Tak więc, zamówiłem stelaż alu z chin. Długość ok jednego pałąka to ok 440cm gdzie oryginalny ma 410. Bawić się w skracanie czy te 15 cm z każdej strony stworzy problem?
Pewnie zależy od konstrukcji namiotu, ale raczej trzeba skrócić. Nawet jak uda się postawić to mogą być za duże naprężenia materiału tropiku czy sypialni.
Ogólnie kloc jest to straszny, jeśli moja waga nie przekłamuje to oryginał waży 4990g ( 3100g sam tropik i sypialnia, więc po odchudzeniu ok 4kg
Cytat: Belfer w 28 Mar 2023, 11:58Ogólnie kloc jest to straszny, jeśli moja waga nie przekłamuje to oryginał waży 4990g ( 3100g sam tropik i sypialnia, więc po odchudzeniu ok 4kg Ta inwestycja to trochę jak robienie podwójnego wydechu i zakładanie spojlera do Seicento. Baza jest potwornie ciężka, na wyjazdy solo zupełnie odpada taki namiot w dłuższej perspektywie, a i we dwie osoby to spore obciążenie. Przypuszczam, że wraz z potężną masą idzie jeszcze nieprawdopodobnie duża objętość pakunku po złożeniu. Ja myślałem, że mój zimowy namiot z fartuchami śnieżnymi i innymi bajerami, ważący 2,8 kg, to klocek A jednak nie, doszedłem do wniosku, że jest bardzo lekki
Belfer niskim kosztem zyskał 1 kg. To już nieźle. Nowy namiot kosztowałby go pewnie co najmniej 1000zł, a fajny firmowy pewnie ze 2000-3000zł.
Za dwa komplety pałąków dałem 140zł, nowy jakiś Naturehike Cloud 1/2 to cos ok 700 zł/800
Cytat: Belfer w 28 Mar 2023, 15:07Za dwa komplety pałąków dałem 140zł, nowy jakiś Naturehike Cloud 1/2 to cos ok 700 zł/800Portfel potrafi być przekonujący Z drugiej strony raz czy dwa się wybrałem z namiotem rowerowym Marabuta, mniej więcej tej wagi co Twój i jak potem raz użyłem FN Troll II to następnym razem wyciągnąłem Marabuta z szafy kiedy ktoś zdecydował się go ode mnie odkupić. FN dokonał w końcu żywota, teraz mam 2-kę Nature Hike, ale jak tylko pomyślę o jeździe z takim wielkim klocem to mi się odechciewa wyjeżdżać.