Autor Wątek: Getry/kalesony/ocieplane spodnie na rower - co polecacie  (Przeczytany 5781 razy)

Offline Mężczyzna Pyndalarz

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 07.06.2020
Cześć,
Szukam nowych getrów na rower (bez wkładki), czyli po prostu kalesony  ;D
Dotychczas używałem takich kaleson z firmy Nessi Sportswear:
https://www.nessi-sport.com/kalesony-thermo-meskie-black-gmn-90-2?campaign-id=15
Super materiał, mily w dotyku, zajmujące mało miejsca w podsiodłówce, lecz niestety w okolicach kolan są bardzo mocno zwężane co powoduje u mnie spory dyskomfort i ucisk.

Czy możecie coś polecić do ubrania na spodenki na zimniejsze dni (10 stopni i niżej?). Może jakieś produkty typowo na rower będą bardziej odpowiednio dopasowane?

Z góry dzięki za propozycje  :)

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.05.2019
Używam od lat Brubeck Thermo. Są ciepłe (jeżdżę w nich+spodnie z windstoppera zimą przy kilkunastostopniowym mrozie nawet), ale też nie pocę się w nich nawet przy kilkunastu stopniach na plusie.
Jestem zadowolony, mogę z czystym sumieniem polecić. Aczkolwiek przyznaję, że nie mam porównania z innymi podobnymi produktami.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Polecam mocno coś od BCM Nowatex: Spodnie ocieplane SuperRoubaix bez szelek i wkładu

https://sklep.bcmnowatex.com.pl/spodnie-ocieplane-super-roubaix-bez-szelek-i-wkladu.html

Jak wziąłem do ręki to byłem zdumiony, że to jest takie cienkie. Miałem wrażenie, że po prostu się nie sprawdzi. A działa wyśmienicie, spokojnie wystarcza na kilkustopniowe mrozy. Zakładam toto na bibsy. Pomaga też wysoki stan tych spodni. Chronią nerki i nie trzeba co chwilę 'podciągać' w pasie.

L.

Ktoś jeszcze podrzuci jakieś propozycje?  :P

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Lusso Max Repel. Przechodzę przez trzecią parę i są doskonałe.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Kalesony Craft Warm. Idą pod ocieplaną lycrę z membraną gdy zima robi się prawdziwa, dobrze pod zero stopni.

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Kalesony wełniane z Jula i spodenki 3/4 z pieluchą. Jak jest poniżej 0 to jeszcze grube nakolanniki. Góra na cebulę z bielizną wełnianą z Jula (koszulka ma stujkę, taki mini golf)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Jeśli chodzi o dół poniżej pasa, to na 5 do 10 stopni to mi ciepłe nogawki starczają. Nawet do zera jak to ma być krótko, np. w nocy też ujdzie spokojnie. Góra to inny temat, ale dół, to jest fabryka energii na rowerze przecież, jak górą nie cieknie to ciepło za bardzo to jest git. Tu moim zdaniem jakaś czapka, komin, czy bluza bardziej dogrzeje niźli kalesony. Co innego do spania, ale mowa o jeździe.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Ja jeżdżę po prostu w długich spodniach kolarskich i już. Jak temperatura spada poniżej -5 lub jak jest silny wiatr to na wierzch zakładam spodnie MTB z Decathlonu.
Takie
https://www.decathlon.pl/p/spodnie-rowerowe-mtb-all-mountain-rockrider/_/R-p-309674
« Ostatnia zmiana: 15 Lut 2023, 08:38 liftlodz »

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Jak jest mocno zimno, to pod długie zimowe od Roberta, zimowe nogawki od Vikinga.
Testowałem wspomnianego Brubecka, ale problemem jest wtedy by założyć coś pod nie (np. krótkie od Roberta) i na to zimowe wspomniane wcześniej.
Mam jeszcze Crafta, ale to na temperatury -25 stopni. Od jakiegoś czasu rzadko takie występują, zatem korzystam z nich na biegówkach.
PS
Ten Vikinga jest genialny, kiedy zaproponował mi go Adam Warecki i naprawdę działa

Pytanie do użytkowników Brubeck Thermo. Zakładając je na spodenki nie ma problemu z nadmiernym wycieraniem się i dziurawieniem w wyniku tarcia o siodło?

Offline Mężczyzna PiotB

• Na forum od: 14.02.2023
Merino z Juli nie polecam na rower - podarły się w kroku po 1 sezonie zimowym. Być może dlatego, że w opisie jest 100% merino - to nie działa przy większej aktywności fiz., muszą być dodatki wzmacniające.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Pytanie do użytkowników Brubeck Thermo. Zakładając je na spodenki nie ma problemu z nadmiernym wycieraniem się i dziurawieniem w wyniku tarcia o siodło?
Używałem je bardzo długo. Dają radę. Żadnych problemów. Łubiłem je zakładać zaraz po morsowaniu. Problemem było tylko co pod spód. Raczej odradzam najpierw je (na gołe cztery litery), a na nie dopiero długie zimowe.
Otarcia gwarantowane.
PS
We wcześniejszym poście pisałem o Adamie Wadeckim, ale oczywiście słownik smartfona wie lepiej niż piszący komentarz...

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
Merino z Juli nie polecam na rower - podarły się w kroku po 1 sezonie zimowym. Być może dlatego, że w opisie jest 100% merino - to nie działa przy większej aktywności fiz., muszą być dodatki wzmacniające.
Pierwsze oczka pojawiły się po trzech latach w kroku, w kalesonach (jeżdżę w spodenkach 3/4 z pieluchą z deka), w bluzie po czterech latach na rękawach przy nadgarstku, więc nie wiem jak Ty jeździsz

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Na forum od: 17.05.2019

Używałem poprzedniego egzemplarza z 7 lat, zanim się przetarł i było to dosyć intensywne użytkowanie - oprócz wyjazdów to też miałem je zawsze na sobie podczas dojazdów do pracy w chłodniejszą porę roku. Był to wcześniejszy model. Aktualnego używam 2,5 roku i jak na razie nie ma widocznych śladów zużycia.
Nie miałem też (ani nie mam) problemów z założeniem pod spód zwykłych krótkich spodenek kolarskich.

Jeszcze tylko dodam, że same kalesony u mnie raczej nie miały styczności z siodełkiem, ponieważ na wierzch jeszcze zakładam luźne spodenki/spodnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum