie trochę lżejsze przełożenie?
Spróbuję najpierw tak jak sugerujesz bez zmiany długości lancucha