Autor Wątek: Silex na BBT?  (Przeczytany 1257 razy)

Offline Mężczyzna Maus3r

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 05.04.2018
Silex na BBT?
« 22 Sie 2022, 06:25 »
Witam. Panowie, czy w Waszej opinii rower Merida Silex byłby dobrym wyborem na ultramaraton szosowy typu BBT? Dotychczas jeździłem na modelu Scultura, także od Meridy. Jednakże dopadł mnie już PESEL i związane z nim problemy zdrowotne w postaci zmian zwyrodnieniowych w barku i łokciu lewego ramienia, a życia bez wielogodzinnych wyjazdów jakoś sobie nie wyobrażam, stąd poszukiwania jak najwygodniejszej ramy. Pomożecie? 😉

Offline Mężczyzna walsodar

• Miasto: Łańcut/Ząbki
  • Na forum od: 11.03.2013
Odp: Silex na BBT?
« 22 Sie 2022, 15:22 »
Krystian Jakubek robił chyba któryś z wcześniejszych RTP na Silexie i stawał na podium. Da się  ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Sie 2022, 17:11 »
Oba ostatnie robił na Silexie i dwa razy był na podium  ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 22 Sie 2022, 19:09 »
Marketing szeptany? :)

Offline Mężczyzna Maus3r

« 22 Sie 2022, 19:15 »
Zwykłe pytanie podstarzałego schorowanego zgredzika  ;) na temat konkretnego modelu roweru. A wzięło się ono stąd, że o ile zetknąłem się z Meridą Silex na maratonach, to jednak nie na stricte szosowych. I to jest źródło moich rozterek na ten temat, bez żadnych podtekstów i ideologii.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Sie 2022, 20:18 »
Lukłem na tę Meridę, oczywistego lepiej w relacji do producentów innych modeli nie widzę. Ew. rozpoznaj jaka pozycja - wobec Twych kontuzji - będzie najbardziej właściwa; pod tę dobierz odp. model, dopasuj ustawienia, se myślę.

Jak wiesz, w Sprincie na Kołłątaja jest fitter. Mi - prócz zmiany ustawienia bloków - właściwie nie pomógł (nie dość asertywny jestem). Innym mógł pomóc więcej (z jakiegoś powodu go trzymają). Ew. pogadaj z Darkiem z Mistrala (ul. Bema), ten ma doświadczenie, zna środowisko - ew. przekieruje. Duże doświadczenie ze sportowcami ma też fizjoterapeuta Piotr Kaluta, "REHAFIT", Zawady - ew. ten coś lub kogoś wskaże (dopytać możesz telefonicznie).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Online Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 22 Sie 2022, 20:28 »

Pewnie tak. Zdjęcie jest wyjęte z internetu. Awatary w tej branży nie mają twarzy.

Offline Mężczyzna Maus3r

« 22 Sie 2022, 20:30 »
...Jak wiesz, w Sprincie na Kołłątaja jest fitter...

I chyba tam się moja rozkminka zakończy, bo poza Meridą biorę jeszcze pod uwagę Treka Domane a Sprint jest dealerem tej marki. Waham się w przypadku Treka z rozmiarem, bo wbijam się dokładnie pomiędzy 58 a 61. Potrzebuję roweru z wysoką główką ramy by nieco odciążyć ramiona i stawy barkowy i łokciowy, a Silex i Domane maja chyba jedne z najwyższych wartości reach na rynku.

Offline Mężczyzna Maus3r

« 22 Sie 2022, 20:38 »

Pewnie tak. Zdjęcie jest wyjęte z internetu. Awatary w tej branży nie mają twarzy.
Z tym avatarkiem jestem bardziej wiarygodny?  ;D

Online Mężczyzna zly-sze

« 22 Sie 2022, 20:47 »
Z tym avatarkiem jestem bardziej wiarygodny?  ;D

Jak najbardziej. jest nadzieja, tego google nie widział.

A wracając do tematu, bbt można ukończyć na wigry3. Tu kolarz jest kluczowy, a nie rower. No i może jeszcze trochę siodełko...

Offline Mężczyzna Maus3r

« 22 Sie 2022, 20:54 »
Jak najbardziej. jest nadzieja, tego google nie widział.

Google nie widział, bo z taką mordą się urodziłem i jakoś muszę z tym żyć  :D. A że nie mam się czym pochwalić to i za często nie wrzucam swoich fotek do sieci. Faktem jest, że ukończyć można nawet na Wigry 3, co w poprzedniej edycji jeden zawodnik udowodnił. Ja dlatego drążę temat, by po ukończeniu takiej imprezki nie być dużo mniej zdrowym niż przed jej rozpoczęciem. Choć ultra to tak czy inaczej w pewnym sensie autodestrukcja.

Online Mężczyzna zly-sze

« 22 Sie 2022, 21:01 »
Tym bardziej nie koncentruj się na modelu roweru, bo to tu nie ma znaczenia.

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
« 29 Sie 2022, 11:12 »
Podępnę się pod temat,  posiadałemm Silexa 200 i pojawiły mi się problemy z odcinkiem szyjnym po roku, nie wiem czy przez rower , ale podczas jazdy bolała szyja itd.Sprzedałem i kupiłem Dual Sport 3 Trek, wyrzuciłem amortyzator , wstawiłem sztywny widelel .. ale brakuje mi tego czegoś. Wie ktoś może czy Fourcorners Marin  a ta Merida to duża różnica jeśli chodzi o wygodę/pozycję? Dzięki z góry

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 29 Sie 2022, 12:30 »
Zerknij na ten serwis, można porównać geometrię rowerów, zobaczysz o ile jest wyżej/niżej dłużej / krócej itp.

https://bikeinsights.com/compare?geometries=5d8f99d1743bf50017ea1298,5d6fab24d742750017dd7723,

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
« 29 Sie 2022, 12:44 »
Świetna strona, dziękuję . Geometria niemal identyczna, tylko gdzie indziej ręcę idą , bo w Treku prosta kierownica a tam baran :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum