Autor Wątek: 10 x Ironman  (Przeczytany 433978 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: 10 x Ironman
« 29 Mar 2024, 00:26 »
Btw. byłem parę razy na różnych triatlonach. Wcale nie dziwię się, że sponsorzy w to inwestują i chcą mieć Karasia na podium. Tam są ogromne pieniądze do wyjęcia z tego sportu.
Powiem ze swojego, prowincjonalnego podwórka, ze zdarzeń w których uczestniczyłem i uczestniczę.
Mamy w EPA=Pabianice półmaraton. Kiedyś był - międzynarodowy. Były nagrody finansowe. Czy duże? Powiedzmy, +/- jedna pensja średnia krajowa. Za 1 miejsce. Do oceny, czy dużo czy mało, tak było celowane. Zjeżdżały się "gwiazdy", ogólnie z E. Wygrywali z naszą lokalną czołówką mocnych amatorów.
I teraz jestem w pułapce, bo dożo klepania w klawiaturę, żeby wytłumaczyć nasz tok myślenia. Ale uwierzcie, ze zastanawiał się nad tym zespół wielodyscyplinarny życiowo. Doszliśmy jednak do przekonania, ze Ci biegacze oszukują. Analizowaliśmy ich starty i wyniki. To bardzo długi proces, i nie mam ochoty przyklepywać na klawiaturze, dosłownie dziesiątek godzin dywagacji i ocen subiektywnych, bo twardymi danymi nie dysponowaliśmy. Teraz na nagrody idzie podobnie (czyli, ile uda się załatwić), ale w formule rozproszonej. Mamy lokalne święto biegania.
My, organizatorzy, uważamy, ze jest lepiej. Normalniej, uczciwiej. I odbiór lokalnego społeczeństwa też jest pozytywny. Nikt nie tęskni za "wyczynem". Świetnie się bawimy. Czy jednak nikt nie oszukuje? Nie wiadomo tak na prawdę.

Ale nie w tym sensie, że nagrody etc. tu chodzi o to co ci amatorzy kupią wokół tego. Pływanie(pianki, czepki, okularki), Rower, Bieganie, ciuchy(na lato, na zimę), suplementy, garminy, trenażery. Wpisowe też na triatlonach tanie nie jest. No i marki, które do tych w większości zamożnych ludzi uprawiających triatlon i lubiących wydawać pieniądze chcą dotrzeć. No bo czym jeździ Karaś? Trekiem i Cuprą, proste, a w co się ubiera? Na pewno w coś dobrego na co ich stać.

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Mar 2024, 10:04 »
Lance oszukiwał znacznie delikatniej, zyskiwał teoretycznie znacznie mniej na dopingu, a i tak zabrali mu wszystkie tytuły Tour de France. Jakby porównać koksowanie Armstronga do Karasia w skali narkotykowej, to ten pierwszy palił skręta z marychy, a ten drugi brał heroinę.
Lance przez lata używał EPO, więc teorie że to było delikatne oszukiwanie przy tym co robi Karaś są mocno wątpliwe. To inny sport i nie ma co tego porównywać, to doping krwi jest najskuteczniejszym dopingiem kolarskim, a nie testosteron. Co widać najlepiej po tym na czym zawodnicy wpadają i kosztach, doping krwi to już kosztuje parę tys miesięcznie, przynajmniej tak twierdzą znawcy tematu.

Więc nie mieszaj tu różnych systemów walutowych, triathlonu z kolarstwem bo to zupełnie inne rywalizacje. Podobnie jak i systemy dopingowania, zawodowcy jak Lance stosujący doping mieli za sobą profesjonalne zaplecze medyczne i świetnych lekarzy sportowych dajacych im to co naprawdę skuteczne oraz know-how jak stosować doping by zminimalizować ryzyko wpadki. A Karaś widać że bierze na własną rękę, chociażby po tym jak bardzo głupio wpada i to na jakich środkach. Skoro mając 1-2 imprezy w roku i tylko na nich testy dopingowe wpada to najlepiej pokazuje czystą amatorkę w tym zakresie, koksuje się jak karki na siłowniach.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2024, 10:31 Wilk »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Mar 2024, 12:17 »
koksuje się jak karki na siłowniach.
Na siłowniach? Przecież tam nie ma zawodów?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 29 Mar 2024, 12:39 »
Na siłowniach? Przecież tam nie ma zawodów?
Przecież na zawodach kulturystycznych nie ma kontroli antydopingowej. Raz zrobili na Mr Olympia w 1990 roku i była z tego wielka afera, że po co to komu, bo na sucho nic nie urośnie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Mar 2024, 13:54 »
Na WP jest artykuł, w którym jest omawiana ekspertyza pani profesor, biegłego sądowego, z której wynika, ze ślady substancji jakie były wykryte w Brazylii mogą się utrzymywać wiele miesięcy, a nie 30 dni. Ogólna wymowa jest taka, ze Karaś jest obecnie niewinny, bo to jest pozostałość tamtych złych czasów.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• niech tak się stanie
« 29 Mar 2024, 14:18 »
Ogólna wymowa jest taka, ze Karaś jest obecnie niewinny, bo to jest pozostałość tamtych złych czasów.
A świstak na to, że między jednym a drugim badaniem meldonium magicznie zamienił się w klomifen  :lol:

Ponadto w opinii jest jak wół napisane, że owszem, można je wykryć po wielu miesiącach, jeśli dawka była duża i przyjmowana systematycznie ... Nie wiem, czy sobie bardzo pomógł tą opinią  ;D

« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2024, 14:28 podjazdy »

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 29 Mar 2024, 14:37 »
Karaś to taki, miejski leszcz, który psuje opinię sportu AMEN!
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 29 Mar 2024, 14:47 »
Karaś to taki, miejski leszcz, który psuje opinię sportu AMEN!

Ta, bo 10 ironmanów to na samym koksie robi. Wypija elektrolit i same mu nóżki biegną. Nie przesadzajmy.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 5 Lut 2025, 22:50 »
Pierwsze 5 minut

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

• niech tak się stanie
« 5 Lut 2025, 23:27 »
Pierwsze 5 minut
Nic nowego, te 5 minut miernej treści i tytuł to tzw. klikbajt, przynęta dla dalszej części. Tej od 5 minuty. Coś jak stelaże dla reklam na portalach typu onet, gazeta itd. Nie warto oglądać, bo nabijacie kasę komuś, kto żeruje na kliknięciach.

Co ciekawe, wbrew prezentowanej treści, Karaś od początku twierdził, że sam zażądał kontroli, żeby ewentualny rekord był uznany, bo bez kontroli nie ma rekordu. Czy w tym filmie jest o tym po słynnej piątej minucie? Wątpię.

Twierdzenie Karasia o wystąpieniu o kontrolę na własny koszt wydaje się być zgodne z prawdą, więc w filmie jest kłamstwo, a w zasadzie oszczerstwo, że nie spodziewał się kontroli. Spodziewał, bo ją zamówił i za nią zapłacił kasę.

Co do Karasia, to sama kwestia wystąpienia o badanie zyskałaby nagrodę fair play, gdyby nie wynik owego badania, moim zdaniem nie do obrony. Wskazuje na zarządzanie gospodarką hormonalną po zakończeniu cyklu sterydowego oraz wykonanie owego cyklu. Strzał z dubeltówki, więc nie ma żadnych wątpliwości. 8 lat dyskwalifikacji przy takiej recydywie to uczciwy wyrok. Nie wiem jak zamierza go bronić, ale urok osobisty może nie wystarczyć  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum