Autor Wątek: Roztocze - propozycja przejazdu po najpiękniejszych miejscach  (Przeczytany 10184 razy)

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava
No i w Roztocze nie pojechałem bo bazę na weekend miałem bardziej na zachód niż się spodziewałem i nie chciało mi się aż tyle dojeżdżać. Pojechałem więc na zachód w świętokrzyskie połapać trochę kwadratów - nie wydaje mi się żeby było co relacjonować :)

Tuptuś

• Gość
Jeśli wybiera się ktoś na Roztocze, to polecam przewodnik Rowerem po Roztoczu + 9 map, Wydawnictwa Paweł Wład
https://ksiegarnia-geograf.pl/p/674/16682/rowerem-po-roztoczu-komplet-przewodnik-9-map-gmin-w-skali-150-000-pawel-wlad-2021

Offline klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
Strona Wydawnictwa Paweł Wład jakoś ostatnio nie działa, a były tam do pobrania mapy w postaci cyfrowej. Mapy te obejmowały bardzo duży obszar, często niedostępny na mapach turystycznych. Mapy były darmowe i można je zobaczyć na moim chomiku skonwertowane do formatu Avenza Maps.
Rysiek

Tuptuś

• Gość

Tuptuś

• Gość
wlad.info.pl. Pod tym adresem strona www działa.

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Mam cały komplet od włada w wersji papierowej i przewodnik. Jak ktoś będzie potrzebował niech się odezwie, może puszczę dalej w świat 😉
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna wietrznie_młody

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.12.2015
Poczytałem trochę w internetach o Roztoczu, Podkarpaciu i mam stworzony zarys trasy (w załączniku).
Moglibyście zerknąć czy nie omijamy czegoś ciekawego, widokowych tras, klimatycznych miejscówek czy knajp?
Jesteśmy trochę ograniczeni tym, że w 5 dni musimy dotrzeć na kołach do Kielc.
Jedziemy na początku czerwca. 10-ciu chłopa. Gravele.

• Strava
Poczytałem trochę w internetach o Roztoczu, Podkarpaciu i mam stworzony zarys trasy (w załączniku).
Moglibyście zerknąć czy nie omijamy czegoś ciekawego, widokowych tras, klimatycznych miejscówek czy knajp?
Jesteśmy trochę ograniczeni tym, że w 5 dni musimy dotrzeć na kołach do Kielc.
Jedziemy na początku czerwca. 10-ciu chłopa. Gravele.

Czy jeśli na przykład trasa wiedzie przez Józefów, ale nie zahacza stricte o kamieniołom to znaczy że go omijacie i mogę się czepiać ? :) Czy może jednak skoro leci przez daną miejscowość to zakładamy że znacie atrakcje tegoż miejsca?

• Strava
Generalnie od Józefowa do Klimontowa czuję się kompetentny "doradzić" :) a wręcz wyklikałbym to inaczej.

Byłbym dźwięczny za propozycję! Tak samo ten kamieniołom, o którym pisałeś w poprzednim poście. Mile widziane takie miejscówki.
BTW: startujemy z centrum Łańcuta/u. Ktoś może polecić optymalny wylot z miasta w kierunku Bieszczadów?

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
W Horyńcu polecam Cafe Sanacja, obłędne desery i jeszcze lepsza kawa. W Narolu być i nie odwiedzić Rubina to grzech ciężki. Tak poza tym to pomiędzy Zwierzyńcem a Horyncem i tych okolicach jest tyle do zobaczenia, że nawet nie wiem co ci polecać. Jeśli chodzi o drogę to z Nowin Horynieckich kawałek dalej prosto i prawo do Werchraty masz asfalcik w lesie, lux droga. No i przez Florianke trzeba jechać , itd. itp...
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

• Strava
Tak w skrócie, do planowania przy kompie polecam mapy wydawnictwa Compass:

- https://compass.krakow.pl/lasy-janowskie-mapa-turystyczna
- https://compass.krakow.pl/roztocze-srodkowe-mapa-turystyczna
- https://compass.krakow.pl/roztocze-wschodnie-mapa-turystyczna

(na każdej z tych stron szukamy linku "Zobacz treść mapy online") ;)

Z Roztocza środkowego do odhaczenia:
- Szumy na Tanwi
- kamieniołom w Józefowie
- Górecko Kościelne
- z tegoż do Zwierzyńca jechać Gościńcem Floriańskim (czyli Florianką)

Jadąc potem na Sandomierz trzymałbym się Lasów Janowskich:

- Porytowe Wzgórze, Szklarnia, Łążek Garncarski, Rezerwat Imielty Ług

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
Nie wiem, czy ktoś wrzucał, koło Horyńca jest cerkiew obronna w Radrużu (zaplanuj tak, żeby być tam do 16 - sprawdź godz. otwarcia) światowe dziedzictwo UNESCO itd. W środku czuć historią

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_%C5%9Bw._Paraskewy_w_Radru%C5%BCu

W Józefowie jest fajny zbiornik wodny z kąpieliskiem, jakby były upały. Plaża, piasek itd.  W Zwierzyńcu też można wskoczyć do wody.

Tuptuś

• Gość
W przewodniku Rowerowym z Wydawnictwa Paweł Wład z roku 2015r (wydanie pierwsze)  brak było mapy tras rowerowych okolic Cieszanowa. Trasy były opisane w przewodniku.

W przewodniku wydanym w 2021r (wydanie trzecie)  nie ma dołączonych map okolic  Adamowa, Cieszanowa i Tomaszowa Lubelskiego, mimo uwzględnionych w przewodniku opisów tras w okolicy tych miejscowości.
Do tego wydania dołączono mapę tras rowerowych okolic Szczebrzeszyna, ale brak jest w nim opisu tras.

Szkoda, że tym przewodnikom czegoś brakuje.
Mimo tych "niedoróbek", uważam, przewodnik i mapy za ciekawie opracowane.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum