Autor Wątek: 10 x Ironman  (Przeczytany 429832 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: 10 x Ironman
« 29 Mar 2024, 00:26 »
Btw. byłem parę razy na różnych triatlonach. Wcale nie dziwię się, że sponsorzy w to inwestują i chcą mieć Karasia na podium. Tam są ogromne pieniądze do wyjęcia z tego sportu.
Powiem ze swojego, prowincjonalnego podwórka, ze zdarzeń w których uczestniczyłem i uczestniczę.
Mamy w EPA=Pabianice półmaraton. Kiedyś był - międzynarodowy. Były nagrody finansowe. Czy duże? Powiedzmy, +/- jedna pensja średnia krajowa. Za 1 miejsce. Do oceny, czy dużo czy mało, tak było celowane. Zjeżdżały się "gwiazdy", ogólnie z E. Wygrywali z naszą lokalną czołówką mocnych amatorów.
I teraz jestem w pułapce, bo dożo klepania w klawiaturę, żeby wytłumaczyć nasz tok myślenia. Ale uwierzcie, ze zastanawiał się nad tym zespół wielodyscyplinarny życiowo. Doszliśmy jednak do przekonania, ze Ci biegacze oszukują. Analizowaliśmy ich starty i wyniki. To bardzo długi proces, i nie mam ochoty przyklepywać na klawiaturze, dosłownie dziesiątek godzin dywagacji i ocen subiektywnych, bo twardymi danymi nie dysponowaliśmy. Teraz na nagrody idzie podobnie (czyli, ile uda się załatwić), ale w formule rozproszonej. Mamy lokalne święto biegania.
My, organizatorzy, uważamy, ze jest lepiej. Normalniej, uczciwiej. I odbiór lokalnego społeczeństwa też jest pozytywny. Nikt nie tęskni za "wyczynem". Świetnie się bawimy. Czy jednak nikt nie oszukuje? Nie wiadomo tak na prawdę.

Ale nie w tym sensie, że nagrody etc. tu chodzi o to co ci amatorzy kupią wokół tego. Pływanie(pianki, czepki, okularki), Rower, Bieganie, ciuchy(na lato, na zimę), suplementy, garminy, trenażery. Wpisowe też na triatlonach tanie nie jest. No i marki, które do tych w większości zamożnych ludzi uprawiających triatlon i lubiących wydawać pieniądze chcą dotrzeć. No bo czym jeździ Karaś? Trekiem i Cuprą, proste, a w co się ubiera? Na pewno w coś dobrego na co ich stać.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Mar 2024, 10:04 »
Lance oszukiwał znacznie delikatniej, zyskiwał teoretycznie znacznie mniej na dopingu, a i tak zabrali mu wszystkie tytuły Tour de France. Jakby porównać koksowanie Armstronga do Karasia w skali narkotykowej, to ten pierwszy palił skręta z marychy, a ten drugi brał heroinę.
Lance przez lata używał EPO, więc teorie że to było delikatne oszukiwanie przy tym co robi Karaś są mocno wątpliwe. To inny sport i nie ma co tego porównywać, to doping krwi jest najskuteczniejszym dopingiem kolarskim, a nie testosteron. Co widać najlepiej po tym na czym zawodnicy wpadają i kosztach, doping krwi to już kosztuje parę tys miesięcznie, przynajmniej tak twierdzą znawcy tematu.

Więc nie mieszaj tu różnych systemów walutowych, triathlonu z kolarstwem bo to zupełnie inne rywalizacje. Podobnie jak i systemy dopingowania, zawodowcy jak Lance stosujący doping mieli za sobą profesjonalne zaplecze medyczne i świetnych lekarzy sportowych dajacych im to co naprawdę skuteczne oraz know-how jak stosować doping by zminimalizować ryzyko wpadki. A Karaś widać że bierze na własną rękę, chociażby po tym jak bardzo głupio wpada i to na jakich środkach. Skoro mając 1-2 imprezy w roku i tylko na nich testy dopingowe wpada to najlepiej pokazuje czystą amatorkę w tym zakresie, koksuje się jak karki na siłowniach.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2024, 10:31 Wilk »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Mar 2024, 12:17 »
koksuje się jak karki na siłowniach.
Na siłowniach? Przecież tam nie ma zawodów?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 29 Mar 2024, 12:39 »
Na siłowniach? Przecież tam nie ma zawodów?
Przecież na zawodach kulturystycznych nie ma kontroli antydopingowej. Raz zrobili na Mr Olympia w 1990 roku i była z tego wielka afera, że po co to komu, bo na sucho nic nie urośnie.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 29 Mar 2024, 13:54 »
Na WP jest artykuł, w którym jest omawiana ekspertyza pani profesor, biegłego sądowego, z której wynika, ze ślady substancji jakie były wykryte w Brazylii mogą się utrzymywać wiele miesięcy, a nie 30 dni. Ogólna wymowa jest taka, ze Karaś jest obecnie niewinny, bo to jest pozostałość tamtych złych czasów.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 29 Mar 2024, 14:18 »
Ogólna wymowa jest taka, ze Karaś jest obecnie niewinny, bo to jest pozostałość tamtych złych czasów.
A świstak na to, że między jednym a drugim badaniem meldonium magicznie zamienił się w klomifen  :lol:

Ponadto w opinii jest jak wół napisane, że owszem, można je wykryć po wielu miesiącach, jeśli dawka była duża i przyjmowana systematycznie ... Nie wiem, czy sobie bardzo pomógł tą opinią  ;D

« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2024, 14:28 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 29 Mar 2024, 14:37 »
Karaś to taki, miejski leszcz, który psuje opinię sportu AMEN!
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 29 Mar 2024, 14:47 »
Karaś to taki, miejski leszcz, który psuje opinię sportu AMEN!

Ta, bo 10 ironmanów to na samym koksie robi. Wypija elektrolit i same mu nóżki biegną. Nie przesadzajmy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum