Autor Wątek: Maraton Podróżnika 2023 - dyskusja i zgłaszanie kandydatur.  (Przeczytany 34717 razy)

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
Tak patrzę na mapkę Kamilka i ewidentnie Polska Pn-Wsch jest niedoceniona. Domyślam się, że (siłą rzeczy) trochę by się pokrywało z PTJ, ale od kiedy na Podróżniku nie ma bufetu, to są inne kategorie imprez.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Rzeczywiście Mazury by się przydały, bo to jedyny z atrakcyjnych rejonów, gdzie jeszcze Podróżnika nie było. Była dwa razy chyba kandydatura mazurska, ale z bazą w bodajże Ełku, a to pod względem dojazdu słabo wypada, stąd nie było sukcesu.

By zwiększyć szanse takiej kandydatury to baza powinna być stosunkowo blisko linii kolejowej Warszawa - Gdańsk, gdzieś rejon Mławy, Działdowa albo najlepiej Iławy. Wtedy i dojazd wygodny i Mazury blisko.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Rzeczywiście Mazury by się przydały, bo to jedyny z atrakcyjnych rejonów, gdzie jeszcze Podróżnika nie było. Była dwa razy chyba kandydatura mazurska, ale z bazą w bodajże Ełku, a to pod względem dojazdu słabo wypada, stąd nie było sukcesu.

By zwiększyć szanse takiej kandydatury to baza powinna być stosunkowo blisko linii kolejowej Warszawa - Gdańsk, gdzieś rejon Mławy, Działdowa albo najlepiej Iławy. Wtedy i dojazd wygodny i Mazury blisko.

Tamta trasa mnie się osobiście bardzo podobała. Może dojazd nie najlepszy. Lepiej jakby baza była w okolicach Kętrzyna (kilka pociagów z Olsztyna jest do Korszów), albo Ruciane-Nida czy Pisz (też kilka pociągów z Olsztyna).
A startując z Iławy, czy nawet Olsztyna, zasadniczo ciężko będzie zahaczyć o Suwalszczyznę, a Czarna Hańcza(była po drodze jakaś wersja z dłuższym odcinkiem wzdłuż tej rzeki) czy Rospuda to jak dla mnie gwóźdź programu tamtej trasy.

Offline Mężczyzna skaut

Nie można mieć wszystkiego, tzn. dobrze skomunikowanej bazy i trasy realizującej nasze jawne i skryte zachcianki "krajoznawcze". Z całym szacunkiem dla tych miast, ale Ketrzyn, Ruciane-Nida czy Pisz to nie jest komunikacyjny ideał jeżeli idzie o kolej. Nie każdy może poświęcić jeden dzień na dojazd i drugi na powrót.
Wilk strategicznie dobrze myśli (wiadomo  ;) ). Sukces zapewnia duży węzeł komunikacyjny (albo stacja przy ważnej magistrali kolejowej) w którego zasięgu będzie baza. Nie byłem na pierwszym Podróżniku, ale tam "węzłem" były chyba Siedlce? A później jeszcze lepiej: Kraków, Kielce, Wrocław, Warszawa, Katowice, Rzeszów, Bydgoszcz. Jeździliśmy po pipidówkach, ale baza była "w cieniu" dużego ośrodka, z którego bez nadmiernego wysiłku da się dotrzeć do bazy.
Sam zly-sze tego doświadczyłeś przy PTJ, gdzie Morąg nie jest do końca wygodnym punktem na dotarcie do bazy. Zdecydowana większość uczestników przyjeżdża na ranczo Roberta samochodami.
Tym nie mniej koncepcję trasy w północno-wschodniej ćwiartce Polski będę popierał.

Nie można mieć wszystkiego, tzn. dobrze skomunikowanej bazy i trasy realizującej nasze jawne i skryte zachcianki "krajoznawcze". Z całym szacunkiem dla tych miast, ale Ketrzyn, Ruciane-Nida czy Pisz to nie jest komunikacyjny ideał jeżeli idzie o kolej. Nie każdy może poświęcić jeden dzień na dojazd i drugi na powrót.
Wilk strategicznie dobrze myśli (wiadomo  ;) ). Sukces zapewnia duży węzeł komunikacyjny (albo stacja przy ważnej magistrali kolejowej) w którego zasięgu będzie baza. Nie byłem na pierwszym Podróżniku, ale tam "węzłem" były chyba Siedlce? A później jeszcze lepiej: Kraków, Kielce, Wrocław, Warszawa, Katowice, Rzeszów, Bydgoszcz. Jeździliśmy po pipidówkach, ale baza była "w cieniu" dużego ośrodka, z którego bez nadmiernego wysiłku da się dotrzeć do bazy.
Sam zly-sze tego doświadczyłeś przy PTJ, gdzie Morąg nie jest do końca wygodnym punktem na dotarcie do bazy. Zdecydowana większość uczestników przyjeżdża na ranczo Roberta samochodami.
Tym nie mniej koncepcję trasy w północno-wschodniej ćwiartce Polski będę popierał.

Tylko co tu tak naprawdę jest Sukcesem. Łatwy dojazd i duża frekwencja czy Rospuda/Czarna Hańcza? To Ruciane Nida, nie przesadzajmy 4h-4,5h przez Olsztyn to z Warszawy (15:30-19:30 w piątek tam i w niedzielę 14-18 albo 16-20 powrót) nie jest jakaś tragedia, chociaż przyznam, że lubię Pęndolindo, do którego dłużej się dojeżdża niż nim jedzie. A do Olsztyna to są pociągi z całej Polski. Podobnie Kętrzyn.

Btw. fakt, z Olsztyna wyjechać i wjechać to była masakra, ale zobacz, niby taki dobry punkt dojazdowy, a wcale nie taki dobry.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Tylko co tu tak naprawdę jest Sukcesem. Łatwy dojazd i duża frekwencja czy Rospuda/Czarna Hańcza? To Ruciane Nida, nie przesadzajmy 4h-4,5h przez Olsztyn to z Warszawy (15:30-19:30 w piątek tam i w niedzielę 14-18 albo 16-20 powrót) nie jest jakaś tragedia, chociaż przyznam, że lubię Pęndolindo, do którego dłużej się dojeżdża niż nim jedzie. A do Olsztyna to są pociągi z całej Polski. Podobnie Kętrzyn.

Piszesz jakbyś zupełnie nie znał realiów  ;)
Nie - Kętrzyn czy Ruciane to na pewno nie są dobre miejsca dojazdowe pod względem kolejowym - i z tego właśnie powodu dwa razy przegrała lokalizacja Ełku. Osobiście jestem po Twojej stronie i wolę trudniejszy dojazd kosztem atrakcyjniejszej trasy. Ale jestem realistą i wiem że łatwość dojazdu jest kluczową sprawą dla większości głosujących i trasa ze słabym dojazdem bardzo często przepada w głosowaniu

Dlatego wymagany jest pewien kompromis między jednym i drugim. Chcąc wstawić Suwalszczyznę to już od Kętrzyna sporo lepszy byłby rejon Białegostoku, 2h pociągiem z Warszawy, wtedy byłaby Suwalszczyzna z Podlasiem.

Offline Mężczyzna skaut

@zly-sze, na obecnym etapie sukcesem jest opracowanie trasy, która zyska przychylność "elektoratu"  ;) Wyborów nie wygrywa się "na skrzydłach" i głosami ekstremistów ale w tzw. "środku". I tak samo jest z wyborem trasy. Oceniając po sobie przypuszczam, że wiele osób chciałoby, albo wręcz musi być w pracy w piątek przed maratonem, przynajmniej cześć dnia, a pewnie jeszcze więcej chciałaby/musi być w pracy w poniedziałek po maratonie. "Praca" to oczywiście skrót myślowy, chodzi o wszelkie zobowiązania, ograniczenia i uwarunkowania. Zresztą nie można patrzeć na skomunikowanie tylko z Warszawą. Całkiem sporo forumowiczów mieszka na południu Polski, a i "zachodniaków" nie brakuje.

Suwalszczyzna z Podlasiem.

Szkoda Mazur, ale jest to pewien kompromis. No i przyznam nieskromnie, że na północ od Białegostoku mam mało gmin, a na Mazurach prawie wszystkie, także taka trasa na pewno byłaby dla mnie odkrywcza.  ::)

Wyborów nie wygrywa się "na skrzydłach" i głosami ekstremistów ale w tzw. "środku".

Ja tu o Hańczy, Rospudzie, Suwalszczyźnie, a wam tylko polityka i polityka w głowach, echhhh...  ;D

Offline Mężczyzna skaut

Michał, no dobrze. Bez polityki. Po "skautowemu": na haczyk zakłada się to, co lubi ryba, a nie rybak.

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
Podlasie i Suwalszczyzna jestem bardzo na tak!
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
wiem że łatwość dojazdu jest kluczową sprawą dla większości głosujących i trasa ze słabym dojazdem bardzo często przepada w głosowaniu

Ta kluczowość to mi wygląda na Instytut Danych z D. ;) Na tegoroczną edycję głosowało 81 osób, z czego 1/4 na mazury. Przy czym kandydatura dodoelk-a była najsłabsza marketingowo ;)

Może przy okazji kolejnego głosowania warto rozszerzyć ankietę o "dla mnie przy wyborze istotne jest" (i tutaj do wyboru "atrakcyjność trasy", "łatwość dojazdu", "niezaliczone gminy" - i dla każdej odpowiedzi poziom ważności w skali 1-5).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Ta kluczowość to mi wygląda na Instytut Danych z D. ;) Na tegoroczną edycję głosowało 81 osób, z czego 1/4 na mazury. Przy czym kandydatura dodoelk-a była najsłabsza marketingowo ;)

Wystarczy sprawdzić jakie trasy wygrywały i ile z nich miało dobry dojazd, ile słaby.
I wtedy brak Podróżnika w północno-wschodniej Polsce szybko staje się zrozumiały ;)

To już nawet na wybór miejsca na Zlot to kryterium zaczyna dominować, za wygodne się towarzystwo zrobiło  :P

Michał, no dobrze. Bez polityki. Po "skautowemu": na haczyk zakłada się to, co lubi ryba, a nie rybak.

To jest klasyczny problem, gdzie to co chce rozum, kłóci się z tym co by chciało serce. To jest absolutnie niewytłumaczalne, także nie tłumacz. Ja tam prę na serce i spokój ducha. Niech się rozum buja z tą wygodą transportową.  ;D

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
Z Warmią i Mazurami jest jeden problem - sporo osób jeżdżących Podróżnika przejechało już też Pierścień Tysiąca Jezior, co też było poruszane przy kandydaturach dodoelka rok i 2 lata temu. Dlatego osoby te wybierały inne kandydatury. Rok temu to wgl jednym tylko głosem Mazury przeszły do drugiej tury przed Jurą. A w okolicach Jury Podróżnik już był.
Także Mazury z chęcią, ale autor musiałby wymyśleć coś bardzo oryginalnego, bijąc PTJ na głowę.
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna KondzioLBN

• Miasto:
  • Na forum od: 11.06.2021
To co, do czterech razy sztuka i tym razem udamy się na Mazury? ;)

Oj tak ;D. Bardzo chętnie. Podpisuje się obiema rękami   ;) 8)
Mosso TCA730

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum