Autor Wątek: Ortlieb Quick Rack - czy ktoś już testował?  (Przeczytany 5798 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012

Przed tegorocznym wyjazdem ostro się umordowalem żeby założyć bagażnik Tubus Vega. Rama w moim Romecie jest tak ukształtowana, że trzeba używać środkowego otworu (w sensie, że nie tego co jest na samym dole) i do tego dawać coś jako dystans, bo rama odstaje. Kłopotliwe, a sam demontaż zużywa gwint w oczkach montażowych.

Przypadkiem kupiłem bagażnik Ortlieba z nadzieją, że spasuje i będę mógł przekładać między rowerami i szybko demontować, gdy jest zbędny.

Ktoś już używał? Jak się faktycznie sprawuje pod obciążeniem? Ja niestety prędko nie będę miał okazji żeby dobrze przetestować.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Te elementy na prętach mają służyć stabilizacji bagażu, żeby się nie przesuwał?

To jest opcjonalne mocowanie do sakw z którymś z systemów Ortlieba. Do normalnych sakw bezużyteczne.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
To jest opcjonalne mocowanie do sakw z którymś z systemów Ortlieba. Do normalnych sakw bezużyteczne.
Mi to bardziej przypomina tzw "stoper" który robię trytytką , żeby haki niw suwały się po prętach

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
Kupiłem taki niedawno i musiałem odsprzedać, bo ten system szybkozłączek na dole jest na tyle duży, że nie mieścił mi się pomiędzy tym odstającym elementem mocowania bagażnika, a szybkozamykaczem osi tylnego koła (mam otwór bagażnika jakoś wyjątkowo blisko osi koła).

Mi to bardziej przypomina tzw "stoper" który robię trytytką , żeby haki niw suwały się po prętach

Kupiłem taki niedawno i musiałem odsprzedać, bo ten system szybkozłączek na dole jest na tyle duży, że nie mieścił mi się pomiędzy tym odstającym elementem mocowania bagażnika, a szybkozamykaczem osi tylnego koła (mam otwór bagażnika jakoś wyjątkowo blisko osi koła).
A podczas przymiarek nie zarysowałeś przypadkiem pręta od mocowania na sztycy? ;>

U mnie są dwie pary oczek. Problemem jest tylko to, że elementy ramy bardziej odstają na boki niż oczka.

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
A podczas przymiarek nie zarysowałeś przypadkiem pręta od mocowania na sztycy? ;>
Nie, bo na początku już zauważyłem, że nie pasuje mi dolne mocowanie.

Czyli nie mówimy o tym samym egzemplarzu ;)

Świat jest mały i podczas tegorocznego wyjazdu rozmawiałem z napotkanym rowerzystą o sakwach Ortlieba, które obaj widzieliśmy, ale ja wykupiłem

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

Offline Mężczyzna c2c

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 08.06.2019
Rozważam zakup tego bagażnika i trafiłem na artykuł pokazujący jak można zwiększyć jego funkcjonalność z użyciem elementów od ich  systemu Ql3.1 które są w zestawie z bagażnikiem.

https://bikepacking.com/gear/mounting-mini-panniers-and-cargo-cages-on-a-quick-rack/

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Ciekawe, że na pierwszych zdjęciach bagażnik przymocowany jest śrubą do gwintowanego oczka ramy a nie na obejmie dostarczonej z bagażnikiem... Co może być przyczyną? Czy jest to jednak bardziej stabilne rozwiązanie niż obejma?

Ps. Chodzi oczywiście o górne mocowanie, to dolne jest prawilnie.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna c2c

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 08.06.2019
Pewnie dlatego, że w tym rowerze jest sztyca regulowana tzw. dropper. No i stabilność bagażnika również chyba większa przy takim montażu.

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Tyle, że cała zaleta tego bagażnika to jego szybki montaż/demontaż. Przykręcenie go śrubą trochę bez sensu. No chyba, że nie planuje się zdejmowania, a celem użycia jest jego lekkość i właśnie montaż koszyków, bidonów, itp.
Też się nad nim zastanawiam bo ma fajnie wieszane sakwy - trochę poniżej głównej platformy, która jest łatwiej dostępna.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Miałem, odesłałem. Ma sens z mocowaniem w oryginalnych otworach przy osi. Przy mocowaniu na adapterach platforma idzie wysoko ponad koło.
Szybkozłącza działają ok, choć mikroluzy są. Prędzej czy później będą łomotać tak jak sakwy. Kwestia po czym się jeździ.
Pozdrawiam, Zbyszek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum