Chłodno zapowiadają, tak na moje oko -3 będzie w nocy, miejscami -6 ... Jak pod Chojnicami...
Cytat: zly-sze w 30 Maj 2023, 23:30Chłodno zapowiadają, tak na moje oko -3 będzie w nocy, miejscami -6 ... Jak pod Chojnicami...Nie, bo start jest 3 czerwca rano, a najzimniejsza noc ma być ta z 2 na 3 czerwca. O 7 rano będzie już +5. Zresztą minimalna ma być około 0, a nie -6. W nocy z soboty na niedzielę już zdecydowanie na plusie, minimalna około +4. Opon z kolcami nie trzeba zabierać, czapkę i długie rękawiczki jak najbardziej.
Tak samo też to obliczyłem jak Ty. Jednakże zawsze jest kilka stopni zimniej i jak się wjedzie w jakąś zimną mgłę, brrrrr, to te -6 się pojawi.
potrafi z niczego się zrobić -10 stopni Na mazurskich szosach jest pełno zastoisk mrozowych, ale nie aż tak wydajnych jak to na Orawie. Na więcej jak 3 stopnie nie ma raczej co liczyć, ewentualnie gdyby szosa szła przy wyciętej w lesie małej polance, ale to tak krótki odcinek, że nikt nie zauważy, że jest 10 stopni chłodniej.
I przyswoić sobie fachowe określenie: "zastoisko mrozowe".
Cytat: skaut w 31 Maj 2023, 23:00I przyswoić sobie fachowe określenie: "zastoisko mrozowe". Na mazurach będzie ich sporo. Stawiam szprychy przeciwko nyplom, że zaliczymy takich kilka mrozowych zastoisk. Zawsze jest na rowerze w nocy kilka stopni mniej niż w prognozie.
Od wsi Kurki - były "płyty jomba"
Na uwagę zasługuje również dzień wcześniejszy – 6 stycznia 2017 r., gdzie zmierzyłem rekordową różnicę temperatur między stacją przydomową a zastoiskiem, mianowicie inwersja wyniosła aż 14,8 stopnia różnicy, a mówimy tu wciąż o miejscach oddalonych od siebie o 700m.Padł wtedy wynik, którego absolutnie się nie spodziewałem tego dnia -31.3°C, a przy gruncie aż -34.1°C). Porównanie tej temperatury ze stacją przydomową (t. min. -16.5°C), Katowicami (-14.2°C) czy najzimniejszymi tego dnia na nizinach Suwałkami (-19.4°C) i Gołdapią (-21,3°C) dają obraz nieprawdopodobnej siły tego niepozornego mrozowiska.