Autor Wątek: Tydzień na Lofotach  (Przeczytany 7002 razy)

Offline Mężczyzna Rabarbar

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 18.03.2012
Odp: Tydzień na Lofotach
« 13 Wrz 2022, 13:37 »
Super trasa, mam Lofoty już od kilku lat w planach :) Jak wygląda sprawa przepraw promowych, trzeba coś rezerwować wcześniej? Jakie koszty mniej więcej?

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Ząbki
  • Na forum od: 11.03.2013
« 14 Wrz 2022, 10:35 »
Za promy nie płaciliśmy nic - nawet ten do Bodø ;) Rezerwacji również nie trzeba robić, rowerzysta traktowany jest jak pieszy.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 14 Wrz 2022, 15:16 »
Dzięki za relację - Lofoty są na mojej liście do odwiedzenia. Teraz wiem, że łatwo mogę tam dolecieć ;). Gaz kupowaliście na stacji? Te promy tak kilka razy dziennie pływają, czy raz dziennie i dobrze sobie wcześniej sprawdzić rozkład? Super zdjęcia :)!

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 14 Wrz 2022, 18:55 »
Za promy nie płaciliśmy nic - nawet ten do Bodø

Serio? Byłem w Norwegii lata świetlne temu i napływałem się promami bez umiaru. Wszystkie były płatne. Rowerzysta płacił jak za pieszego, ale płacił. Zmieniło się?

« 15 Wrz 2022, 13:32 »
Też się zdziwiliśmy, bo nastawiliśmy się na płacenie. Na pierwszym jakim płynęliśmy, upewniałem się u obsługi i potwierdzili, że piesi i rowery płyną za free.
EDIT możliwe, że za promy na północy nie trzeba płacić, za te na południu kraju już tak.

Gaz kupowaliście na stacji? Te promy tak kilka razy dziennie pływają, czy raz dziennie i dobrze sobie wcześniej sprawdzić rozkład? Super zdjęcia :)!

Kartusze są na stacjach, ale nie na każdych. Na tej najbliżej lotniska były. Co do promów, to rozkłady w sieci są i są aktualizowane co sezon, ale pływały na tyle często, że nie podporządkowywaliśmy jazdy pod rozkład - chyba że w okolicę jakiegoś promu mieliśmy dotrzeć późno wieczorem. Najdłużej czekaliśmy nieco ponad godzinkę.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Wrz 2022, 13:44 »
bodo-moskenes było płatne na bank. Jak na standardy norweskie niedużo.
Jak ktoś robił trasę 17'kę (na południe od Bodo), to tam tych promów jest w cholerę i ciut ciut, a to już finansowo bolało.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Wrz 2022, 16:08 »
bodo-moskenes było płatne na bank.
To też pamiętam, 2 razy tam płynąłem i była opłata i to największa ze wszystkich promów, bo i prom najdłuższy.

Natomiast było kilka krótszych promów na których rowerzyści płynęli za darmo, więc niewykluczone, że obecnie się to zmieniło i w ramach modnych proekologicznych rozwiązań rowery są za darmo i na długim promie na Lofoty, to byłoby fajne rozwiązanie, bo rzeczywiście przy jeździe całej "17", a tym bardziej łącznie z fiordami to już cenowo trochę boli.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 16 Wrz 2022, 09:51 »
Ach, ile pięknych zdjęć w galerii! Ożywiły wspomnienia z Lofotów, od których zaczęłam podróż rowerową przez Norwegię 12 lat temu. Mam nadzieję, że uda mi się tam wrócić, te krajobrazy się nie nudzą. Miło słyszeć, że znieśli opłaty za promy dla pieszych i rowerzystów.

PS Pisałeś o deszczu i wietrze w pierwszych dniach, a na zdjęciach same piękne wschody/zachody :)

« 19 Paź 2022, 17:18 »
Jak leje to często nie mam ochoty wyciągać aparatu - a szkoda, bo fajne kadry można wtedy złapać.
Tymczasem ogarnąłem trochę ruchomych obrazków, na razie w skróconej formie:

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Paź 2022, 08:15 »
fajne! tylko kapryśna ta pogoda, ale i tak bym pojechał.

« 22 Kwi 2023, 18:18 »

Dość późno, ale ogarnąłem w końcu całość. Zapraszam :)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 22 Kwi 2023, 19:12 »
Noo, ładny filmik :D
Świetnie oddaje atmosferę jazdy na rowerze po dalekiej północy Norwegii. Fajnie się oglądało, tym bardziej, że mogłem sobie przypomnieć własne podróżowanie po tamtych rejonach :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 22 Kwi 2023, 19:14 »
Ło Panie, ten worek na plecach to w ramach codziennego masochizmu wiozłeś?  :icon_redface:
BTW. obsługiwałeś drona podczas jazdy, czy włączyłeś coś w stylu 'Follow me'?

Nie byłem tam, ale po obejrzeniu video, przynajmniej wiem, że wiele nie tracę (widokowo)

« 22 Kwi 2023, 20:10 »
Ten worek jest bardzo praktyczny, zwykle lądowało tam coś bardzo lekkiego i niewielkiego, jak np. przeciwdeszczówka - żeby nie wyciągać jej z sakwy i za pięć minut chować. W dodatku grzało w plecki  8) Drona ustawiałem coś na zasadzie follow me - ustawiałem obszar, nad którym ma robić okręg i jazda. Samego follow me nie mam tak dobrze opanowanego, żeby bez stresu go używać.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 23 Kwi 2023, 22:10 »
Dobrze się oglądało. Piękne miejsca.
Nie byłem tam, ale po obejrzeniu video, przynajmniej wiem, że wiele nie tracę (widokowo)
Jak będziesz to zmienisz zdanie  :)

Tagi: norwegia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum