Autor Wątek: "Zanocuj w lesie" -czy warto to brać pod uwagę  (Przeczytany 2827 razy)

Offline Mężczyzna Belfer

• Miasto: Gostyń Wlkp
  • Na forum od: 15.08.2022
Cześć wszystkim
Czy w planowaniu trasy zawracacie sobie głowę terenami   udostępnionymi w programie Lasów państwowych?
Zassałem sobie apke mBDL i z tego co tam widzę to hmmm, jadąc wzdłuż odry czy wybrzeża , żeby legalnie nocować w lesie to średnio 7-10km trzebaby zjeżdżać z trasy. Trochę bez sensu moim zdaniem :-)
Pozdrawiam
Krzychu

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Apke mam, ale nie zwracam na to uwagi, chociaż inicjatywa uważam ok.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Jeśli korzystasz z aplikacji Locus to obszary programu zanocuj w lesie możesz wyświetlać jako jedną z warstw na swojej mapie.

Ustawienia>Menedżer map>WMS/WTMS

klikasz  "+"

klikasz  "+"

WMS Dodaj ręcznie i wklejasz adres:

https://mapserver.bdl.lasy.gov.pl/ArcGIS/services/WMS_BDL_Mapa_turystyczna/MapServer/WMSServer

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
Jeśli korzystasz z aplikacji Locus to obszary programu zanocuj w lesie możesz wyświetlać jako jedną z warstw na swojej mapie.

Ustawienia>Menedżer map>WMS/WTMS

klikasz  "+"

klikasz  "+"

WMS Dodaj ręcznie i wklejasz adres:

https://mapserver.bdl.lasy.gov.pl/ArcGIS/services/WMS_BDL_Mapa_turystyczna/MapServer/WMSServer

Świetnie - dziękuję. Skorzystałam z porady :)
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Cześć wszystkim
Czy w planowaniu trasy zawracacie sobie głowę terenami   udostępnionymi w programie Lasów państwowych?
W sierpniu jeździłem po Śląsku i nocowałem w lesie. Z ciekawości sprawdziłem, czy jestem na terenie udostępnionym. Kiedy okazało się, że tak, spałem trochę spokojniej i dłużej. To jedyna różnica.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
W regulaminie jest zapis, że preferowany jest hamak a namiot tylko na twardym bez uszkadzania runa i ściółki. W praktyce jak to wygląda u Was. Czy rozbijacie namioty tylko na polankach itp. czy między drzewami też? Pytam bo ostatnio miałem starcie z leśnikami w tej sprawie.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
W regulaminie jest zapis, że preferowany jest hamak a namiot tylko na twardym bez uszkadzania runa i ściółki. W praktyce jak to wygląda u Was. Czy rozbijacie namioty tylko na polankach itp. czy między drzewami też? Pytam bo ostatnio miałem starcie z leśnikami w tej sprawie.
Na dziki biwak szukam zawsze miejsc bardziej otwartych - polany, skraj lasu, łąki, karczowiska, leśny cmentarz itp. W ostateczności większa przestrzeń między drzewami. Najlepiej na mchu, żeby było miękko  :icon_smile: 

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Na wypady weekendowe zawsze planuje w/g mapy BDL , co ciekawe obszary wcale nie są źle wytyczone, np. tam gdzie są karmniki to nie można nocować, ale kilkaset metrów obok już tak ..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum