Autor Wątek: Wymiana stelaża na aluminiowy  (Przeczytany 11639 razy)

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
Wymiana stelaża na aluminiowy
« 18 Sie 2022, 16:40 »
Dzień dobry
Zabieram się za składanie ekwipunku na przyszły rok.
Kilka rzeczy mam, niektóre wymagają wymiany inne powinny wystarczyć, ale do rzeczy...

Kupiłem kilka lat temu od kolegi namiot HiMountain Biker, zanim go odkupiłem miałem okazję przejechać się z tym znajomym na 3 dniową wycieczkę. Bardzo fajny, z dużym przedsionkiem, aczkolwiek trochę waży... całość wówczas rozłożyliśmy na dwa rowery (kolega sam zresztą wcześniej tak robił).
Czytałem że można stelaże wymieniać na alumioniowe. Z tego co patrzyłem ten namiot jest już chyba nie produkowany, więc zapewne stelaż alu też niedostępny.
Pytanie - czy można go zastąpić jakimś innym? Innego namiotu
Czy zostaje tylko jakaś samoróbka itp
Zapewne musiałbym zmierzyć długość i średnice kijków, coś jeszcze?
Co prawda od tego czasu przeleżał na strychu i był nieużywany, ale pamiętam go jako bardzo fajny i wygodny (mega przedsionek) i nie ukrywam, że nie musiałbym szukać nowego namiotu.
Pozdrawiam serdecznie

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Wymiana stelaża na aluminiowy
« 18 Sie 2022, 16:49 »
Marabut robi albo robił stelaże na zamówienie, z tego co pamiętam to za dwa czterometrowe pałąki zapłaciłem 200 zł. Wybiera się średnicę i długość segmentów.

Można też zamówić DAC za granicą, są lepsze i lżejsze, ale cena to około dwa razy tyle.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 18 Sie 2022, 18:14 »
Kupiłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/aluminiowe-palaki-namiotowe-8-5mm-11palakow-2szt-12271865454
można nawet poszukać stelaża o innej długości segmentów (o ile ma to znaczenie).

Chiński, cena atrakcyjna, użytkuję już 2 rok, ok. 50 rozbić. Nie mam zastrzeżeń.
Długość można sobie dopasować skracając/odejmując element stelaża.
Zresztą długośc nie musi być taka sama co do milimetra, odchyłki w cm sa tolerowane.
« Ostatnia zmiana: 18 Sie 2022, 18:22 sinuche »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Sie 2022, 20:22 »
Tak jak koledzy piszą.
Gumka jest wymienna, wystarczy odwiązać i masz każdy kawałek osobno.
To są rurki z lekkiego stopu, bez probkemu skrócisz jedną i zmontujesz nowy element o takiej długości jak potrzebujesz.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Sie 2022, 20:25 »
Wejdź na Ali, znajdź stelaż aluminiowy o zbliżonej długości, kilka centymetrów nie ma znaczenia, kup, i zapomnij temat. Tak zrobiłem przy FN Sierra 2 i hula już wiele lat

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Belfer

« 18 Sie 2022, 21:00 »
Dzięki bardzo za pomoc, cieszę się że jest taka opcja:)
jak jeszcze szpilki alu załatwię to już wogóle pięknie :-D
Jutro go wyciągnę i pomierzę
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Belfer

« 28 Mar 2023, 11:58 »
Tak więc, zamówiłem stelaż  alu  z chin. Długość ok jednego pałąka to ok 440cm gdzie oryginalny ma 410. Bawić się w skracanie czy te 15 cm z każdej strony stworzy problem? (chociaż sawsze to parę gram mniej ;) )

Zobaczymy czy gra będzie tego warta , sam stelaż oryginalny ( trzy pałąki  i szpilki) waży 1885g aluminiowy ok 900g (trzy sztuki) i szpilki coś ok. 150-200g, zrobię sam z kątownika alu

Ogólnie kloc jest to straszny, jeśli moja waga nie przekłamuje to oryginał waży 4990g ( 3100g sam tropik i sypialnia, więc po odchudzeniu ok 4kg  ::)
Aczkolwiek jest on duży i wygodny 8), się zobaczy  :D

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 28 Mar 2023, 12:03 »
Pewnie zależy od konstrukcji namiotu, ale raczej trzeba skrócić. Nawet jak uda się postawić to mogą być za duże naprężenia materiału tropiku czy sypialni.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 28 Mar 2023, 12:16 »
Tak więc, zamówiłem stelaż  alu  z chin. Długość ok jednego pałąka to ok 440cm gdzie oryginalny ma 410. Bawić się w skracanie czy te 15 cm z każdej strony stworzy problem?
Nie pytaj, tylko rozstaw namiot i sprawdź.
Może nie być problemu, ale może być tak że w ogóle nie dasz rady postawić namiotu bez skrócenia (osobiście na to bym stawiał, ale to tylko moje zgadywanie)

Offline Mężczyzna Belfer

« 28 Mar 2023, 12:47 »
Pewnie zależy od konstrukcji namiotu, ale raczej trzeba skrócić. Nawet jak uda się postawić to mogą być za duże naprężenia materiału tropiku czy sypialni.

Ok, rozumiem, wyjdzie w praktyce.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 28 Mar 2023, 13:37 »
Ogólnie kloc jest to straszny, jeśli moja waga nie przekłamuje to oryginał waży 4990g ( 3100g sam tropik i sypialnia, więc po odchudzeniu ok 4kg  ::)
Ta inwestycja to trochę jak robienie podwójnego wydechu i zakładanie spojlera do Seicento. Baza jest potwornie ciężka, na wyjazdy solo zupełnie odpada taki namiot w dłuższej perspektywie, a i we dwie osoby to spore obciążenie. Przypuszczam, że wraz z potężną masą idzie jeszcze nieprawdopodobnie duża objętość pakunku po złożeniu. Ja myślałem, że mój zimowy namiot z fartuchami śnieżnymi i innymi bajerami, ważący 2,8 kg, to klocek :o A jednak nie, doszedłem do wniosku, że jest bardzo lekki :D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 28 Mar 2023, 14:05 »
Belfer niskim kosztem zyskał 1 kg. To już nieźle. Nowy namiot kosztowałby go pewnie co najmniej 1000zł, a fajny firmowy pewnie ze 2000-3000zł.

Offline Mężczyzna Belfer

« 28 Mar 2023, 15:07 »
Ta inwestycja to trochę jak robienie podwójnego wydechu i zakładanie spojlera do Seicento. Baza jest potwornie ciężka, na wyjazdy solo zupełnie odpada taki namiot w dłuższej perspektywie, a i we dwie osoby to spore obciążenie. Przypuszczam, że wraz z potężną masą idzie jeszcze nieprawdopodobnie duża objętość pakunku po złożeniu. Ja myślałem, że mój zimowy namiot z fartuchami śnieżnymi i innymi bajerami, ważący 2,8 kg, to klocek :o A jednak nie, doszedłem do wniosku, że jest bardzo lekki :D
Rozumiem Cię, sam jak go położyłem spakowanego po tych kilku latach na bagażnik to stwierdziłem  "o żesz k..wa", ale.... stelaż alu jest krótszy (ma  40cm a nie jak oryginał z włókna 60cm), poza tym tropik i sypialnia będą pakowane osobno więc gdzieś ta wielkość się rozejdzie. Może znajomy ma jeszcze zdjęcia jak tam weszły dwa trekingi (17 i 19 bez rozbierania)  i dwa komplety sakw to zobaczysz jaki to "hotel"

Belfer niskim kosztem zyskał 1 kg. To już nieźle. Nowy namiot kosztowałby go pewnie co najmniej 1000zł, a fajny firmowy pewnie ze 2000-3000zł.

Za dwa komplety pałąków dałem 140zł, nowy jakiś Naturehike Cloud 1/2 to cos ok 700 zł/800

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 28 Mar 2023, 15:13 »
Za dwa komplety pałąków dałem 140zł, nowy jakiś Naturehike Cloud 1/2 to cos ok 700 zł/800
Portfel potrafi być przekonujący  ;)
Z drugiej strony raz czy dwa się wybrałem z namiotem rowerowym Marabuta, mniej więcej tej wagi co Twój i jak potem raz użyłem FN Troll II to następnym razem wyciągnąłem Marabuta z szafy kiedy ktoś zdecydował się go ode mnie odkupić.
FN dokonał w końcu żywota, teraz mam 2-kę Nature Hike, ale jak tylko pomyślę o jeździe z takim wielkim klocem to mi się odechciewa wyjeżdżać.

Offline Mężczyzna Belfer

« 28 Mar 2023, 15:26 »
Portfel potrafi być przekonujący  ;)
Z drugiej strony raz czy dwa się wybrałem z namiotem rowerowym Marabuta, mniej więcej tej wagi co Twój i jak potem raz użyłem FN Troll II to następnym razem wyciągnąłem Marabuta z szafy kiedy ktoś zdecydował się go ode mnie odkupić.
FN dokonał w końcu żywota, teraz mam 2-kę Nature Hike, ale jak tylko pomyślę o jeździe z takim wielkim klocem to mi się odechciewa wyjeżdżać.

Nie była to czasem Atacama?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum