Autor Wątek: Ortlieb Frame-pack Top Tube - czy mam pecha?  (Przeczytany 4158 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Cześć, rozważam zakup torby pod ramę marki Ortlieb, w większej, 4 litrowej wersji, o długości 50 cm. Chodzi o tą Frame-Pack Toptube lub o tą Frame-Pack RC Toptube. Chciałbym w niej przewozić stelaż namiotu Naturehike Cloud up 3, który ma długość 45 cm plus zwinięta sypialnia (zakładam, że nie dopcham tam już tropiku). Ze zdjęć wnioskuję, że w tej pierwszej wersji z suwakiem, otwór może mieć mniej niż 45

Po otwarciu realna długość otworu z suwakiem to 36 cm. Na zakładkę wejdzie coś o długości max 40 cm, więc do Twojego zastosowania odpada.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Rozumiem, że piszesz o tej z suwakiem?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna byczys

Rozumiem, że piszesz o tej z suwakiem?

Tak, doprecyzowałem w tym czasie co Ty dopytałeś, bo też zauważyłem, że to nie jest jasne :)

Offline Mężczyzna Felek

Dziękuję Panowie, nie pozostało mi nic innego jak dokonać zakupu i sprawdzić jak z tą pakownością będzie jeżeli chodzi o maszty i sypialnię do namiotu.

U żony też podepnę by zweryfikować, czy nie obciera kolanami. Przy braku problemów, będą to idealne prezenty pod choinkę  ;)

Offline Mężczyzna Felek

Zakupione i przymierzone. Na pierwszy rzut oka torba wygląda porządnie, nie odstaje od innych akcesoriów tej marki. Trochę trwało zanim udało mi się ją prawidłowo założyć. Są dwa sposoby montażu w zależności od grubości, górnej rury. U mnie ma ona małą średnicę, przez co sporo materiału zostaje jakby "luzem". Ostatecznie dało się to jakoś zawinąć i za drugim razem przyczepiłem ją w 2 minuty.

Najważniejsza sprawa to pojemność i szeroki dostęp do środka. Udało mi się w niej umieścić stelaż, sypialnię i śledzie od namiotu NatureHike Cloud Up 3. Można powiedzieć, że na długość dla takiego zestawu jest na styk. Na grubość pewnie mógłbym tam dopchać jeszcze tropik gdybym go solidnie zwinął, ale na tym nie specjalnie mi już zależy, tym bardziej że tę część namiotu często suszymy do końca przed odjazdem.

Jeżdżę w ubraniach cywilnych i na wysokości kolan nie ma problemu z obcieraniem o torbę. Przy udach jest na styk, to znaczy co jakiś czas zahaczałem o gumkę, ale przy dokładnym ułożeniu materiału w tym miejscu jest ok. I to na razie na tyle, dłuższy test może w przyszły weekend, albo za tydzień.

Generalnie produkt sobie zostawiam. Nawet jak nie będę go zabierał na wycieczki solo, to na rodzinne wyprawy w sam raz by pochować część namiotów, dzięki czemu będę mógł odciążyć przód roweru.

Sakiewka z powodzeniem powinna pomieścić w całości namiot 2 osobowy (z tych lekkich), na upartego zmieści się i 3 osobowy. No i faktycznie jak już wcześniej pisano. Dostęp do wnętra nie jest tak prosty jak przy torbie z suwakiem, ale za to można tu umieścić na prawdę szeroki pakunek. Więc jest to idealne rozwiązanie do przewożenia namiotu.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Nie szkoda takiej torby (w sensie łatwości dostępu do wnętrza, wodoszczelności, umiejscowienia na rowerze, itp.) na wożenie namiotu?

Offline Mężczyzna Felek

Przy naszym typie turystyki to w zasadzie nie ma znaczenia. W ciągu dnia praktycznie nie korzystamy z rzeczy znajdujących się w sakwach. Wyjątek to sprzęt kąpielowy (ręczniki, bojki itp), które jadą w sakwie. Jedzenie i płaszcze są w tylnej torbie Rack Pack u Oli i Marysi.

Ja chciałem pozbyć się namiotu z przedniego, górnego bagażnika i to się udało. Jedna trójka Naturehike pójdzie właśnie do tej nowej torby, a trójka dziewczyn Forclaz MT500 na tył w miejsce NH. Przednia półka będzie awaryjna. Do tej pory miałem tam 4 kg (a w sumie na przedzie około 18 kg), teraz będzie 14 kg.

Offline Mężczyzna byczys

Też sporo czasu mi zeszło, zanim udało mi się tę torbę poprawnie zamontować na cienkiej rurze. Tym bardziej, że wyrzuciłem instrukcję :)

Niech dobrze służy  :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Nie szkoda takiej torby (w sensie łatwości dostępu do wnętrza, wodoszczelności, umiejscowienia na rowerze, itp.) na wożenie namiotu?

No właśnie to jest torba pomyślana bardziej na rzeczy do których potrzeba częstego dostępu na trasie, bo z całego ekwipunku bikepackingowego to do tej torby jest najlepszy dostęp. Ale to też nie każdy musi tego w taki sposób wykorzystywać, w przypadku Felka to i tak nie jest element systemu bikepackingowego, tylko dodatek do sakw.

Ale normalnie to ludzie używają tej torby raczej do rzeczy typu narzędzia, elektornika, przekąski na trasie, czyli tych rzeczy, do których się częściej zagląda.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Ja w torbie w ramie roweru (full) wożę wodę 1,5 litra, tabletki izostaru, pompkę do amortyzatorów, zapasowe szprychy i długie zipy oraz kilka batonów białkowych. Woda dzięki temu nie ma dostępu światła i nie nabiera dziwnego smaku czy zapachu. Ale do fulla jest inna torba, Revelate Designs Full Suspension EcoPac, której chyba już nie produkują, ale jest jeszcze w sklepach.

Rzeczy na bieżąco mam w torbie Accessory-Pack oraz Handlebar-Pack Ortlieba. Właśnie, niedawno kupowałem nowy zestaw toreb Ortlieba i te dwie rzeczy zostały całkowicie spierdolone. Nie radzę ich kupować, wybrać inną firmę. W torbie Accessory-Pack dołożyli haczyki przy metalowych zaczepach, co powoduje, że odpinanie torby potrafi trwać 10-15 minut jak się pasek zroluje. A roluje się często. W torbie Handlebar-Pack zaś zepsuto paski mocujące w ten sposób, że są teraz plastikowe zatrzaski zamiast metalowych zaczepów (czyli rzecz, która na mrozie po prostu pęknie), no i paski mocujące są luźne, a wcześniej były przytwierdzone na stałe, można było trzymać za nie torbę i mocować. Teraz niedasię torby zamocować w łatwy sposób.
« Ostatnia zmiana: 12 Lis 2024, 12:34 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Warto tu dodać, że mocowania toreb Frame-Pack też zmieniono i też są to zmiany na gorsze. Mam starszą torbę w trójkąt Ortlieba, tę większą - i tam mocowanie jest na klasyczne rzepy. A w nowej torbie, właśnie tej, którą kupił Felek już dali nowe mocowanie na nowego typu dziwaczne, regulowane rzepy, przez co torbę zakłada się sporo gorzej niż starą wersję

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Warto tu dodać, że mocowania toreb Frame-Pack też zmieniono i też są to zmiany na gorsze. Mam starszą torbę w trójkąt Ortlieba, tę większą - i tam mocowanie jest na klasyczne rzepy. A w nowej torbie, właśnie tej, którą kupił Felek już dali nowe mocowanie na nowego typu dziwaczne, regulowane rzepy, przez co torbę zakłada się sporo gorzej niż starą wersję
No tak, ale Frame-Pack zdejmujesz raczej rzadko, zaś Accessory-Pack ja zdejmuję co każdy biwak, bo tam mam najbardziej podręczne rzeczy.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
No tak, ale Frame-Pack zdejmujesz raczej rzadko, zaś Accessory-Pack ja zdejmuję co każdy biwak, bo tam mam najbardziej podręczne rzeczy.

I dlatego ja wolę podręczne rzeczy trzymać w torbie na ramę. Accessory Pack to kolejna dodatkowa torba, dla mnie zbędna, bo tak się pakuję by zmieścić się w zestawie 3 podstawowych toreb. Do tego unikam nadmiernego obciążania przodu, bo to pogarsza trakcję roweru, jak mam potrzebę wiezienia większego bagażu to wolę go dorzucić na tył. 

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Prewencyjnie napisałem do Ortlieba w Warszawie i już w drodze jest nowa torba. Bez zbędnych dialogów. Szanuję takie podejście.

Wiem, że to było dawno, ale możesz podać namiar?*
U mnie w sztywnej podsiodłówce Ortlieba pękło mocowanie do sztycy (lata temu) i jakoś nie mogłem się zebrać, żeby ją wysłać do Niemiec, a nie wiedziałem, że można do Polski... ::) A przydałaby się na wycieczki szosówką czy fullem przy chłodniejszej pogodzie, żeby wziąć ciucha na zjazdy i jakieś żryć ;)

*A może po prostu info@bikeman.pl?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna byczys

*A może po prostu info@bikeman.pl?

Tak jest  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat